Namuose dažnai įsivyrauja netvarka, kuomet pakuotės kaupiamos bet kur, o juk visi norime gyventi švariai ir tvarkingai. Dėl to kuriantis naujame ar renovuotame būste būtina pagalvoti apie tai, kur dėsite rūšiuojamas atliekas ir kur laikysite vienkartines, užstato sistemoje dalyvaujančias pakuotes.
Interjero dizainerės-architektės Indrės Sunklodienės teigimu, tik pastaruosius kelerius metus juntama, jog vis daugiau žmonių, projektuodami virtuvės baldus, galvoja apie atliekų rūšiavimo sistemas. Dizainerė-architektė pranešime spaudai pateikia keletą patarimų, kaip ne tik tvarkingai, bet ir stilingai pasirūpinti vienkartinės taros laikymu tiek besikuriantiems naujuose namuose ar turintiems vietos įsirengti atliekų rūšiavimo sistemas, tiek galvojantiems apie vietos taupymą jau gyvenamose erdvėse.

Praktiškiausia išeitis – skyriai stalčiuose

Jeigu kuriatės iš naujo, įsirenkite atskiras dėžes stalčiuose. Galite tai padaryti, jeigu jau turite erdvų stalčių arba virtuvės baldus gaminate iš naujo. Specialių konteinerių stalčiams galima rasti beveik kiekvienoje didesnėje interjero reikmenų parduotuvėje. Jų kainos taip pat skiriasi – kiekvienas gali pasirinkti pagal savo poreikius.
Sprendimai atliekų rūšiavimui

Patogiausia, kuomet visi šiukšlinės skyriai išsitrauktų vienu metu, tai galima pasiekti juos integruojant į stalčių arba ant bėgelių. Šis būdas labai patogus, nes galima patiems pasirinkti, kiek skyrių reikia ir kokio dydžio šiukšlinės turi būti.

Turintiems daugiau erdvės – išvaizdūs konteineriai

Gyvenantiems privačiuose namuose rūšiavimo sprendimą rasti paprasčiau, tik reikia tinkamai išnaudoti erdvę ir pasitelkti fantaziją. Vienkartinei tarai vietos galima skirti lauke ar garaže, ten pastačius išvaizdžius konteinerius. Tokius konteinerius dažniausiai tenka gaminti pagal užsakymą, specialiai pritaikant prie erdvės išplanavimo ir dizaino. Žinoma, galima pasigaminti ir patiems. Tam tereikia jums patrauklios dėžės. Ji gali būti medžiaginė, metalinė, kartoninė ar plastikinė. Gaminant patiems į procesą galima įtraukti ir vaikus. Visiems bus smagiau rūšiuoti.
Sprendimai atliekų rūšiavimui

Žinoma, visuomet galima tiesiog įsigyti bendrą šiukšlinę su skyriais ir laikyti gyvenamojoje erdvėje. Tokių šiukšlinių pasiūla taip pat didėja buities ir interjero prekių parduotuvėse. Visgi rekomenduojama jas laikyti pagalbinėse patalpose, kad šiukšlinė netaptų pagrindiniu dėmesio traukos objektu ir pagrindiniu kambario akcentu.

Turintiems nedaug vietos, išeitis – specialūs maišai

Dažnai namuose yra mažai vietos ant žemės. Daug vietos virtuvėje užima spintelės, buitiniai prietaisai, virtuvės baldai. Šiukšlinė, skirta vienkartinei tarai, nebūtinai turi būti ant grindų. Jums patogioje vietoje galite įsirengti pakabinamą šiukšliadėžę. Pats paprasčiausias būdas – įrengti du laikiklius ir ant jų pakabinti maišą. Tai galima padaryti tiek ant vidinių spintelių sienų, tiek pagalbinėse patalpose. Šis variantas patogus ne tik dėl laikymo – nukabinus maišą iš karto galima keliauti grąžinti vienkartinę tarą. Ilgaamžį rūšiavimo krepšį sukūrė „Utenos alus“. Šiame krepšyje telpa apie 60 skardinių arba apie 30 butelių.
Sprendimai atliekų rūšiavimui

Nors variantų vienkartinės taros laikymui yra daug, apsikrauti ja tikrai nereikia. Tokie laikymo būdai leidžia stebėti, kiek jau pakuočių esate prikaupę, todėl galite susiplanuoti, kuomet reikia nunešti grąžinti pakuotes į taromatus ar supirktuves. Patogiausia nusistatyti pakuočių skaičių ar savaitės dieną, kada nešate grąžinti pakuotes, ir tai taps mūsų įprasta rutina.

Interjero dizainerės-architektės I. Sunklodienės teigimu, svarbiausia susikurti patogią atliekų rūšiavimo sistemą namuose, kad nekiltų pagunda nustoti rūšiuoti. Ir, žinoma, į tai pasižiūrėti kūrybiškai – pasitelkti esamas rūšiavimo taras, o jeigu interjeras vis tik tam nėra tinkamas – pasigaminti patiems.