Žemuogės

Tie, kurie norėjo prisirinkti žemuogių žiemai, jau pavėlavo, sako gamtininkas Andrejus Gaidamavičius. „Žemuogių sezonas jau baigiasi, bet viena kita uoga iki rudens išliks. Praėjusį savaitgalį jas rinkau, tai nemažai buvo jau parūgusių. Tačiau vienas kitas žiedelis išlieka ilgiau, todėl paragavimui žemuogių dar galima rasti“, – portalui LRT.lt kalbėjo gamtininkas.

A. Gaidamavičiaus teigimu, žemuogės mėgsta saulėtas vietas: pamiškes, kalniukus, šlaitus, kirtavietes. Jos, pasak gamtininko, neauga giliai miškuose kaip mėlynės ar bruknės, nes joms reikia daugiau saulės šviesos. „Tai daugiau ne pievų, o pamiškių augalas. Šlaite pirmųjų žemuogių galima ieškoti birželio viduryje“, – tęsia pašnekovas.

Mėlynės

Besibaigiant žemuogių sezonui, miškuose galima dairytis mėlynių. Pagal miško lankytojo taisykles, jas leidžiama rinkti nuo liepos 1-osios. „Anksčiau žmonės pririnkdavo žalių mėlynių, tačiau neprinokusios yra šiek tiek nuodingos, jas valgyti nesveika. Jei uogų supirkėjai gauna neprinokusių uogų, jų nepriima“, – aiškina A. Gaidamavičius.

Uogaujantieji turi žinoti, kad rinkti dabar derančias mėlynes naudojant specialias rinktuves – vadinamąsias šukas – griežtai draudžiama. Jos mėlynių uogienojus palieka be lapų ir pumpurų – taip žalojami ištisi plotai uogienojų. „Renkant su šukomis dažniausiai ir prirenkama neprinokusių uogų, nes, pavyzdžiui, renkant rankomis surenki tik prinokusias, kurios lengvai atitrūksta nuo krūmelių“, – pasakoja gamtininkas.

Mėlynių, pasak pašnekovo, bus iki rudens. „Jas galima rinkti praktiškai iki rugsėjo, nors pagrindinis uogavimo sezonas yra dabar, jos yra saldžiausios. Šiemet jų nėra daug, nes gegužę turėjome šalnų. Nežinau, kaip kitose vietose, bet Labanoro girioje daug mėlynių nukentėjo nuo šalnų. Šiemet jų žydėjimas nebuvo intensyvus, pakenkė ir uogavimas šukomis. Ten, kur praėjusiais metais buvo uogauta tokiu būdu, šiemet derliaus praktiškai nėra“, – tvirtina A. Gaidamavičius.

Portalui LRT.lt gamtininko pasiteiravus, kur galima ieškoti mėlynių, šis tikino, jog mėlynėms reikia drėgnesnių miškų, žemumų. „Tai spygliuočių miškų augalas – pušynų ar mišrių pušynų su eglėmis. Krūmelių galima rasti ir pelkių pakraščiuose, sausesniuose pušynuose. Pagal vietą, kurioje užaugo mėlynės, skiriasi ir skonis. Pačios skaniausios mėlynės tos, kurios užauga sausesnėje vietoje. Nors krūmeliai būna žemesni, uogos būna kur kas saldesnės nei užaugusios prie raistų ar raistuose“, – sako pašnekovas.

Avietės

Šiuo metu masiškai pradėjo nokti avietės. Palankiausias metas rinkti šias uogas yra nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio. „Aviečių tikrai nestinga Lietuvoje – tai kirtaviečių augalas. Ten, kur iškerta mišką, miškininkai kovoja su avietėmis, nes jos užgožia pasodintus sodinukus“, – aiškina gamtininkas.

Norinčius prisirinkti aviečių A. Gaidamavičius įspėja saugotis gyvačių. „Avietynai būna tokie tankūs, kad praktiškai nematai, kur vaikštai. Avietynus mėgsta angys – jos ten gyvena. Praėjusiais metais man tokia „laimė“ ir atsitiko, kai truputėlį žemiau kelių įgėlė gyvatė. Viskas baigėsi laimingai, nes mūsų gyvatės nėra tokios pavojingos – buvo kaip bitės įgėlimas, truputį stipresnis“, – pasakoja gamtininkas.

