Konkurso tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į saugomose teritorijose esančias autentiškas ir naujai rekonstruotas, pastatytas laikantis tradicijų, etnografines sodybas ir namus. Siekiama žmones skatinti saugoti etninės architektūros paveldą, pateikti visuomenei gražiausius etnografinės architektūros pavyzdžius nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose. Konkursas tęsis iki spalio 1 d.

Kaip puoselėti ir plėtoti tradicinę architektūrą, kaip suderinti jos savitus bruožus su šiuolaikinės gyvensenos reikmėmis? Šis klausimas neduoda ramybės daugeliui architektų, saugomų teritorijų specialistų. Jis rūpi tiems, kas supranta tradicinės kultūros vertę, kas junta ryšį su gimtąja žeme.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Rūtos Baškytės, per amžius ištobulinta lietuviškų sodybų struktūra, jų statiniai įkūnija žmogaus ir gamtos dermę. Jos yra tinkamiausios žmogui gyventi mūsų gamtinėmis sąlygomis. Labai norisi, kad saugomose teritorijose išliktų kuo daugiau autentiškų sodybų arba nauji pastatai būtų statomi tęsiant tradicijas. Tik taip galima išsaugoti nacionalinių ir regioninių parkų savitumus. Džiugu, kad vis daugiau žmonių suvokia tradicinių sodybų privalumus.

Konkurso metu nacionalinių ir regioninių parkų direkcijos Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai pasiūlys po du etnografiškiausius namus (trobas, gryčias, pirkias, stubas...): vieną - geriausiai išlaikytą autentišką namą, kitą – rekonstruotą arba naujai pastatytą, laikantis tam kraštui būdingos architektūros kanonų.
Etnografinė sodyba - muziejus

Komisija, sudaryta iš architektų ir etnokultūrologų, saugomų teritorijų specialistų, vertins namo fasado atitikimą to krašto tradicijai, pastato architektūrines detales ir puošybą, namo derėjimą su kraštovaizdžiu ir kitus kriterijus. Komisija išrinks etnografiškiausius namus iš visų Lietuvos regionų - Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos, Mažosios Lietuvos krašto.

Vienos iš konkurso komisijos narių, etninės architektūros ekspertės Rasos Bertašiūtės nuomone, sunaikinti trapią medinės senovės būtį lengva, o saugoti ar ją pratęsti, kūrybiškai pritaikyti – išsamių žinių, giluminės nuovokos ir ieškojimų reikalaujantis uždavinys.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos rūpesčiu šiais metais buvo išleisti 5 tradicinės architektūros katalogai „Kaimo statyba“ – visiems Lietuvos etnografiniams regionams. Katalogai skirti žmonėms, gyvenantiems saugomose teritorijose arba tiesiog norintiems statyti ar rekonstruoti sodybas, laikantis tradicijų.

Lietuvoje yra 5 nacionaliniai ir 30 regioninių parkų. Mūsų šalyje saugomos teritorijos užima 15,7 procentų visos Lietuvos ploto. Saugomos teritorijos steigiamos gamtiniu, kultūriniu ir rekreaciniu požiūriu valstybinės svarbos kraštovaizdžio kompleksams ir ekosistemoms saugoti.