Rinko geriausias bendruomenes

Daugiau nei mėnesį per 100 Lietuvos kaimo bendruomenių varžėsi dėl geriausios vardo. Iš visų pateiktų paraiškų apdovanojimų komisija atrinko 24 bendruomenes, kurios nominuotos į 8 apdovanojimų kategorijas: už socialinį jautrumą, už kultūros ir tradicijų puoselėjimą, už pozityvius pokyčius, taip pat bendruomenės varžosi dėl versliausios, inovatyviausios, jaunatviškiausios, sveikiausios ir sportiškiausios vardo.

Bendruomenėms nugalėtojoms įteiktos specialiai apdovanojimams sukurtos statulėlės „Spindulys”, kurios autoriai – šiuolaikinių menininkų dueatas Liudvikas Buklys ir Nick Bastis. Moderni statulėlė vaizduoja ąžuolą – tvirtybės, išminties ir ilgaamžiškumo simbolį. Jo šerdis – aukso spalvos spindulys – tai tos veiklios ir kuriančios bendruomenės, kurios yra mūsų krašto ir tautos stiprybės pamatas.

Anot pačių menininkų, statulėlė „Spindulys” – tai ir burtų lazdelė, kuri daro stebuklus ir kraštui atneša tikėjimą.

„Man įdomi bendruomenė kaip struktūra. Ji žymiai įdomesnė nei individas. Bendruomenė nesiekia nieko auklėti ar mokyti. Bendruomenės tiesiog daro, ir tame daryme yra tikroji kūryba,” – sakė menininkas L. Buklys.

Paskelbtos 8 nugalėtojos

Statulėles gavo jaunatviškiausia bendruomene išrinkta Ilgių bendruomenė, socialiai jautriausia bendruomene – Sužionių bendruomenė. Apdovanojimas už kultūros puoselėjimą atiteko asociacijai „Gasčiūnų kaimo bendruomenė”, pozityvių pokyčių apdovanojimą pelnė Sigutėnų kaimo bendruomenė, versliausia bendruomene tapo Budraičių bendruomenė, už tradicijų puoselėjimą buvo apdovanota Vajasiškio bendruomenė. Inovatyviausia bendruomene tapo Pilnų namų bendruomenė, sveikiausia ir sportiškiausia bendruomene tapo Kūlupėnų bendruomenės centras.

Lietuvos kaimo bendruomenių apdovanojimų „Spindulys 2016” laimėtojai:

1. JAUNATVIŠKIAUSIA BENDRUOMENĖ – ILGIŲ BENDRUOMENĖ. Ignalinos rajono Antalgės kaimo Ilgių bendruomenė pasiryžo kaimo vaikus išugdyti būsimais Lietuvos lyderiais ir suteikti jiems ne mažiau galimybių tobulėti nei gyvenant mieste. Ji įkūrė modernų vaikų dienos centrą su atvira jaunimo erdve, kurio pavydėti gali ir Vilnius. Ten vaikai kuria, organizuoja renginius ir tiesiog smagiai leidžia laiką.

2. UŽ KULTŪROS PUOSELĖJIMĄ – ASOCIACIJAI „GASČIŪNŲ KAIMO BENDRUOMENĖ”. Kai Joniškio rajono Gasčiūnų kaimo bendruomenę į nelaisvę paėmė teatro mūzos, čia ėmė dėtis nuostabūs dalykai: paprasti kaimo žmonės virto aktoriais, kuriuos mėgėjų teatre du kartus per savaitę muštruoja iš miesto parvežama režisierė. Savo spektaklius talentingoji bendruomenė rodo ne tik Gasčiūnuose, bet ir kituose rajonuose, netgi rengia teatro festivalius.

3. UŽ SOCIALINĮ JAUTRUMĄ – SIUŽIONIŲ BENDRUOMENEI. Vilniaus rajono Sužionių kaimo bendruomenė turi rimtų priekaištų Kalėdų seneliui, kuris ne visada ir ne visus vaikus spėja aplankyti. Nusprendę, kad taip negali būti, bendruomenės nariai patys ėmėsi sėkmingai organizuoti stebuklus - kalėdinėmis dovanomis kasmet aprūpina apie 200 vietos ir aplinkinių kaimų gyventojų.

4. VERSLIAUSIA BENDRUOMENĖ – BUDRAIČIŲ BENDRUOMENĖ. Kelmės rajono Budraičių bendruomenė. Ar pamenate, kai Lietuva dar tik svarstė apie Europos sąjungą? Kai dar nesikūrė bendruomenės? Būtent tuo metu Budraičių bendruomenė pradėjo verslauti. Nieko nelaukusi ji ėmėsi iniciatyvos, kad kaimo žmonės būtų laimingesni ir, žinoma, šiek tiek turtingesni – šiandien gali pasigirti net trimis verslais: ekologiškų produktų perdirbimo įmone, sulčių spaudykla ir kūrybinėmis dirbtuvėmis.

