Vidury baltos dienos besiporuojantys tos pačios lyties kapucinų patinai privertė sunerimti savo trimetę dukrą į Lietuvos zoologijos sodą Kaune atvedusią jauną mamą. Specialistai ramina: pavasaris – poravimosi metas, o gyvūnams žmonių leidimo nereikia. Tuo tarpu savo atžalai turėtumėte paaiškinti poravimosi ypatumus – tik neperlenkite lazdos.

„Kartu su dukra ateinu į zoologijos sodą, stoviu prie kapucinų narvo ir matau, kaip beždžionėlės pradeda poruotis. Šalia vaizdą stebintys paaugliai replikuoja: „pavasaris...“ Tačiau visi gerokai nustembame, kai po kiek laiko beždžionėlės susikeičia vietomis. „Gėjiškas pavasaris“, - repliką pabaigia mokyklinio amžiaus gamtos mylėtojai, o mano dukra klausiamai žiūri ir laukia paaiškinimo, - laiške GRYNAS.lt redakcijai rašo Zoologijos sode apsilankiusi mama.

Gyvūnams – ne gėda

„Negalime lankytojų nuo to apsaugoti. Prasidėjusi pavasarinė ruja, mes gyvūnų neatskirsim, neuždarysim. Jų yra visa šeima, šešios beždžionės. Sakykim, jeigu tai būtų pora, galėtum nerodyti lankytojams. Bet vėlgi ateis lankytojas ir klaus – kodėl tuščias narvas?“ – klausia Lietuvos zoologijos sodo žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė.

Pasak jos, poravimosi metas dabar prasidėjęs ne tik beždžionėms, bet ir liūtams, ir tigrams. „Visuose pasaulio zoologijos soduose tai – normalus reiškinys, tai gamta. Mes negalime nei atskirti tų gyvūnų, nei uždaryti“, - tikina A. Grebliauskienė.

Paklausta, kodėl besiporuojantys beždžionių patinai renkasi tos pačios lyties partnerius, specialistė tikino pati savo akimis nemačiusi šio proceso.
A. Grebliauskienė
Kadangi patelė nėščia, gali būti. Pati savo akimis nemačiau. Visgi gamtoje taip gali būti, tarkim, kanopiniai lipa patinas ant patino, tik neįvyksta aktas.

„Kadangi patelė nėščia, gali būti. Pati savo akimis nemačiau. Visgi gamtoje taip gali būti, tarkim, kanopiniai lipa patinas ant patino, tik neįvyksta aktas“, - paaiškina Žinduolių skyriaus vedėja.

Jei vaikas klausia, atsakykite

„Gamtoje yra kaip gamtoje, ir beždžionėlės jokio įstatymo ar įsakymo neklauso ir elgiasi taip, kaip nurodo gamta“, - paaiškina žinomas psichiatras – psichoterapeutas Viktoras Šapurovas.

Pasak jo, daug svarbesnis klausimas – kaip viską paaiškinti smalsiomis akimis visą procesą stebinčiam savo mažyliui. Ir apskritai – ar reikia aiškinti?

„Vaikas savo lytį suvokia nuo 3 metų. Seksualumo, kaip kažkokį jaudinantį dalyką, jis tikrai nesuvokia. Mūsų tikslas – elgtis taip: jeigu vaikas klausia, reikia atsakyti. Jei vaikas neklausia, sakyti nereikia“, - tėvams pataria psichiatras.

Jis perspėja, kad tėvai, aiškindami savo atžaloms lytinio švietimo pradmenis, kartais pridaro daug žalos.

„Jeigu tėvai sutrinka arba pradeda vaikui sakyti, kad dar ne laikas domėtis „tokiais“ dalykais, kad vaikas nepajėgus suprasti ir pan., tai tokie žodžiai vaiko susidomėjimą dar labiau padidina, o net ir šešiamečiui susidomėti seksualumu – tikrai ne laikas“, - įsitikinęs specialistas.

Homoseksualumas vaikų nedomina

Jeigu tėvams trūksta patyrimo, žinių ar pedagoginio išprusimo, būtų pravartu paskaityti šviečiamosios literatūros, kad ir knygelę „Iš kur aš atsiradau?“.

„Mes neturime svarstyti, ar beždžionėlės yra vienos lyties, ar skirtingų. Gyvūnai atlieka veiksmus, kurie yra natūralūs gamtoje. Jeigu vaikas klausia, ką beždžionėlės daro, atsakykite tiesiai – tikisi susilaukti vaikų“, - pataria V. Šapurovas.
V. Šapurovas
Mes neturime svarstyti, ar beždžionėlės yra vienos lyties, ar skirtingų. Gyvūnai atlieka veiksmus, kurie yra natūralūs gamtoje. Jeigu vaikas klausia, ką beždžionėlės daro, atsakykite tiesiai – tikisi susilaukti vaikų.

Visgi jeigu vaikas primygtinai klausia, kodėl du „berniukai“ beždžionės poruojasi, jam reikia paaiškinti, kad gamtoje būna visaip. „Nereikėtų sieti ir aiškinti, kad ir žmonės taip darytų. Neturime skatinti, kad žmonės homoseksualiai elgtųsi. Svarbu vaikui neakcentuoti, kad tai yra kažkas išskirtinio ir ypatingo“, - tęsia pašnekovas.

Prie vaiko nerauskite, nesušaukite konsiliumo ir nediskutuokite apie tai kelias valandas. Neverkite, neapgailestaukite prie vaiko, kad jis išvydo besiporuojančius gyvūnus, vardija V. Šapurovas.

„Iš savo patirties – vaikai homoseksualumu nesidomi“, - tvirtina psichiatras-psichoterapeutas.

Garsieji pingvinai - ne pavyzdys

Paklausta, ar šio įvykio Zoologijos sodas nepanaudos kaip galimos priemonės reklamai, Žinduolių skyriaus vedėja tik numojo ranka. „Gal tiek to...", - nusišypsojusi lakoniškai atsakė A. Grebliauskienė.

Tuo tarpu prieš septynerius metus JAV dviejų pingvinų patinų pora išgarsino Niujorko zoologijos sodą. Pingvinai poravosi kelerius metus ir galiausiai drauge sėkmingai išaugino mažylį pingvinuką iš jiems perduoto kiaušinio.

Tokia neįprasta pora papiktino kai kuriuos zoologijos sodo lankytojus ir ją buvo raginama pašalinti iš ekspozicijos, tačiau pingvinus atsisakyta išskirti. Galiausiai jie tai padarė patys ir vienas išsirinko sau patelę.

Panašus elgesys gyvūnų karalystėje toli gražu nėra neįprastas. Pavyzdžiui, gandrų patinų poros taip pat peri gandriukus iš vogtų kiaušinių. Mažosios šimpanzės - tiek patinai, tiek patelės - maždaug puse atvejų poruojasi su tos pačios lyties atstovais. Tyrimų duomenimis, homoseksualus elgesys užfiksuotas stebint bent 450 rūšių.

***

Kapucinai (lot. Cebus, angl. Capuchin monkey, vok. Kapuzineraffen) – kabiauodegių (Cebidae) šeimos beždžionių gentis. Stambios katės didumo beždžionės. Uodega nelabai kabi, beždžionei judant būna spirališkai susukta į apačią.

Pagal išvaizdą primena katalikų kapucinų ordino vienuolius – kūnas, galūnės ir uodega tamsi (juoda arba ruda), o snukis, kaklas ir krūtinė balti, galva lyg su juodu „kapišonu“.

Paplitę Centrinėje (Hondūras) ir Pietų Amerikoje (Centrinė Brazilija, Paragvajus).