Apie dažniausias šunų ligas rudens sezono metu GRYNAS.lt pasakoja veterinaras, „CanisFelis” veterinarijos klinikos vadovas Justas Kantoravičius.

Nervinių galūnėlių uždegimai

Kaip žmonėms gali surakinti nugarą, atsirasti radikulitas, lygiai tokius pačius skausmus rudenį gali patirti ir šunys. Jeigu ši liga negydoma laiku, ji gali privesti net iki paralyžiaus.

„Simptomai - skausmingas šunelio vaikščiojimas, šunelis šlubuoja tai viena, tai kita letena, nenoriai stojasi, nenoriai lipa laiptais. Jeigu tai rankinis šuniukas, kai ant rankų ima, jis gali sucypti, pasireiškia nejudrumas, uodegos nevizginimas. Net šeimininkai kartais sako, kad šuo jau vizgina uodegą, reiškiasi yra sveikas“, - sakė J. Kantoravičius.

Erkių pernešamos ligos

Kol dar pliusinė paros temperatūra, yra aktyvios erkės. Anot veterinaro, pernai paskutinės erkių pernešamos ligos buvo nustatytos net gruodžio pabaigoje, nes buvo šilta žiema, o erkės prieš žiemą kyla maitintis, todėl atsiranda babeziozių, boreliozių.

„Nepradėjus laiku gydyti padariniai būna labai liūdni, kartais galime net netekti savo augintinio. Manau, kad jeigu su šuniu vyksta kažkas neįprasto, visada reikia kreiptis į gydytojus. Žinoma, jeigu įsisiurbia erkė, iš karto kreiptis nebūtina, nes nieko gydytojas nepadarys. Reikia laukti simptomatikos: tamsus šlapimas, apatiškas šuo, pakilusi temperatūra. Tiesiog reikia kurį laiką stebėti savo augintinį“, - aiškino J. Kantoravičius.

Viduriavimas

Labai dažni tokiu metu yra viduriavimai. Rudenį dažnai serga žmonės. Tai yra virusams palankus metas, taip yra ir su šunimis. Šiuo metu, anot veterinarijos gydytojo, tai yra labai aktuali problema.

„Kiekvienas susirgimas, kuris iš pradžių gali atrodyti nerimtas, vėliau gali išsirutulioti į labai rimtą susirgimą, jeigu laiku nebus pradėta gydyti. Žmogus gali irgi susirgti tik sloga, bet vėliau tai gali peraugti į plaučių uždegimą. Lygiai taip pat yra ir su šunimis. Užsitęsęs viduriavimas, dehidratacija - gali būti pakenkimai vidaus organams“, - teigė J. Kantoravičius.

Peršalimo ligos

Šunys kaip ir žmonės gali peršalti. Žinodami, kokiais simptomais pasireiškia šuns peršalimas, greičiau pastebėsite ligą ir išgydysite, kol ji dar neįsisenėjo.

Šunų peršalimas dažniausiai pasireiškia viršutinių kvėpavimo takų uždegimu. Juo susergama ilgai buvus šaltame ore, susilpnėjus imunitetui arba kontaktuojant su sergančiais šunimis. Peršalimo simptomai: sunkumas kvėpuojant dėl nosies užsikišimo, išskyros iš nosies ar akių, kosėjimas, pakilusi temperatūra, čiaudėjimas.

Rūbai trumpaplaukiams šunims yra būtini. Jie apsaugo nuo peršalimo. Jų galima lengvai įsigyti visose zooprekių parduotuvėse, įsitikinęs veterinarijos klinikos Vilniuje gydytojas Jakovas Šengaut.

„Kaip ir mums, šunims reikia rūbelių. Dabar tai jau niekam nekelia klausimų, šunys vaikšto su paltukais ir pastebėjome, kad tie rūbeliai tikrai apsaugo augintinius ir jie yra labai rekomenduojami, ypač trumpaplaukiams šunims. Jeigu šuo yra pripratęs vaikščioti su rūbais ir staiga jam jis neuždedamas, jis gali peršalti“, - sakė J. Šengaut.