Pervargę, į lauką neišeinantys, mankštos pertraukų nedarantys, sėdimą darbą be jokio pajudėjimo dirbantys žmonės, yra mažiau atsparūs bet kokiai infekcijai. Visi žino šias paprastas tiesas, bet ar nėra taip, kad jei kažkuris visa tai daro, aplinkiniai mano, kad jis keistuolis. O tam keistuoliui nei gerklę skauda, nei sloga kabinasi, nei gripas kasmet užpuola.

Sustiprėkite vartodami sveikatos tyrę

Šaukštas kasdieninis, ir išvengiam peršalimų - teigia sveikos gyvensenos žinovė.

Dedame į smulkintuvą:

- 1 citriną su luobele - (prieš tai nušveičiame, supjaustome),
- 1 stiklinę spanguolių,
- galvą česnako,
- 2-3 mažąsias imbiero ataugėles (5-8cm),
- medaus pagal skonį, 2-4 šaukštus.

Viską susmulkiname, dedame į stiklinį indą, užsukame ir laikome šaltai. 0,5 val. prieš valgį suvalgome 1 šaukštą, užgeriame gurkšneliu vandens.

Šios tyrės negaminkime daug, kad būtų visada kuo šviežesnė, mat nuo laikymo silpsta gerosios savybės. Nejausite česnako visiškai, nors jo čia yra labai daug. Tai būdas suvalgyti žalio česnako visai jo nejaučiant. Visos sudėtinės dalys yra imunitetą stiprinančios, ypatingai naudingos.

Susirgus gripu ypač svarbu gerti daug arbatų, skatinančių prakaitavimą.

Jei jau susirgote gripu, svarbu neperšalti. Nes pats gripo virusas, įėjęs į kūną, vis tiek turi išgyventi savo visas stadijas, bet jei dar ir sušalsime, galime susirgti gerklės, plaučių uždegimu, bronchitu. Dažnai ir pajuntame šių ligų požymius. Tada plaučių audinį stipriname gysločių, islandiškos kerpenos arbatomis. Naudingos prakaitavimą skatinančios arbatos: aviečių, liepžiedžių.

Peršalus organizmą stiprina kraujažolių, čiobrelių arbatos. Kai gresia plaučių uždegimas, gysločių ir čiobrelių arbatą geriame kuo karštesnę - keturis penkis kartus per dieną (šaukštelis mišinio puodeliui vandens). Kai jaučiamės blogiau, pirmą dieną geriame kas valandą po pusę puodelio.

Dėl gripo pakilusios aukštos temperatūros geriau neskubėti žaminti, leiskite jai pakilti iki 39-39.5 laipsnio ir toje būsenoje išbūkite bent jau pusę valandos ar valandą. Didelė tikimybė, kad daug virusų nuo temperatūros žus ir jūsų ligos eiga po to bus daug lengvesnė, sako sveikos gyvensenos žinovė N. Degutienė.

Atstatyti jėgas padės vitaminai ir mikroelementai

Jėgas atsistatysite valgydami daug vitaminų ir mikroelementų turintį maistą. Daugiausiai vitaminų ir mikroelementų turintys produktai: kviečių gemalai, medaus korio nuopjovos, kurias nupjauna dideliu plonu peiliu, kad atidarytų korio akeles, jūros kopūstai, juodosios alyvuogės. Tada gerai valgyti ir tuos vaisius bei daržoves, tas kruopas ir tuos riešutus, kurie visko turi daugiausiai: kivius, paprikas, graikinius riešutus, avižas, grūdų sėlenas, linų sėmenis, avokadus. Išgerkite tik ką išspaustų daržovių ir vaisių sulčių.

Veiksmingas ir toks paprastas dalykas - gilus kvėpavimas. Visą sirgimo periodą ir po to kasdien po 2-3 kartus pakvėpuokite giliai, užlaikydami plaučių apatinėje dalyje orą. Lėtai įkvėpkite per pilvą, užpildykite plaučių apačią oru, užlaikykite jį, kol suskaičiuosite iki penkių, po to palengva iškvėpkite. Atlikite tai po 3-4 kartus, o paskui įkvėpimų skaičių didinkite.

Daugiau skaitykite portale vitaminai.lt