Daugelis moterų numoja į save ranka ir stengiasi nekreipti dėmesio į skausmą ir diskomfortą, kurie pasireiškia šiuo periodu. Būdamos penkiasdešimt penkerių, jos atrodo kaip septyniasdešimties.

Toks požiūris į save yra visiškai neteisingas, atėjus klimaksui negalima nustoti džiaugtis gyvenimu. Atsižvelgiant į tai, kad vidutinė moters gyvenimo trukmė yra septyniasdešimt penkeri-aštuoniasdešimt metų, galima teigti, kad klimaksas apima trečdalį moters gyvenimo. Žinios apie klimaksą gali prailginti moters gyvenimą ir pagerinti jo kokybę.

Pažvelkime iš arčiau į klimakso problemą.

Klimaksas - natūralus moters organizmo senėjimo procesas, kurio metu vyksta palaipsnis menstruacijų ir vaisingumo funkcijos mažėjimas, kol kiaušidės nustoja funkcionuoti.

Klimaksas prasideda kiekvienai moteriai individualiai: nuo 38-45 iki 50-55 metų. Šį periodą charakterizuoja nereguliarios menstruacijos, kartais būna kraujoplūdžiai, kuriems prireikia pagalbos.

Apie trisdešimt procentų moterų sėkmingai pakelia klimakterinį laikotarpį. Daugeliui stebimi pažeidimai - tiek nervų sistemos, tiek psichoemocinės. Tai karščio priepuoliai, padidėjęs prakaitavimas, arterinio spaudimo pokyčiai, galvos skausmai, nemiga, blogėjanti atmintis, mažėjantis lytinis potraukis.

Kiekvienos moters organizmas individualus, ir neįmanoma nusakyti, kiek stiprūs ir ilgalaikiai bus klimakso simptomai - jie gali pasibaigti per kelis mėnesius, o gali trukti ir dešimt bei daugiau metų.

Vėliau, nesant menstruacijų ištisus metus ir nustojus funkcionuoti kiaušidėms, gali kilti rimtų komplikacijų: sausumo jausmas makštyje, peršėjimas, skausmingas šlapinimasis, šlapimo nelaikymas kosėjant ar esant fiziniam krūviui. Nagai sausėja ir lūžinėja, plaukai krenta, atsiranda raukšlių, netgi širdies infarktų ir smegenų insultų. Pastarieji dalykai yra pagrindinė vyresnio amžiaus moterų mirties priežastis.

Viena vėlesnių klimakso komplikacijų - osteoporozė. Ji pasireiškia skausmais kauluose, stuburo skausmais juosmens ir krūtinės srityje, kvėpavimo nepakankamumu. Kas antra aštuoniasdešimties metų moters dėl osteoporozės yra patyrusi lūžį. Pagyvenusioms moterims net nutikus nedidelei traumai galimi lūžiai.

Nesibaiminkite. Visa tai nereiškia, kad problemos neišvengiamos. Tai byloja tik, kad yra moterų, linkusių į komplikacijas, ir reikia imtis profilaktikos kaip galima anksčiau.

Rizikos grupei priklausančios moterys turi antsvorio, rūko, mažai juda:

Nutukusioms moterims išeminės širdies ligos ir lūžių rizika 35-60% didesnė, nei optimalaus svorio moterims.

Dvidešimt cigarečių per dieną du-šešis kartus padidina osteoporozės ir išeminės širdies ligos riziką.

Fiziškai neaktyvios moterys 60-70% dažniau skundžiasi širdimi, padidėja jų kaulų trapumas.

Klimakso komplikacijų profilaktika:

Sumažinti svorį;
Atsisakyti rūkymo;
Sportuoti;
Kontroliuoti kraujospūdį;
Gerti vitamino E;
Vartoti aspiriną (iki 100 miligramų per parą);
Laikytis dietos (vartoti produktus, kuriuose daug kalcio - sūrio, varškės, žuvies, vaisių, pieno produktų, riešutų, džiovintų vaisių);

Apriboti riebios mėsos, gyvulinių riebalų, druskos, cukraus suvartojimą.

Per pastaruosius dešimt-penkiolika metų gydytojai rekomenduoja profilaktiškai vartoti augalinės kilmės vaistus, homeopatinius vaistus ir lytinių hormonų preparatus, kadangi iki klimakso būtent moteriški lytiniai hormonai apsaugo širdį, mažindami cholesterino kiekį kraujyje.

Deja, pas mus į pakaitinę hormonų terapiją dar vis šnairuojama. Didžiuma gydytojų ir moterų susitaikė su klimakso ligų neišvengiamybe, nors šiuo metu sukurtos pakaitinės hormonų terapijos priemonės, kuriose naudojami natūralūs hormonai.

Osteoporozės, miokardo infarkto ir galvos smegenų kraujagyslių insulto profilaktikai reikia vartoti preparatus bent jau penkerius-septynerius metus. Reikia prisiminti, kad pakaitinė hormonų terapija turi savo indikacijų ir kontraindikacijų, taigi paskirti ją turi gydytojas, atlikęs visus būtinus tyrimus.

Kad gydytojas galėtų paskirti optimalų gydymą, moterys turi atvirai papasakoti apie savo problemas. Kartu pasirinksite sprendimą, kaip išgyventi šį nelengvą periodą. Iš tikro klimaksas yra tikras perversmas moters gyvenime, ir jis neturėtų būti suvokiamas kaip nuosprendis. Reikia mokėti naudotis visais paskutiniais medicinos ir farmakologijos pasiekimais, kad visuomet liktumėte aktyvi ir patraukli moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt