Leidimų neturėję žvejai teisinosi vienodai

GRYNAS.lt žurnalistai trečiadienio pavakarę kartu su dviem tuo metu budėjusiais Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais išvyko patikrinti Vilniaus apylinkėse žvejojančių žvejų. Buivydiškių tvenkiniuose, Gulbinų, Balsio ir kituose ežeruose buvo patikrinti visi tuo metu sutikti žvejai.

Reido metu buvo patikrinta maždaug 20 žvejų, trys iš jų leidimo žvejoti neturėjo. Aplinkosaugininkai jiems surašė pažeidimo protokolus. Dabar pažeidėjai nustatytu laiku turės dar kartą atvykti pas aplinkosaugininkus, kur bus sprendžiama, kokią baudą jiems skirti.

Patikrinus pirmąją žvejų porelę paaiškėjo, kad vienas iš vyrų žvejoja be leidimo. Pareigūnams paprašius parodyti leidimą, vyras išskubėjo jo ieškoti mašinoje, bet reikiamo dokumento ten  nerado. Galiausiai žvejas konstatavo, kad leidimas liko namuose.
Prie Žaliųjų ežerų sutiktas pusamžis vyras
Kaip suprast: paplūdimy tvora! Visiškas absurdas. Užtvers viską ir padarys antras Lukiškes!

Netrukus pareigūnai patikrino kitoje vietoje pastebėtus patogiai įsitaisiusius meškeriotojus. Vienam iš jų aplinkosaugininkai turėjo priekaištų dėl to, kad šis ant žvejybos leidimo nebuvo užsirašęs savo vardo ir pavardės. O šalia buvusio vyro paprašius pateikti leidimą, jis nukirto, kad šis liko kitos striukės kišenėje. Tačiau aplinkosaugininkų toks pasiaiškinimas netenkino, todėl jie meškeriotoją pakvietė į tarnybinę mašiną, kur buvo surašytas protokolas. Visgi inspektoriai vyrams turėto ir daugiau pretenzijų – aplink juos mėtėsi šiukšlės. O pagal naująją tvarką to būti negali. Todėl žvejų paprašyta apsikuopti.

Kitame ežere pareigūnai patikrinimo metu surado dar vieną žveją, kuris taip pat žvejoti susiruošė be leidimo. Tačiau šis nuolat kartojo, kad leidimą tikrai turi, bet jis liko kitų kelnių kišenėje. Be to, vyras teigė manęs, kad aplinkosaugininkai gali sužinoti, ar žvejas turi leidimą pagal jo asmens kodą. Nepaisant to, vyrui buvo surašytas protokolas. Bet jei jis leidimą tikrai turi, jį galės atsinešti į bylos nagrinėjimą.

Paežerėse tvorų vis dar apstu

Visi kiti pareigūnų patikrinti žvejai leidimus turėjo ir aiškino teigiamai vertinantys tokius patikrinimus, nes tai skatina laikytis žvejybos taisyklių. Tačiau kai kurie trečiadienį didelių laimikių Buivydiškių tvenkiniuose nesugavę žvejai aplinkosaugininkus atskleidė, kuriose vietose naktimis ganėtinai dažai brakonieriai stato tinklus. Vienas iš žvejų tikino, kad brakonieriai vis toje pačioje vietoje šį juodą darbą atlieka dažnai.

Atokiame ežere pamačius plaukiojančius skritulius, aplinkosaugininkai ėmė žvalgytis žvejo. Ir netrukus tolumoje pamatė valtelę irkluojantį vyrą. Kad žvejas būtų patikrintas, inspektoriai jo paprašė atplaukti į krantą. „Malonu, kad tikrinat. Šiemet pirmą kartą susidūriau su aplinkosaugininkais“, - palankiai aplinkosaugininkų paliepimą sutiko žvejas.
Citata
Vienam iš jų aplinkosaugininkai turėjo priekaištų dėl to, kad šis ant žvejybos leidimo nebuvo užsirašęs savo vardo ir pavardės. O šalia buvusio vyro paprašius pateikti leidimą, jis nukirto, kad šis liko kitos striukės kišenėje.

Išlipęs iš valties žvejas pateikė leidimą ir paaiškino, kad nenaudoja daugiau žvejybos įrankių nei leidžiama. Tačiau čia pat jis pripažino, kad tądien kibo tik mažos lydekaitės. Tikriausiai dėl to aplinkosaugininkai paprašė atidengti valtyje buvusį kibirą. Ten buvo tik nedideli karosai.

Prie vieno iš ežerų pareigūnai sutiko būrelį paauglių. Vienas jų važiavo akivaizdžiai techniškai netvarkingu motoroleriu. Aplinkosaugininkai į tai negalėjo žiūrėti pro pirštus ir sustabdę jaunuolį jo paprašė nesaugia transporto priemone kelionės nebetęsti - ją iki namų nusistumti.

Visai netrukus Žaliųjų ežerų poilsio zonoje prie žurnalistų ir aplinkosaugininkų priėjęs pusamžis vyras ėmė skųstis prie pat ežero į žemę įkastais metaliniai strypais, kurie išduoda apie naujai tveriamą tvorą. Vietinis gyventojas piktinosi, kad dėl to žmonėms bus sunku prieiti prie ežero. „Kaip suprast: paplūdimy tvora! Visiškas absurdas. Užtvers viską ir padarys antras Lukiškes“, - piktinosi pašnekovas.

Visgi vyro minėta tvora tveriama paliekant atstumą iki ežero. Taip pat Vilniaus regiono aplinkos apsaugos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas Darius Liepis, išmatavęs atstumą iki ežero, paskambino girininkui ir pasidomėjo, kas ją stato. Paaiškėjo, kad šio reiškinio iniciatorius – Lietuvos gamtos fondas. Pareigūnui buvo paaiškinta, kad taip siekiama apsaugoti mišką nuo netinkamo poilsiautojų elgesio.

Tačiau atvažiavus prie Gulbinų ežero aplinkosaugininkams, besižvalgantiems žvejų, kelią taip pat pastojo tvora. Ir tik ją išardę pareigūnai galėjo toliau žygiuoti paežere. Prie tvoros buvo prikabintos net kelios lentelės, kad tai yra privati valda, o galiausiai pasirodė užrašas: „Pagausim – perduosim policijai.“ Vis tik toje vietoje, kur žemės savininkas paežerę apsitvėręs net keliomis tvoromis, žvejų nesimatė.

Po reido, kurio metu buvo patikrinta maždaug 20 žvejų, D. Liepis GRYNAS.lt sakė, kad dažniausiai nustatomi pažeidimai – žvejyba be leidimo ir per mažų lydekų, kurios nesiekia 45 cm, nepaleidimas. Vis dėlto jis konstatavo, kad drausmingų žvejų daugėja ir kad pažeidimų šiuo metu nustatoma žymiai mažiau nei prieš keletą metų.