Kaip pagal laikrodį atėjusi į Lietuvą žiema, jau dabar priverčia mūsų krašte likusius žiemoti sparnuočius suskubti ieškoti prieglobsčio ir maisto.

Visi sutiks, kad mieste surasti maisto paukščiai turėtų pakankamai nesunkiai, kadangi beveik kiekviename namo kieme ar savo balkone žmonės ne tik kabina lesyklas, bet palieka ir kitų maisto atliekų. Tačiau problema iškyla tada, kai tokias vietas uzurpuoja didesni paukščiai – balandžiai, kuosos, kėkštai. Tokiose vietose mažiesiems paukščiams sunku konkuruoti su didesniaisiais ir jie būna priversti ieškoti maisto kitur. Tačiau galime padėti smulkiems mūsų paukšteliams – įrengti tokią lesyklą, kuri būtų pritaikyta būtent jiems.

Bet kokia specialiai įrengta lesykla pirmiausia turėtų būti saugi paukščiams. Jei kalbame apie smulkesnius paukštelius, tai lesykloje neturi būti aštrių detalių ar briaunų, ji turi būti maksimaliai apsaugota nuo stambesnių paukščių. Labai svarbi lesyklos įrengimo vieta – ji turi būti šalia tankesnių krūmų, medžių ar kitų želdynų, kur prireikus išalkę žvirbliai galėtų pasislėpti. Pasitaiko, kad nelaukti lesyklos lankytojai (pikti žmonės, varniniai paukščiai, katinai ir t.t.) apgadina jų konstrukcijas. Todėl, besidžiaugiant mūsų lesyklas lankančiais paukščiais reikia nepamiršti ne tik laiku įdėti ten maisto, bet jas reikalui esant ir paremontuoti.

Šią žiemą pasinaudojus Vilniaus miesto savivaldybės Ekologinio švietimo rėmimo programos parama, gamtininkų klubas „ORNI”, kartu su Lietuvos gamtos fondu ir Lietuvos edukologijos universiteto zoologų klubo nariais Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose įrengs 40 didelių stacionarių lesyklų. Tai leis vaikams iš arčiau susipažinti su mūsų krašte liekančiais žiemoti paukščiais. Įrengus lesyklą, kiekvienos įstaigos darbuotojus ir vaikus ORNI klubo nariai mokys kaip reikia teisingai lesinti ir atpažinti į lesyklą atskrendančius paukščius.

Gamtininkų klubas „ORNI” kviečia visus daugiabučių namų gyventojus prisijungti prie šios iniciatyvos ir savo kiemo prieigose įrengti didesnę paukščių lesyklą, kuria galėtų rūpintis aplinkinių namų gyventojai. Iškilus neaiškumams, bet kada jums gali patarti klubo ORNI nariai. Be to, daug aktualios informacijos galite rasti lesyklų svetainėje arba Lietuvos ornitologų draugijos tinklalapyje.