Kada reikia mokėti mokesčius

„Jeigu gyventojas miško žemę paveldėjo, miško žemė jam grąžinta nuosavybės teise arba buvo dovanota, tai nelaikoma, kad turtas įgytas siekiant ekonominės naudos. Jei iš minėtais būdais įgyto miško gyventojas parduoda medieną, tai nereiškia, kad jis vykdo individualią veiklą. Tas pats taikoma ir atsitiktiniams sandoriams, tarkime, kai mediena parduodama atlikus sanitarinius miškų kirtimus, parduodami vėjo išversti medžiai“, – aiškino Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorius Darius Kučinskas.

Šie atvejai pateikti neatsitiktinai, mat skiriasi privataus miško savininko ir miško savininko, besiverčiančio medienos prekyba, apmokestinimas. Jeigu gyventojas nuolat pardavinėja medieną, tai jam reikia mokėti privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (toliau – VSD) įmokas. Sveikatos draudimo įmokos skaičiuojamos nuo sumos, nuo kurios apskaičiuojamos ir jų VSD įmokos.

K. Šiaulys
Taigi pirmiausia aš, kaip miško savininkas, pardavęs medieną moku GPM nuo parduotos medienos. Toliau įmonė, kaip ir visos įmonės, perdirbusi medieną ir gavusi arba negavusi pelno, taip pat moka mokesčius. Ir dar: jei aš medieną parduodu daugiau kaip du kartus per metus, tai mokesčių administratoriai stengiasi man pripaišyti individualią veiklą.

„Atkreipiame dėmesį, kad individuali veikla suprantama kaip gyventojo vykdoma savarankiška veikla, kuria versdamasis gyventojas siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį. Kad gyventojas būtų laikomas vykdančiu individualią veiklą, jo sandoriams turi būti būdingas tam tikras tęstinumas, versliškumas, ekonominės naudos siekimas“, – apibūdino Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas.

Kur ir kaip privalu skelbti pajamas

Pajamas, gautas vykdant individualią veiklą, privalu deklaruoti pateikiant metinę pajamų deklaraciją (pildomas GPM308V priedas). Apskaičiavus individualios veiklos apmokestinamąsias pajamas, nuo šių pajamų skaičiuojamas 5 proc. pajamų mokestis.

„Priminsime, kad apmokestinamosios pajamos apskaičiuojamos iš gautų individualios medienos pardavimo veiklos pajamų atėmus šiai veiklai vykdyti patirtas išlaidas, t. y. leidžiamus atskaitymus. Minėtos išlaidos turi būti pagrįstos dokumentais, – sakė D. Kučinskas. – Apmokestinamosioms pajamoms apskaičiuoti gyventojas gali rinktis ir kitą, paprastesnį, būdą – leidžiamais atskaitymais gali būti pripažinta suma, lygi 30 proc. gautų (uždirbtų) veiklos pajamų. Minėtu būdu apmokestinamąsias individualios veiklos pajamas skaičiuojantis gyventojas neprivalo turėti atskaitomą sumą pagrindžiančių dokumentų.“

Nurodyti pajamas naudinga visiems

Deklaruoti gautas pajamas aktualu ne vien nuolat užsiimantiems pardavimais. Vienkartinius sandorius sudarę miško savininkai, norėdami pasinaudoti mokesčių lengvatomis, šiuo atveju – susigrąžinti GPM permoką – mokestiniu laikotarpiu gali kreiptis į mokesčių administratorių su prašymu (forma FR0464) perskaičiuoti pajamų mokesčio sumą atsižvelgus į medienos įsigijimo kainą ir susigrąžinti pajamų mokesčio permoką. Pasibaigus mokestiniam laikotarpiui gyventojai turėtų pateikti Metinę pajamų deklaraciją ir deklaruoti per mokestinius metus gautas medienos pardavimo pajamas, medienos įsigijimo kainą, pritaikyti 8 000 Lt neapmokestinamą dydį ir apskaičiuoti grąžintiną (arba mokėtiną) pajamų mokesčio sumą.

„Kadangi turto pardavimo pajamos apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą, tad gyventojas, deklaruodamas tokias pajamas ir mokėtiną pajamų mokestį, gali sumažinti apmokestinamąsias pajamas patirtomis gyvybės draudimo, pensijų įmokų ar įmokų už studijas išlaidomis, – priminė Mokestinių prievolių departamento direktorius. – Gyventojams, auginantiems vaikus (įvaikius) iki 18 metų ir vyresnius, jeigu jie mokosi dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, gali būti taikomas papildomas metinis neapmokestinamasis pajamų dydis, kuris priklauso nuo auginamų vaikų skaičiaus.“

Taip pat iki 2 proc. nuo sumokėto pajamų mokesčio gyventojas gali skirti pasirinktiems paramos gavėjams ir iki 1 proc. – politinėms partijoms.

