„Sėdėjau vakare prie kompiuterio ir man į ranką netikėtai įkando uodas. Pats iki to jo nemačiau. Tik pajutau sunižusią ranka, tada žvilgtelėjęs pamačiau kandantį uodą. Labai keista, kad taip galėjo atsitikti. Nemaniau, kad tokiu metu gali būti uodų. Galbūt atsitiko taip, kad uodas liko kambaryje nuo vasaros? O gal jis atgijo, kadangi dabar yra tokia šilta žiema?“ - stebėjosi skaitytojas.

„Yra uodų rūšių, kurios esant pliusinei temperatūrai yra aktyvios. Jų galima aptikti ir žiemą. Yra ir kitų tokių vabzdžių, čia nieko ypatingo. Jeigu bute skraido nekandantys – jie turėtų nustoti skraidyti (atėjus šalčiui – red. past.), nebent jie veisiasi bute, kur yra vanduo, tai gali skraidyti ir skraidyti“, - GRYNAS.lt yra sakęs Gamtos tyrimų centro vabzdžių evoliucinės ekologijos grupės vyresnysis mokslo darbuotojas Eduardas Budrys.
Pliusinėje temperatūroje yra uodų rūšių, kurios yra aktyvios. Jų galima aptikti ir žiemą. Yra ir kitų tokių vabzdžių, čia nieko ypatingo.
E. Budrys

Entomologai patvirtina, kad klimato kaita, t. y. ilgiau šaltuoju periodu užsilaikantys šilti orai, yra viena iš priežasčių, lemiančių, kodėl uodai, musės, kiti mašalai ilgiau išlieka gyvybingi. Tačiau yra ir kita priežastis. Anot specialistų, uodams veistis labai palanki drėgna terpė, t. y. jeigu rūsyje prakiurę vamzdžiai ar dėl kitų priežasčių ten laikosi vanduo, uodai gali puikiausiai toje vietoje išgyventi ištisą žiemą. Prie uodų veisimosi žmogus gali prisidėti ir tiesiog ilgesnį laiką įvairiose talpose laikydamas vandenį – baseinėliuose, kūdrose, statinaitėse ar tiesiog kibiruose.

Taigi, norintiems išvengti nekviestų svečių, pirmiausiai reikėtų pasirūpinti švaria ir sausa aplinka.