Antradienį profesoriai, mokslininkai, studentai, visuomenės atstovai susirinko paminėti iškilaus gamtininko, mokslininko, Vytauto Didžiojo universiteto kūrėjo gimtadienio, o kartu – pasikalbėti, prisiminti šią neeilinę asmenybę.

Profesorius T. Ivanauskas, gimęs 1882 m. gruodžio 16 d. Lebiodkos dvare, Lydos apskrityje (Baltarusija), praėjo turiningą, išbandymų ir didelių patirčių kupiną gyvenimo kelią. Jis buvo pirmasis Lietuvos ornitologas, savo ilgamečius tyrimus ir stebėjimus apibendrinęs „Lietuvos paukščių" tritomyje, įsteigė Žuvinto rezervatą, Kauno zoologijos muziejų, Ventės rago ornitologinę stotį, su bendraminčiais įkūrė Lietuvos zoologijos sodą, pirmąją kailinių žvėrelių fermą. Jo palikimas – dešimtys knygų, šimtai straipsnių. Jis buvo ornitologas, bestuburių ir stuburinių gyvūnų žinovas, pomologas. Profesoriaus T. Ivanasuko sukurtas Obelynės parkas neturi sau lygių augalijos (ypač medžių) įvairove. Profesorius mus paliko 1970 m., eidamas 88-uosius.
Prof. T. Ivanausko atminimo lenta

Profesoriaus T. Ivanausko vardo auditorijos atidaryme pranešimus skaitė Vytauto Didžiojo universiteto profesoriai A. Paulauskas, M. Venslauskas, miškininkas, doc. A. Navasaitis, gamtininkas ir rašytojas S. Paltanavičius. Ši auditorija, universiteto Gamtos mokslų fakulteto dekano, prof. A. Paulausko teigimu, bus patraukli ne tik studijų, bet ir būsimų paskaitų visuomenei vieta.

T. Ivanauskas buvo pirmasis biologas Lietuvoje, gamtai pradėjęs dygsniuoti mokslo rūbą. Jam teko viską kurti ir duoti pradžią biologijos mokslui mūsų šalyje. T. Ivanauskas laikomas gamtosaugos pradininku ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Jis buvo vienas pirmųjų, prakalbęs apie žalą gamtai ir raginęs saugoti retas rūšis, neniokoti aplinkos. Profesorius įkūrė Ventės rago ornitologinę stotį, o 1937-siais buvo įsteigtas ir Žuvinto rezervatas. T.Ivanauskas yra ir vienas Gamtos stoties, Kauno botanikos sodo, Vytauto Didžiojo universiteto įkūrėjų. Jis organizuodavo mokslines ekspedicijas, rengdavo paukščių, medžių sodinimo dienas su studentais, vaikais.