JAV mokslininkai tyrė apie 4800 nerūkančių moterų, kurios turėjo problemų pastodamos ir išnešiodamos vaiką. Apklausa parodė, kad keturiasdešimt procentų jų vaikystėje ir jaunystėje pasyviai rūkė daugiau nei šešias valandas per dieną.

Tikimybė, kad mergaitės, kvėpuojančios rūkančių tėvų dūmais, turės vaisingumo problemų, yra 1,27 karto didesnė nei tų vaikų, kurie kvėpavo švariu oru. Jei pasyvus rūkymas tęsėsi ir paauglystėje, šis rodiklis padidėja iki 1,3 karto. Šios kategorijos moterims persileidimų skaičius 12,4 procento didesnis, rašoma žurnale „Tobacco Control“.

Mokslininkų nuomone, cigarečių dūmuose yra toksinių medžiagų, kurios, kaip manoma, genetiniame lygmenyje neigiamai veikia moters reprodukcinę funkciją. Todėl suaugus pažeidžiamas hormoninis fonas, o tai gali nulemti nevaisingumą arba nesugebėjimą išnešioti vaisiaus.

Su amerikiečių išvadomis sutinka San Paulo universiteto mokslininkai. Jų nuomone, tyrinėjimai daugelyje šalių patvirtina, kad tabako dūmai neigiamai veikia kiaušialąsčių ir spermatozoidų formavimąsi, rašoma „Folha OnLine“.

Brazilų mokslininkai įsitikinę, kad pasyvus rūkymas vaikystėje taip pat nulemia pernelyg ankstyvą menopauzę. Deja, pasyvaus rūkymo įtaka organizmui kol kas pernelyg menkai tetyrinėta. Todėl profilaktika neatliekama arba yra nerezultatyvi. Ypač sunku būna įtikinti vyrus nerūkyti prie vaikų.

Be abejo, esti ir kitų, gal ir rimtesnių veiksnių, lemiančių nevaisingumą, tačiau geriausia būtų atsižvelgti ir į šiame straipsnyje išdėstytąjį. Rūkykite laiptinėje ar gatvėje, saugokite savo dukteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)