Šiandien ekologija užima svarbią vietą visuomenės gyvenime. Vis daugiau vartotojų renkasi ekologiškus produktus, perka juos iš vietinių ūkininkų, domisi sudėtimi. Neretai stengiamasi savo kasdieniais veiksmais mažinti energijos sąnaudas ir aplinkos taršą. Ar galima šiuos dalykus suderinti maisto gamyboje? Ar įmanoma sutaupyti energijos ruošiant ekologišką maistą ir tapti ne tik atsakingais vartotojais, bet ir atsakingais „gamintojais“?

Daugumos šiandieninių kulinarijos knygų autoriai, tokio pobūdžio TV laidų kūrėjai ar dalyviai stengiasi nustebinti originaliais receptais, netikėtais skonių ir produktų deriniais, tačiau vis dar egzistuoja nedaug alternatyvų tradiciniam maisto ruošimo būdui: gaminimui naudojantis virykle, orkaite.

Tokią maisto gaminimo alternatyvą propaguoja tvarios kulinarijos atstovai. Jie siūlo ekologišką maistą gaminti kitaip: išjungus orkaitę ir ją pakeičiant kitais energijos šaltiniais: automobilio variklio, indaplovės ar net saulės energija!

Skamba neįtikėtinai ir net šiek tiek „iš fantastikos srities“? Tad pažvelkime, kokiais principais remiasi tvarus maisto gaminimas.

Visų pirma, tai ekologiškų, sezoninių produktų vartojimas. Ekologiški maisto produktai – tai sertifikuoti produktai, kurie yra auginami, perdirbami, ženklinami ir realizuojami pagal griežtus taisyklių reikalavimus. Auginant tokius produktus nenaudojamos sintetinės medžiagos, jie nėra genetiškai modifikuoti. Tvariam maisto gaminimo procesui siūloma rinktis būtent ekologiškus produktus, kurie padės užtikrinti patiekalo kokybę ir naudą sveikatai, taip pat aplinkos apsaugą produktų auginimo ir realizavimo metu. Taip pat svarbu vartoti produktus, išaugintus vietinėse rinkose einamuoju sezonu. Tokiu būdu sumažinimas produkto kelias nuo ūkio iki vartotojo, taupomi kaštai, remiami vietiniai ūkininkai.

Kitas svarbus principas yra aplinkos apsauga ir energijos tausojimas. Tvariame maisto gaminime jis pasireiškia alternatyvių gamtinių ir buitinių energijos šaltinių panaudojimu. Pavyzdžiui, automobilio variklis leidžia mašinai judėti tuo pat metu šildydamas maistą. Atitinkamai gali būti naudojama indaplovės, saunos, saulės energija. Toks maistas kokybe ir skoniu nenusileidžia tradiciniams patiekalams, gamintiems viryklėje ar orkaitėje, tačiau leidžia sumažinti energijos sąnaudas ir aplinkos taršą.
Pavyzdžiui, automobilio variklis leidžia mašinai judėti tuo pat metu šildydamas maistą. Atitinkamai gali būti naudojama indaplovės, saunos, saulės energija. Toks maistas kokybe ir skoniu nenusileidžia tradiciniams patiekalams, gamintiems viryklėje ar orkaitėje, tačiau leidžia sumažinti energijos sąnaudas ir aplinkos taršą.

Tvarus maisto gaminimas nekainuoja daugiau laiko ar pastangų, nei įprasta kulinarija, tačiau teikia visuomeninę naudą ir asmeninį atsakingo vartotojo pasitenkinimą. Be to, gaminti ant automobilio variklio ar indaplovės gali būti išties smagu. Tereikia pasitelkti kūrybiškumą ir mesti iššūkį rutinai.

Norintiems tvaraus maisto gaminimo principus pritaikyti praktikoje, inžinerinių paslaugų ir konsultacijų bendrovė „Sweco“, bendradarbiaudama su garsia Švedijos žurnaliste ir televizijos laidų vedėja Lotta Lundgren, išleido pirmąją tvarių receptų knygą „Virtuvė be viryklės“. Knygoje pateikiama 17 tvarių patiekalų receptų, kurių gamybai naudojamai alternatyvūs energijos šaltiniai – automobilio variklio, indaplovės arba saulės skleidžiama energija.

Formuojant knygos receptų sąrašą buvo atsižvelgta ir į tai, kad patiekalai būtų nesudėtingai pagaminami iš šviežių ir ekologiškų produktų bei tuo pačiu būtų skoningai atrodantys ir, žinoma, gardūs.

Maisto gaminimas ant automobilio variklio

Receptas iš knygos „Virtuvė be viryklės“

Karštos daržovės su prancūzišku ožkos sūriu „Chevre chaud“ ir netikėta staigmena

Pirmiausia, pasidėkite ant stalo dvigubą aliuminio folijos lapą. Ant jo sudėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus, paprikas ir svogūną. Įberkite čiobrelio stiebų ir lengvais judesiais sumaišykite ant folijos sudėtus patiekalo ingredientus. Išspauskite citriną ir sumaišykite jos sultis su alyvuogių aliejumi, po to gautu skysčiu apšlakstykite daržoves. Įberkite pagal skonį druskos ir pipirų. Supjaustykite ožkos sūrį skiltelėmis ir sudėkite ant daržovių asorti viršaus, o po to visą turinį sandariai įvyniokite į foliją.

Jei ketinate leistis į ilgą kelionę, tuomet aliuminio folijos pakuotę su viduje esančiais būsimo patiekalo ingredientais tiesiog uždėkite ant variklio viršaus. Jei teks įveikti trumpesnius atstumus, tuomet pakuotę rekomenduotume uždėti ant išmetimo vamzdžio bakelio viršaus ir jį saugiai pritvirtnti pririšant plona metaline viela.

Pasiekę maršruto tikslą tiesiog pasiimkite savo tvarios virtuvės kūrinį ir išvynioję patiekite su žaliosiomis bei juodosiomis alyvuogėmis! Netikėta, išradinga ir, žinoma, tvaru. Jūsų pakeleiviai bus maloniai nustebinti.

Tai tik vienas iš daugelio patiekalų, kuriuos galite pasigaminti išradingai įdarbindami automobilio sukuriamą energiją. Tiesiog improvizuokite. Skanaus!