Specialistas: tai – ne pramoga, bet būtinybė

Žirgams skirti soliariumai ir masažai Lietuvoje, palyginti su Vakarų Europa, yra ganėtinai naujas reiškinys. Mūsų šalyje tikrai ne visi žirgynai, kuriuose saugomi raitelių žirgai, savo globotiniams gali pasiūlyti tokias galimybes. Kol kas visa tai randama tik prestižiniuose žirgynuose, bet specialistai sutinka, kad tokias paslaugas teikiančių įmonių Lietuvoje tik daugės.

Žirgų sporto žinovas, buvęs Lietuvos žirgyno vadovas, Edgaras Jeninas GRYNAS.lt sakė, kad Lietuvoje žirgai dažniau gali mėgautis soliariumais nei masažais. Be to, jis pridūrė, kad tai jokiu būdu nėra prabangos ženklas. Vyro teigimu, šios procedūroms gyvūnams yra labai svarbios, kadangi padeda atsikratyti raumenų skausmų.

„Tai nėra paslauga. Tai žirgui yra būtinybė. Jeigu jis išmaudomas, tai soliariume jis išdžiovinamas. Tai reikalinga, kad žirgas nesusirgtų. O masažai skirti atpalaiduoti skaudančius raumenis. Dažniausiai jie daromi tuomet, kai kažką skauda. Tokiu būdu suaktyvinama kraujotaka ir dingsta skausmas. Tai jokiu būdu nėra prabangos dalykas“, - tikino pašnekovas, pridūręs, kad masažus daro tik patyrę specialistai.
Kai kurie žirgai soliariumus mėgsta

Procedūra trunka septynias minutes

Kurtuvėnų regioninio parko žirgynas taip pat turi soliariumą, skirtą žirgams. Rekreacijos skyriaus vedėja Lina Kinčinienė teigė, kad šis įrenginys žirgyną pasiekė praėjusį rugpjūtį. O jam įsigyti buvo pasinaudota Europos Sąjungos parama. Žirgų soliariumo kaina – 12 tūkstančių litų.
Žirgų treneris
Po masažiuko soliariumas dar geriau pagerina kraujo apytaką. Be to, soliariumo ultravioletiniai spinduliai naikina odos parazitus. Raiteliai apkrauna žirgo nugarą, todėl pašildymas yra kaip kompresas. Taip pat soliariumas nudžiovina nupraustą žirgą.

L. Kinčinienė sakė, kad investicija buvo apgalvota ir reikalinga. Anot jo, šis įrenginys žirgams yra labai reikalingas, kadangi jame nusausinami ką tik nuprausti gyvūnai. Pašnekovės teigimu, tai ypač svarbu žIemą. Be to, jos teigimu, soliariumo spinduliai žirgams padeda išsaugoti sveikatą. 

„Ši naujovė pas mus nuo rugpjūčio mėnesio. Europoje soliariumai naudojami žymiai seniau. Tiesa, dar ne visi žirgai spėjo priprasti. Kiti dar bijo, bet jie palengva pratinami. Tiesa, yra tokių, kuriems ši procedūra labai patinka. Ši procedūra trunka septynias minutes“, - atskleidė regioninio parko darbuotoja.

Masažas atpalaiduoja raumenis

Žirgyno gyventojai esant reikalui sulaukia ir masažo. Jis reikalingas tuomet, kai žirgas patiria didelį fizinį krūvį arba kai reikia atpalaiduoti įsitempusias raumenų grupes. Kurtuvėnų žirgyno treneris Vytautas Martinavičius – žirgų masažo profesionalas. Daug laiko žirgyne praleidžiantis vyras GRYNAS.lt sakė, kad masažas žirgui yra labai svarbus. Tiesa, jo reikia ne kiekvienam gyvūnui.
Kurtuvėnų žirgyne įrengtas soliariumas

„Iš esmės žirgo raumuo įsitempia panašiai kaip žmogaus. Kojos sutraukimą mes vadiname mėšlungiu. Tačiau mes mokame sumažinti skausmą, pavyzdžiui, galime atsistoti. O žirgas to nemoka. Galiausiai raumuo pervargsta. Be to, dėl didelio krūvio raumenyse pasilieka daug pieno rūgšties. Taip pat jojamiesiems žirgams nuolat apkraunama nugara. Pasitaiko žirgų, kurių silpnesnė priekinė dalis – ir atvirkščiai. Tokiais atvejais reikalingas masažas“, - teigė profesionalus treneris.