Nors per pastaruosius metus mokesčiai privataus miško savininkams nesikeitė, verta priminti, kad yra nustatyta 8 000 Lt neapmokestinama suma. Tais atvejais, kai gyventojai parduoda medieną, gautos pajamos apmokestinamos kaip kito (neregistruotino) turto pajamos. Tokio turto apmokestinamosios pajamos apskaičiuojamos iš gautų turto pardavimo pajamų atėmus tokio turto įsigijimo kainą ir iš gauto skirtumo atėmus 8 000 Lt neapmokestinamą sumą. Šį dydį viršijanti suma apmokestinama taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą. „Jeigu turto pardavimo ir įsigijimo kainos bei su to turto pardavimu susijusių išlaidų skirtumas nėra didesnis kaip 8 000 Lt, turto pardavimo pajamų galima nedeklaruoti“, – sakė D. Kučinskas.

Mokesčių sistema – taisytina

Stambus miško savininkas Kazimieras Šiaulys, taip pat ir Lietuvos miško savininkų asociacijos pirmininko pavaduotojas, kritikos mokesčių sistemai negaili. Pasak jo, nustatytos tvarkos ydingumą gali pajusti tik didesniais mastais verslaujantys miško savininkai.

„Sakykime, kad aš esu stambus miško savininkas, naudoju nemažai medienos iš savo miškų, turiu savo individualią įmonę, kuri taip pat naudoja mano medieną, ir dar kartais perku stataus miško, kirsti ar miško su žeme, vykdau pačius įvairiausius sandorius, – sako K. Šiaulys. – Taigi pirmiausia aš, kaip miško savininkas, pardavęs medieną moku GPM nuo parduotos medienos. Toliau įmonė, kaip ir visos įmonės, perdirbusi medieną ir gavusi arba negavusi pelno, taip pat moka mokesčius. Ir dar: jei aš medieną parduodu daugiau kaip du kartus per metus, tai mokesčių administratoriai stengiasi man pripaišyti individualią veiklą“.

Pasibaigus mokestiniam laikotarpiui gyventojai turėtų pateikti Metinę pajamų deklaraciją ir deklaruoti per mokestinius metus gautas medienos pardavimo pajamas, medienos įsigijimo kainą, pritaikyti 8 000 Lt neapmokestinamą dydį ir apskaičiuoti grąžintiną (arba mokėtiną) pajamų mokesčio sumą.

K. Šiaulys sakosi jau prieš kelerius metus šį klausimą iškėlęs Mokesčių inspekcijoje, tačiau jokių pakitimų nepasiekęs. Tokia situacija susidaro todėl, kad dabar, kitaip nei praeityje, miško savininkas savo paties įmonei medienos atiduoti negali, jis privaląs ją pirkti pats iš savęs. Drauge su pirkimo sandėriu atsiranda ir mokesčiai.

„Vadinasi, aš privalau mokėti GMP, dar turiu forminti individualią veiklą ir iš tos pačios kišenės, kadangi esu betarpiškai susietas su individualia įmone kaip asmuo, mokėti visus mokesčius kaip įmonė. Įsivaizduokit šimtą kubų medienos. Per visą gamybos ciklą – nuo iškirtimo iki perdirbimo – aš tą šimtą kubų pardaviau per du kartus, taigi iš manęs valstybė triskart reikalauja mokesčio už tą patį kiekį medienos“, – pavyzdį pateikia verslininkas.

Gyventojų pajamų mokestis – logiškas

Nors Miško savininkų asociacijos atstovas kritiškai vertina Mokesčių inspekcijos pastangas du ar tris kartus per metus iš to paties miško parduotą medieną vertinti kaip individualią veiklą, jis nesiskundžia nei GPM, nei jo dydžiu. Pasak K. Šiaulio, toks mokestis yra visiškai logiškas, ir ši prievolė turi galioti visiems. Visi miško savininkai su 15 proc. dydžio mokesčiu jau apsipratę ir dėl to nei klausimų, nei diskusijų nekyla.

Jei vis dėlto miško savininkai abejoja dėl mokesčių, deklaracijų ar turi kitų su apmokestinimu susijusių klausimų, į juos atsakys specialistai paskambinus trumpuoju telefonu 1882.