Pradėkime nuo to, kad bananuose gausu vitamino C – seniai žinomo dėl savo unikalaus gebėjimo kovoti su senėjimu. Bananai veiksmingai atlieka antioksidanto funkciją. Kitais žodžiais tariant, jie tarsi magnetas pritraukia laisvuosius radikalus, taip neleisdami pakenkti organizmo ląstelėms. Bananuose esantis vitaminas C, kurį jau minėjome, taip pat organizmą saugo nuo infekcijų.

Kitas labai naudingas bananuose esantis vitaminas – vitaminas B. Jis puikiai žinomas dėl savo gebėjimo apsaugoti tris pačias svarbiausias kiekvienos moters pažibas: odą, plaukus ir nagus. Jeigu organizme šio vitamino pakanka, moteris neturi problemų nei dėl odos, nei dėl nagų, nei dėl plaukų.

Ką jau kalbėti apie banano sudėtyje esantį karotiną. Jis mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, saugo nuo onkologinių ligų ir stabdo organizmo senėjimo procesus. Labai vertingas ir bananuose esantis vitaminas E. Jis taip pat įvardijamas kaip antioksidantas, užkertantis kelią trombozių atsiradimui, ir labai naudingas odai. Trumpai tariant, bananuose gausu net dviejų vitaminų, tituluojamų tikrais jaunystės puoselėtojais ir senėjimo priešais.

Kalbant apie mineralines medžiagas, šiuose nuotaikingos geltonos spalvos vaisiuose itin gausu kalcio. Ši medžiaga padeda palaikyti normalų drėgmės balansą organizme, gerina raumenų funkciją (širdies raumuo taip pat ne išimtis) ir kraujo kokybę bei palaiko rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Dietologų teigimu, pakanka per parą suvalgyti vos du bananus – tiek šių geltonų vaisių pakanka, norint natūraliai gauti kalcio dienos normą.

Ne mažiau žmogaus sveikatai svarbi ir bananuose esanti amino rūgštis – triptofanas, kuri susijusi su serotonino, geriau žinomo kaip laimės hormonas, gamyba. Serotoninas išsiskiria kai kuriuose organuose ir labai svarbus bendrai žmogaus savijautai ir gerovei. Daugelis žmonių pastebi, jog, suvalgius bananą, pagerėja nuotaika, lengviau kovoti su stresu, atsiranda noras kalnus nuversti. Viskas dėl serotonino poveikio. Be to, mokslininkai nustatė, jog serotoninas netgi padeda vyrams ilgiau išlaikyti erekciją.

Svarbu nepamiršti, kad maisto produktai – ne tabletės, veikiančios principu „išgėrei – palengvėjo“. Bananams tokia formulė netinka. Kaip ir bet kuriai kitai veikliai medžiagai, jiems būtina sistema – tai reiškia, jog bananų reikia valgyti ne daug, bet dažnai, reguliariai. Tuomet palaipsniui pavyks pasiekti pačių geriausių rezultatų.

Bananai - nuo įvairių ligų

Padidėjęs kraujospūdis. Jeigu kiekvieną dieną suvalgysite po bananą, vaistų, padėsiančių sureguliuoti kraujospūdį, gerti nereikės. Bananai puikiai atliks šią medikamentų funkciją.

Virškinimo sutrikimai. Sergant gastritu ar turint padidėjusio skrandžio rūgštingumo problemą, bananas – pats tinkamiausias vaisius, nes nedirgina gleivinės.

Širdies nepakankamumas. Banano savybė gerinti kraujo kokybę ir normalizuoti skysčių kiekį organizme gali sustiprinti medikamentų poveikį.

Cukrinis diabetas. Bananuose esanti fruktozė sergantiems diabetu tikrai nepakenks. Be to, bananuose esančios medžiagos skatina kraujo atsinaujinimo procesus ir padeda iš organizmo pašalinti skysčių perteklių.

Migrena. Migreną neretai sukelia serotonino stygius organizme. Bananai serotonino trūkumo problemą veiksmingai išsprendžia.

Nuovargis ir silpnumas. Šie nemalonūs pojūčiai gali būti susiję su įvairiomis priežastimis, tačiau bet kokiu atvejų gydymas bananais šiuo atveju bus ir malonus, ir naudingas sveikatai. Vitaminų komplektas, karotinas ir serotoninas organizmą labai veiksmingai ir sparčiai aprūpins jus reikiama energija. Ne veltui mitybos specialistai sportininkams pataria bananus valgyti tiek prieš, tiek po treniruočių.

Amžiaus ypatybės. Vaikai ir pagyvenę žmonės dažniau serga infekcinėmis ligomis, todėl jiems itin svarbu tinkamai maitintis. O bananas šiam tikslui tinka tiesiog idealiai.

Antsvoris. Bananai tokie kaloringi, kad atsikratyti nereikalingų kilogramų tikrai nepadės. Banano sudėtyje gausu krakmolo, todėl šis vaisius iš dalies panašus į bulvę. Tiesa, kurį laiką krakmolas perdirbamas į fruktozę, tačiau norinčiųjų sulieknėti šis faktas taip pat nepaguos – pernelyg didelis fruktozės kiekis taip pat nėra gerai. Tačiau vienas kitas bananas bėdų tikrai nepridarys. Tereikia laikytis auksinės taisyklės: suvalgei bananą – bėgte į sporto salę. Tiesiog sudeginkite kalorijų perteklių ir viskas bus gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)