Jau nuo trečiadienio netyla kalbos apie „Tadą Blindą“ - įspūdingą režisieriaus Donato Ulvydo filmą. Tačiau keli aktoriai, filmavimo aikštelėje praleidę apie mėnesį, yra nepelnytai pamiršti. Jų nėra net filmo afišose.

Tai – Vilniaus rajone, Petešos dvaro pastatuose, ramiai šiaudus kramsnojantys žirgai. Aras, Pinokis, Milanas, Kinkis, Vinkis – šiems Artūro ir Rūtos Nemanių augintinims „Tadas Blinda“ nebuvo pirmas filmas. Ir netgi ne dešimtas.

Žirgas gebantis cypti

Specialiai filmams, mūšio scenoms treniruojami bei įvairių triukų išmokę žirgai idealiai klauso žmogaus, teigia šeimininkė Rūta.

Visas dienas kartu su žirgais filmavimo aikštelėje praleidusi moteris mano, jog Tado Blindos herojaus arklys – Aras, turi visišką teisę vadintis filmo žvaigžde. Kaip ir visos žvaigždės, šis arklys išsiskiria iš kitų. Piktindamasis jis šaižiai cypia, o po valgio aristokratiškai išsiskalauja dantis. Nors paprastą mišrūną Nemanių šeima kažkada išgelbėjo iš skerdyklos.

Vyresniosios kartos aktorius atsisakė dublerio

R. Nemanienę žavėjo ne tik Manto Jankavičiaus, tačiau ir kitų aktorių jojimo sugebėjimai. Sunkumų suvaldant žirgą Pinokį nekilo net vyresniosios kartos aktoriui Antanui Šurnai. Pasirodo, prieš kelis dešimtmečius visi aktoriai privalėjo išmokti jojimo meno. Todėl A. Šurna atsisakė dublerio paslaugų net tuomet, kai teko joti atsisėdus ant arklio atbulomis.

Agnė Ditkovsktytė žirgų trenerę bei žirgyno savininkę taip pat nustebino – dėl laiko trūkumo aktorė jojimo scenoje filmavosi be išankstinio pasiruošimo. Rūtos duktė R. Nemanytė Agnę dubliavo tik vienoje sudėtingoje scenoje, kur reikėjo kristi nuo šuoliuojančio arklio.

Žirgyno jojikas ruošiasi džigitų triukui

Žirgams teko šuoliuoti iš degančios arklidės, stoti piestu, kristi mūšio scenose ir ištverti šaižų šūvių garsą. Agnė tikina, jog „Petešos“ žirgyno arkliai nesibaido įvairių garsų ar ugnies, nes visapusiškai pasitiki žmogumi.

V. Petkevičius žirgams žadėjo paminklą

Vienintelė viso filmavimo metu nutikusi trauma – aktoriaus Vido Petkevičiaus kritimas iš karietos. Pasirėmęs į butaforinį žibintą aktorius nejučia atsidūrė po dvikinkės karietos žirgų kojomis. Šie nesujudėjo iš vietos. Po nedidelio šoko atsigavęs aktorius svarstė, jog tokiems žirgams vertėtų pastatyti paminklą.

Dublerius turi ne tik aktoriai, tačiau ir žirgai. Du identiški gyvuliai į filmavimo aikštelę vežami tuo atveju, jei reikia sudėtingesnių triukų. Juos su kaskadininku gali atlikti tik žirgas – dubleris. Taip aktoriai apsaugomi nuo situacijos, jei arklys sugalvotų pargriūti netinkamu metu kartu su raiteliu.

„Petešos“ žirgyno gyventojai jau ruošiasi naujiems filmams. Netrukus jie turėtų iškeliauti į Latviją.