Septyni jauni belgų aviganiai nuo šiol turi tikrus šeimininkus – pasieniečius kinologus, kurie šuniukus pradeda ruošti Lietuvos sienos apsaugai. Šių septynių keturkojų, kuriems dabar po pusantro mėnesio, tėvai yra šiuo metu Pagėgių ir Ignalinos rinktinėse tarnaujantys belgų aviganiai.

Ketvirtadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) tarnybinių šunų būrį papildė jaunučiai belgų aviganiai Edas, Elvis, Eta, Ego, Elas, Ela ir Era. Tądien jie turėjo atsisveikinti vienas su kitu ir buvo perduoti septyniems VSAT Ignalinos, Vilniaus ir Pagėgių rinktinėse dirbantiems pasieniečiams kinologams. Naujieji šeimininkai šiuos šuniukus nuo šiol pradeda ruošti darbui VSAT.

Belgų aviganių septyniukė gimė Šilutėje. Čia gyvena VSAT Pagėgių rinktinėje dirbantis pasienietis kinologas, kurio augintinė yra sieną su Rusija sauganti penkerių metų belgų aviganė Kora. Ji rugpjūčio 19 d. atsivedė šiuos septynetą palikuonių. Jų tėvas šešerių metų Aflame saugo sieną su Baltarusija ir tarnauja Ignalinos rinktinėje.

Kora ir Aflame iš maždaug pusantro šimto VSAT tarnaujančių keturkojų buvo atrinkti kaip vieni tinkamiausių susilaukti darbui pasienyje tinkamų įpėdinių. Beje, Kora ir Aflame nesyk yra pažymėję saugodami atitinkamai sieną su Rusija ir Baltarusija.

Jau pagal pirminį testavimą paaiškėjo, kad Edas, Elvis, Eta, Ego, Elas, Ela ir Era yra tinkami darbui sienos apsaugoje. Buvo testuojama šuniukų socializacija, adaptacija į stresą ir, kas svarbu keturkojams sienos apsaugoje, motyvacija kovoti bei žaisti, baimė paviršiams ir tamsai.

Nuo ketvirtadienio septyniukė gyvena skirtingose vietose, tačiau jau po 2 savaičių turėtų susitikti VSAT kinologijos centre. Čia Edas, Elvis, Eta, Ego, Elas, Ela ir Era dalyvaus pirmuosiuose jų gyvenime mokymuose.

Planuojama, kad kitą vasarą po intesyvių pratybų ir dresavimo šie belgų aviganiai jau eis į tikrą tarnybą saugoti sienos. Visi jie bus apmokyti pėdsekystės, žmonių paieškos ir sulaikymo, vietovės apieškos. Kai septyniukė pradės tikrą tarnybą VSAT, šie šunys toliau bus dresuojami pagal specializaciją.

Beje, tai jau antroji Koros vada – pirmieji penki jos palikuonys sėkmingai tarnauja VSAT.