Šiuo metu vis aktualesnė tampa ekologijos tema, kurią konkurso organizatoriai nori sujungti su  itin svarbiu Lietuvai gamtos objektu – Baltijos jūra. Siūloma akcentuoti ne tiek Baltijos pajūrio gamtos turtus, kiek Baltijos jūros ekosistemos unikalumą ir trapumą bei būtinybę vieningai spręsti jos ekologines problemas.

Baltijos jūra laikoma viena labiausiai užterštų jūrų visame pasaulyje. Ir ne tik dėl joje palaidotų cheminių ginklų. Ji su kitais, platesniais vandenimis siekiasi tik siauručiais sąsiauriais, o yra apsupta išvystytos ekonomikos šalių. Baltijos jūra yra viena judriausių pasaulio jūrų su išvystyta laivybos sistema ir itin tankiai apgyvendintomis pajūrio teritorijomis. Upės iš aplinkinių valstybių plukdo į ją begales teršalų, kurių kiekis priklauso ir nuo kiekvieno iš mūsų atsakomybės aplinkai. Iš mūsų aplinkos, taip pat laivininkystės, chemijos ir žemės ūkio pramonės atplukdomi teršalai nebeleidžia saugiai gyventi ir daugintis daugeliui gyvūnų rūšių, vešėti augmenijai.

Grėsmingiausios problemos – intensyvėjanti eutrofikacija (kai dėl didelės maistinių medžiagų koncentracijos intensyvėja dumblių augimas, pasireiškiantis jūros vandens „žydėjimu“), kuri mažina deguonies koncentraciją vandenyje ir dėl to jūroje plečiasi vadinamosios mirties zonos.

Mokslininkai yra identifikavę Danijos dydžio zoną Baltijos jūros dugne, kurioje dėl teršalų koncentracijos nėra jokios gyvybės. Jei nieko nekeisime, po 30 metų gali ateiti diena kai nebeturėsime savo auksinių paplūdimių ir galimybės įbristi į Baltijos jūros vandenį, laimės šokinėti per saulės nutviekstas bangas.

Šios temos pašto ženklo išleidimas 2014 metais bus simboliškas Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai paminėjimui, nes būtent ES Baltijos jūros strategija – vienas iš Lietuvos pirmininkavimo prioritetų.

Pirmos vietos nugalėtojui už sukurtą pašto ženklą bus skirta 1 000 litų, antros vietos nugalėtojui atiteks 750, trečios – 450 litų. Pagrindiniam laimėtojui projektas „Žaliasis kodas“ dovanos pažintinę kelionę į Europos Parlamentą.

Kūrybinius sprendimus konkursui galima siųsti iki rugsėjo 23 dienos adresu:
AB Lietuvos pašto Pašto ženklų leidybos departamentui
J. Jasinskio g. 16
08212 Vilnius
Konkursui „Išsaugokime Baltijos jūrą“

Konkurso taisykles galima rasti projekto „Žaliasis kodas“ tinklalapyje (www.zaliasiskodas.lt). Geriausiu išrinktas darbas taps oficialiu pašto ženklu ir bus išleistas į apyvartą 2014 m. vasarį.