5. UŽ POZITYVIUS POKYČIUS – SIGUTĖNŲ KAIMO BENDRUOMENEI. Pakruojo rajono Sigutėnų kaimo bendruomenė pademonstravo, kad lietuviai tikrai yra statybininkų tauta – jie savo rankomis ir lėšomis pastatė bendruomenės namus. Kaip tame skruzdėlyne, darbymečiu krutėjo visi: ir vyrai, ir moterys, ir vaikai. Jie lygino žemę, vežė rąstus, kalė lentas, kol išdygo dviejų aukštų pastatas su renginių ir sporto salėmis, darbo kambariu.

6. UŽ TRADICIJŲ PUOSELĖJIMĄ – VAJASIŠKIO BENDRUOMENEI. Zarasų rajono Vajasiškio bendruomenė sukūrė laiko mašiną. Atvykus į Vajasiškio kaimą prasiveria durys į devynioliktą amžių, nes puoselėdama lietuvių liaudies istoriją ir tradicijas, šio kaimo bendruomenė siūlo prisiminti užmirštus patiekalus, amatus, dainas. Ši edukacinė veikla dar ir pinigų užsidirba, kurie naudojami naujoms idėjoms įgyvendinti.

7. INOVATYVIAUSIA BENDRUOMENĖ – PILNŲ NAMŲ BENDRUOMENĖ. Varėnos rajono Merkinės seniūnijos Panaros kaimo Pilnų namų bendruomenė sugebėjo rasti inovatyvų būdą, kaip kovoti su alkoholizmu. Ji pastatė vieną pirmųjų šalyje pasyvų, energetiškai efektyvų namą, kuriame priglaudžia bei sušildo nuo priklausomybių kenčiančius žmones ir padeda jiems grįžti į pilnavertį gyvenimą.

8. SVEIKIAUSIA IR SPORTIŠKIAUSIA BENDRUOMENĖ – KŪLUPĖNŲ BENDRUOMENĖS CENTRAS „KŪLUPĖNAI”. Rankų lenkimas Kretingos r. Kūlūpėnų kaime populiariausias ir turbūt daugiausiai medalių pelnęs sportas. Kaimo vaikinai jau ne kartą tapo Lietuvos prizininkais. Bendruomenė sako, kad šokiai, krepšinis, futbolas, rankų lenkimas ir kitoks sportas – tinkamiausias būdas jaunimui praleisti laisvalaikį.

9. UŽ NUOPELNUS LIETUVOS KAIMUI – LIETUVOS KAIMO BENDRUOMENIŲ SĄJUNGAI.

Premjeras Algirdas Butkevičius, sveikindamas vietos bendruomenes džiaugėsi jų ryžtu ir vienybe.
„Džiaugiuosi galėdamas būti kartu su jumis, spindulio, šviesios, skleidėjais, pačių talentingiausių kaimo bendruomenių aktyvistais. Jūsų iniciatyvos įkvepia žmones, jūsų dėka keičiasi kaimo žmonių gyvenimas, jis tampa jaukesnis, džiugesnis”, – kalbėjo A. Butkevičius.

Renginio pabaigoje Žemės ūkio ministrė V. Baltaritienė skyrė specialių apdovanojimą Kaimo bendruomenių sąjungai, nes, pasak mininstrės, kiekviena bendruomenė kuria Lietuvą, tačiau Kaimo bendruomenių sąjunga vienija visas bendruomenes.

Dalyvius sveikino svečiai

Žemės ūkio ministrė ir rinkimų globėja Virginija Baltraitienė renginyje linkėjo, jog bendruomenės ir toliau kurtų Lietuvą, nepristigtų energijos, stiprybės ir kantrybės.

„Mielosios bendruomenės, jūs, kaip mažiausios visuomenės ląstelės, esančios čia, šiame renginyje ir labai daug tų, kurios negalėjo atvykti ar nebuvo pakviestos, bet jos lygiai taip pat svarbios. Jos kuria kaimą, atsižvelgdamos į tradicijas, kuria kaimą, kurį didmiesčio gyventojai sunkiai įsivaizduoja, ir tiems, kurie mano, kad už miesto gyvenimas jau nevyksta. Ir dėka tų žmonių, kurie aukoja savo laisvalaikį, negauna už tai jokio atlyginimo. Šiandien čia pakviestos pačios šauniausios, aktyviausios. Noriu padėkoti už darbą, jūs kuriate Lietuvą. Linkiu jums energijos, stiprybės, nenusivilti žmonėmis, eiti į priekį ir kurti mūsų Lietuvą”, – kalbėjo V. Baltraitienė.

Užsakymo nr.: PT_72413672

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)