Aviečių skonis, pašnekovo teigimu, labai priklauso nuo orų – jei būna drėgna ir šalta, uogos būna mažos ir nesaldžios, tuo metu jeigu sausa ir karšta – uogos saldžios, tačiau mažos ir sudžiūvusios. „Nežinau, ar šiemet bus gausu aviečių. Daug žmonių jas patys augina soduose“, – svarsto gamtininkas.

Bruknės

Bruknes galima rinkti nuo rugpjūčio 1-osios. „Šios uogos prinoksta vėliau. Bruknių kekė didžiulė, todėl noksta nevienodai. Būna, kad pirmosios uogos toje kekėje jau sunokusios, o kitos dar žalios. Šiuo metu jau yra sunokusių uogų, tačiau, kad sunoktų visos, reikia palaukti iki rugpjūčio. Bruknes, kaip ir spanguoles, galima panokinti ir namuose, tačiau jos nebūna tokios skanios, kaip sunokusios gamtoje“, – aiškina A. Gaidamavičius.

Šiemet, pasak gamtininko, bruknių metai. „Miškuose mačiau, kad buvo masinis žydėjimas. Nepakenkė ir šalnos, be to, jos ne tokios jautrios uogavimui šukomis“, – tikina LRT.lt pašnekovas.

Gamtininkas pataria bruknių ieškoti saulėtose ir sausose vietose: „Ten, kur neauga mėlynės, nes būna per sausa, būna geriausi bruknynai. Bruknių lapai kieti, todėl apsaugo nuo vandens išgarinimo. Bruknės mėgsta augti atviresnėse vietose, tačiau miškai turi būti samanoti. Jei miškai tamsūs, pavyzdžiui, eglynai ir mažai samanų, bruknių ieškoti neverta, nes tai – šviesą mėgstantis, pušynų augalas.“

Spanguolės

Spanguoles galima rinkti nuo rugsėjo 1-osios. Kaip teigia gamtininkas A. Gaidamavičius, spanguolės – vienintelis uoginis augalas Lietuvoje, kurio sunokusių uogų galima rasti visus metus. „Anksčiau kovo–balandžio mėnesiais rasdavau pernykščių spanguolių, tačiau nekilo įtarimas jų ieškoti gegužę. Šiemet dariau tyrimus Trakų rajone, vienoje aukštapelkėje, tai tarp žiedų buvo nemažai pernykščių uogų“, – pasakoja gamtininkas.

Jis sako, kad kartu su spanguolėmis galima prisirinkti kiminų ir uogas saugoti tarp jų – kiminai labai gerai sugeria drėgmę, turi dezinfekcinių savybių. „Kiminai nuo seno, dar Pirmojo pasaulinio karo, buvo naudojami žaizdoms tvarstyti, kai nebuvo antibiotikų“, – sako A. Gaidamavičius.

Primena laikytis taisyklių

Miško lankytojai turi žinoti, kad įvažiuoti į mišką ir važinėti po jį motorinėmis transporto priemonėmis galima tik keliais. Važiuoti dviračiais leidžiama keliais ir rekreaciniais, pažintiniais ar kitais miško takais, netrukdant pėstiesiems miško lankytojams ir negadinant takų dangos. Statyti transporto priemones miškuose galima tik tam skirtose aikštelėse arba kelio pakraštyje, užtikrinus galimybę keliu pravažiuoti kitoms transporto priemonėms. Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, reikia vengti užvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų.

Uogaujantieji turi žinoti, kad rinkti dabar derančias mėlynes naudojant specialias rinktuves – vadinamąsias šukas – griežtai draudžiama. Jos mėlynių uogienojus palieka be lapų ir pumpurų – taip žalojami ištisi plotai uogienojų. Administracinių teisės pažeidimų kodekse už tokią veiklą numatyta bauda iki beveik 30 eurų.

Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarka draudžia renkant uogas rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones. Už pažeidimus, priklausomai nuo jų pobūdžio, gali būti skiriama nuo 7 iki 579 eurų administracinė bauda. Minėtoji tvarka galioja ne tik nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, bet ir visuose miškuose.