Didelę darbo patirtį turinti prižiūrėtoja Samantha Kudewah žuvo sekmadienio rytą į pietus nuo Oklando esančiame Hamiltono zoologijos sode, kai ją užpuolė Sumatros tigras Ozas.

Hamiltono Taryba, kuri vadovauja šiam zoologijos sodui, darbuotojos mirtį pavadino tragedija, tačiau paaiškino, kad plėšrūno sunaikinimas jau nieko nebepakeistų.

„Nors tokius didžiuosius kačių šeimos atstovus kaip Ozas prižiūrintys zoologijos sodo profesionalai susiduria su pavojumi, kuris yra neatskiriama jų darbo dalis, mes neturime pagrindo Ozui užmigdyti“, – sakoma Tarybos bendruomenės vadovo Lance'o Vervoorto pareiškime.

„Toks yra mūsų reikalavimas ir išskirtinai mūsų priimtas sprendimas dėl Ozo. Ozas yra išskirtinis savo rūšies gyvūnas. Jis yra dviejų mūsų mažų tigriukų tėvas ir yra labai svarbus tęsiant veisimo programą bei išsaugant šią retą rūšį“, – nurodoma jame.

„Dauguma zoologijos sodo profesionalų laikosi nuomonės, kad Ozas puolė Samanthą, paklusdamas savo natūraliems instinktams“, – priduriama jame.

Prie išnykimo ribos atsidūrusių Sumatros tigrų laisvėje gyvena vos 500, skelbia Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga.

Hamiltono zoologijos sodui dėl „amnestijos“ tigrui suteikimo apsispręsti padėjo tai, kad socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Help Save Oz“ paskelbtą peticiją prieš gyvūno eutanaziją pasirašė daugiau nei 5 tūkstančiai žmonių ir ši paskyra sulaukė daugiau nei 10 tūkstančių „patinka“ paspaudimų.

Kol policija ir darbo saugos pareigūnai dar aiškinasi S.Kudewah mirties aplinkybes, L.Vervoortas sakė negalintis daugiau atskleisti jokios informacijos.

S.Kudewah kolega Catherine Nichols sakė, kad 43 metų dviejų vaikų motina buvo aistringa gamtosaugininkė, kurios patirtis dalyvaujant nelaisvėje gyvenančių žvėrių veisimo programoje buvo sulaukusi tarptautinio pripažinimo.

„Samantha buvo patyrusi zoologijos sodo profesionalė, per ilgesnę nei 20 metų darbo patirtį aplinkosaugos srityje ir zoologijos sode užsitarnavusi nepriekaištingą reputaciją“, – sakė C.Nichols.
L.Vervoortas patikino, kad ketvirtadienį zoologijos sodas vėl atvers duris lankytojams, tačiau kol kas dar nenuspręsta, ar lankytojai galės pamatyti ir Ozą.

Gyvūnus ginančios organizacijos PETA atstovų teigimu, žmogaus mirtis yra liūdnas, tačiau nieko nestebinantis įvykis, kadangi visame pasaulyje įvyksta daugybė panašių incidentų, vienas tokių buvo praėjusią savaitę Lenkijos zoologijos sode.

Lenkijos pietvakarinio Vroclavo miesto zoologijos sode Sumatros tigras mirtinai sužalojo 58 metų prižiūrėtoją, kuris valė tigro narvą.

„Nelaisvėje laikomų didžiųjų kačių įvykdomi žmonių užpuolimai... rodo didžiulį stresą, nerimą ir susijaudinimą, kuriuos kiekvieną savo gyvenimo dieną patiria šie gyvūnai“, – nurodoma PETA pareiškime, kuriame zoologijos sodai raginami atsisakyti tigrų laikymo nelaisvėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)