Galima rauti, bet atsargiai

Miške pagrybauti mėgstantis Olegas pasakojo nuo mažens mokytas grybus tik pjauti, todėl jį papiktino pilnos grybautojų pintinės grybų žemėtais kotais. Jis stebėjosi, ar už tai neturėtų būti baudžiama, ar grybai, juos barbariškai išrovus, vėl išdygs toje pačioje vietoje.

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos jaunesnysis mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius GRYNAS.lt skaitytojams paaiškino, kad iš esmės nėra didelio skirtumo, ar grybas raunamas, ar pjaunamas, tik žinoma svarbu kuo mažiau pakenkti miško paklotei.

„Jokio esminio skirtumo tarp grybų rinkimo būdų nėra. Jeigu jūs norite surinkti kuo švaresnius grybus, kad namuose būtų mažiau darbo juos valant, žemėmis bei paklote aplipusią koto apačią jūs vistiek nupjausite, tai gal geriau grybą pjauti iškart. Nereikėtų pjauti tuomet, kai abejojate ar tai tikrai yra „tas“ grybas. Tam, kad tiksliai atpažintumėte nežinomo grybo vaisiakūnį, reikia pamatyti jį visą. Nuo kepurėlės viršaus iki koto apačios. Visais kitais atvejais, ypatingai tuomet, kai peilio neturite, galima atsargiai išrauti. Norėčiau pabrėžti žodį „atsargiai“. Kartais, raunant tvirtai priaugusį grybo vaisiakūnį, galima kartu išrauti ir nemažą kuokštą samanų ar dirvožemio. To daryti nereikėtų, nes toje vietoje grybai kurį laiką gali nederėti“, - atkreipia dėmesį mikologas.
Komentatorius
Ir mikroskopinius grybus surinks, ir dar samanas išdraskys, pakels pusę miško paklotės, kaip kaldrą, surinks viską ir sporas ... ir paliks kraterį arba apkasų duobę. Įtariu, čia tokie ir pririnko, paklotės kilnotojai.

Jis moko, kaip reikėtų teisingai grybą išrauti – iš pradžių reikėtų pasiūbuoti jį į šonus, kad nutrūktų vaisiakūnį laikančios gijos. Po to, jei dar laikosi pakankamai tvirtai, pasukti jį į bet kuria pusę ir jau tuomet traukti.

„Nereikia bijoti to, kad išrovus grybo vaisiakūnį ir pažeidus grybieną, grybas žus. Gal kam susidaro įspūdis, kad nutraukus grybienos gijas, grybas gali nukraujuoti kaip koks gyvūnas su perplėštomis venomis ar arterijomis. Taip tikrai neįvyks. Grybienos gijos turi vidines skersines pertvaras, kurios visam skysčiui ištekėti neleis. Kadangi grybiena minta ir kai kurie dirvožemio gyvūnai, tokie kaip podūros, vabzdžiai, sliekai ir kiti, grybiena yra gana dažnai pažeidžiama ir grybai yra prie to prisitaikę“, - dėstė J. Kasparavičius.


Anot jo, kadangi dirvožemyje gyvena daugybė bakterijų, įvairių pirmuonių, jie artimai sąveikauja tiek su sveika, tiek ir su pažeista grybiena. Tai nesukelia grybams mirtinos grėsmės. Dėl šios priežasties nieko neatsitinka ir dirvožemyje likus nupjautam grybo kotui.
Baravykų šeima

„Puvinys į grybieną dėl to tikrai nepersimeta. Per šimtus milijonų savo gyvavimo metų grybai daugiau ar mažiau prisitaikė prie visų dirvožemyje slypinčių pavojų. Taip, ir jie kartais yra pažeidžiami kai kurių virusų, bakterijų, kitų kenkėjų, bet apie masiškas grybų epidemijas girdėti kol kas neteko. Aišku, tai nereiškia, kad grybai negali išnykti. Tik to priežastys greičiausiai būtų kitos“, - kalbėjo mokslininkas.

Už per mažus grybus – baudos

Vos pasipylus pirmųjų grybų nuotraukoms, internete užvirė diskusija ir dėl jų dydžio. Buvo internautų itin kritiškai atsiliepusių dėl renkamų per mažų grybų.
J, Kasparavičius
Kai peilio neturite, galima atsargiai išrauti. Norėčiau pabrėžti žodį „atsargiai“. Kartais, raunant tvirtai priaugusį grybo vaisiakūnį, galima kartu išrauti ir nemažą kuokštą samanų ar dirvožemio. To daryti nereikėtų, nes toje vietoje grybai kurį laiką gali nederėti.
„Duokit grybams užaugti“, - ragino vienas iš komentatorių. Jam antrino ir kitas internautas: „Ir mikroskopinius grybus surinks, ir dar samanas išdraskys, pakels pusę miško paklotės, kaip kaldrą, surinks viską ir sporas ... ir paliks kraterį arba apkasų duobę. Įtariu, čia tokie ir pririnko, paklotės kilnotojai“.
Per maži baravykai gali užtraukti baudą

GRYNAS.lt primena, kad draudžiama rinkti, parduoti ir supirkti baravykus, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1,5 cm, voveraičių – mažiau nei centrimetras. Tarp surinktų, parduodamų arba supirktų šviežių baravykų mažesnio kepurėlės skersmens grybų gali būti ne daugiau kaip 10% viso grybų skaičiaus.

Grybautojams, renkantiems per mažas voveraites ir baravykus, gresia baudos nuo 25 iki 100 litų.