Konkursą jau penktus metus organizuoja gamtos fotografų klubas NATUREPHOTO.LT ir „Žurnalo apie gamtą“ redakcija. Šiemet konkursui buvo atsiųsta beveik 2000 laukinės gamtos gyvenimo akimirkų, kurias pateikė per 130 geriausių gamtos fotografų.

Labiausiai patikusią fotografiją rinkto ir GRYNAS.lt portalo skaitytojai. Ja tapo patyrusio fotografo Romualdo Barausko nuotrauka „Du Ąžuolai“.

Finaliniame renginyje paaiškėjo visų kategorijų geriausi darbai ir jų autoriai: „Paukščiai“ ( laimėjo Marius Čepulis), „Žinduoliai“ (R. Barauskas), „Gamtos akimirka“ (Vilius Paškevičius), „Gyvūno portretas“ (Vilius Paškevičius), „Makropasaulis“ (Darius Babelis), „Lietuvos kraštovaizdis“ (Mindaugas Macaitis), „Žmogus ir gamta“ (Evaldas Vaitkus), „Kiti gyvūnai“ (Dainius Dirgėla), „Augalijos magija“ (Gražina Sventiekienė), „Egzotikos pasaulis“ (Viktoras Dubinskas), „Gamtos menas“ (Dainius Dirgėla) ir „Geriausia nespalvota nuotrauka“ (Mindaugas Macaitis).

Taip pat tradiciškai buvo renkami dviejų specialiųjų nominacijų – „Geriausios metų fotografijos“ ir „Metų fotografo“ – nugalėtojai. Taip pat išrinktas geriausias jaunasis fotografas. Juo tapo Dovydas Cicėnas.

Geriausiu metų fotografu tapo V. Paškevičius, kuris GRYNAS.lt pasakojo, jog jaučiasi esantis ne tik fotografas, bet ir gamtininkas.

„Jaučiuosi kažkuo nusipelnęs. Tikėjausi apdovanojimų. Su kiekvienais metais gamtos fotografų konkurencija auga, atsiranda daug naujų fotografų. Visi fotografai esame draugai, tačiau konkurencija vis tiek atsiranda. Tai yra tobulėjimo variklis. Man labiausiai patinka fotografuoti mišką ir viską, kas jame kruta. Nesu išskyręs mėgstamiausio žvėries. Anksčiau skirstydavau paukščius, tarkime, mano mylimiausias paukštis yra čiulys, kuris plačiajai auditorijai nelabai žinomas. Gamtos fotografas nebūtinai yra gamtininkas, tačiau aš save tokiu laikau - labai domiuosi gamta“, - sakė V. Paškevičius.

Geriausios metų fotografijos „Kas tu toks“ autorius Marius Čepulis GRYNAS.lt teigė, kad gamtos fotografai kiekvienais metais tobulėja.

„Visiškai nesitikėjau tokio apdovanojimo ir negalvojau, kad ši nuotrauka gali būti pirma. Ji yra graži ir unikali, bet kad geriausia – buvo siurprizas. Aš geriausiai žinau paukščius, o dar tiksliau - geriausiai pažįstu vandens paukščius, gal dėl to taip ir yra, nes žvėris dar reikia mokytis fotografuoti. Šiame konkurse kiekvienais metais vis sunkiau ir sunkiau dalyvauti ir pasiekti užsibrėžtą kartelę. Anksčiau kitų fotografų lygis buvo žemesnis, o dabar jis labai išaugęs. Nesakyčiau, kad tai konkurencija - tiesiog tobulėja fotografai. Nemanau, kad dabar technologijos kažką labai smarkiai lemia, svarbiausia fotografo žinojimas ir sugebėjimai“, - sakė M. Čepulis.

Į konkurso „Gintarinis žaltys 2014“ finalą atrinkta per 240 darbų, kurie patenka į fotoalbumą „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2014“.