Stogas, sugebantis efektyviai panaudoti saulės šilumos energiją buitinėms reikmėms ir pritaikytas individualiems namams – vienas iš pavyzdžių, kuriame panaudota ilgametė patirtis kuriant pažangiausius sprendimus stogams. Tai parodo ir atsakingą kompanijos požiūrį į aplinkosaugą. Stogas pagerina namo energetinį efektyvumą bei ženkliai pakelia viso turto vertę,“ - sako Ruukki gyvenamosios statybos padalinio vyresnysis viceprezidentas Ari Vouti.

Apskaičiuota, kad turint tokį stogą, būtų patenkinama apie pusę metinio karšto vandens poreikio, dėl to ženkliai sumažėtų sąskaitos už sunaudotą energiją. Pavasarį ir rudenį saulės energiją galima naudoti ne tik vandens, bet ir patalpų šildymui, o vasarą sistema veikia efektyviausiai, generuodama praktiškai nemokamą energiją.

„Ruukki Classic Solar Thermal Roof“ sistemą sudaro integruojami į stogo dangą saulės kolektoriai, vamzdžiais sujungti su visomis kitomis sistemos dalimis, esančiomis techninėje patalpoje. Šildymo kolektoriai užima tik dalį stogo ir yra montuojami maždaug trijų metrų atstumu nuo kraigo. Saulė šildo kolektoriuose esantį vandenį, o vanduo tekėdamas vamzdžiais perneša ir atiduoda šilumą į vandens šildytuvą.

Šilumos kiekis, gaunamas iš šios sistemos labai priklauso nuo namo vietos, stogo šlaitų pozicijos žemės ašigalių atžvilgiu ir stogo nuolydžio kampo. Sistemos tarnavimo laikas – 25 metai.

Gamintojai teigia, kad stogai su saulės kolektoriais idealiai tinka mažiems namams, vasarnamiams, bei kitiems mažaaukščiams pastatams, turintiems šlaitinius stogus.

Tiesa, šiuo metu produktą galima įsigyti tik Suomijoje, bet greitai planuojama pradėti prekybą ir Baltijos šalyse.

Sistemos kolektoriai gaminami „Savosolar“ gamykloje Mikkeli mieste, Suomijoje, pasižymi itin dideliu efektyvumu, jiems suteikiama 10 metų garantija. Stogo dangai kompanija žada suteikti 50 metų techninių savybių garantija.