Jo teigimu, pastebėti, kad žirgas turi problemų, nėra sudėtinga. Profesionalai iš karto pamato pasikeitusį žirgo bėgimą ir ne tokius kaip visada šuolius. Jei žirgui sunku pasukti galvą, tai ženklas, kad būtinas masažas. O įsitempusius raumenis galima pajusti žirgą palietus ranka.

„Daug ką galima nustatyti lietimo būdu. Palieti gyvūno raumenį ir matai, kad jis kietas kaip akmuo. Tada jau aišku, kad reikalingas masažas. Be to, jei žirgui skauda, jis piktas ir irzlus – neturi nuotaikos“, - sakė vyras.

Masažisto darbas sunkus

Pasidomėjus, ar sunku išmokti masažo subtilybių, jis aiškino, kad žinios – toli gražu ne viskas, ko reikia geram masažuotojui. Anot jo, masažuoti tokį didelį raumeningą gyvūną pajėgia tikrai ne kiekvienas. V. Martinavičių masažo mokė draugas, kuris Maskvoje dirba veterinarijos gydytoju. „Tuo užsiimti gali ne kiekvienas. Mano žmona žmogų masažuoja gerai, o žirgo masažuoti jai nepavyksta. Reikia jausti tai, ką žirgas jaučia, reikia suprasti žirgą. Jei nebus meilės ir supratimo, gabumų neužteks“, - dėstė treneris, pridėjęs, kad iš pradžių žirgai į masažą žiūri įtariai, bet įpratę prašosi patys.

Kita vertus, masažas – nėra jau toks lengvas darbas. Geras masažuotojas, pasak pašnekovo, turi turėti ir fizinės jėgos: „Raumuo yra skaudantis, įsitempęs ir jį reikia stipriai spausti. Dėl to spaudžiamas raumuo priešinasi. Bet galiausiai atsipalaiduoja. Kiekvieną raumenuką reikia spaudyti gan stipriai. Jeigu žirgas didelis ir labai kietas raumuo, rankos pavargsta.“
Žirgas mėgaujasi soliariumu

Tačiau pastangos nenueina perniek. Galiausiai atsipalaidavęs žirgas jaučia pasitenkinimą ir komfortą. Kai įtemptas raumuo atsipalaiduoja, žirgas iš karto negali gauti fizinio krūvio. Masažas pagerina pervargusio ar traumą patyrusio raumens kraujotaką. O ją dar labiau paspartina soliariumas.

„Po masažiuko soliariumas dar geriau pagerina kraujo apytaką. Be to, soliariumo ultravioletiniai spinduliai naikina odos parazitus. Raiteliai apkrauna žirgo nugarą, todėl pašildymas yra kaip kompresas. Taip pat soliariumas nudžiovina nupraustą žirgą. Ši procedūra labai tinka esant dideliam fiziniam krūviui. Įsivaizduokite: jei gerai padirbote, norisi šilto kompreso. Jį gavęs kitą dieną esate laimingas. O jei kitą dieną atsibundi kaip medinis, koks tada gali būti darbas?“ – soliariumų naudą įvardijo V. Martinavičius, pridūręs, kad lietuviškos vasaros žirgams šia procedūra leidžia mėgautis ir vasarą.

Žirgų sporto ragina neremti

Vis dėlto kad ir kokias geras sąlygas sportiniai žirgai beturėtų, gyvūnų teisių gynėjai žirgų sportui kategoriškai priešinasi. Asociacijos „Už gyvūnų teises“ aktyvistė Aušra Karklytė GRYNAS.lt sakė, kad net ir tokios procedūros neleidžia teigti, kad sportiniai žirgai nėra išnaudojami. O dėl šių procedūrų teigti, kad žirgai turi geresnes sąlygas nei žmonės, tikrai negalima.

„Taip, gal kai kurie žmonės neturi galimybių kasdien lankytis masažo salonuose. Tačiau būtų absurdiška tvirtinti, kad žirgai turi geresnes sąlygas negu žmonės. Žirgams nesuteikiama galimybė pasirinkti, ar jie nori būti laikomi ir dresuojami pramoginio sporto tikslais žmonių pasilinksminimui. Žirgų dresuotojai ir savininkai mano, kad žirgams tai patinka“, - dėstė pašnekovė.

Be to, ji svarstė, kad dresuojant žirgus pasitaiko ir smurto atvejų, nes tai, jos manymu, yra dresavimo metodas. Kaip tik todėl A. Karklytė ragina neremti žirgų sporto.