Netoli Lekėčių miestelio, daugiau kaip 800 ha plote plytintis Novaraistis septintojo dešimtmečio pradžioje buvo paverstas eksploatuojamu durpynu. 1979m durpių gavyba buvo baigta. Novaraistis pamažu vėl tampa paukščių rojumi.

Išeksploatuotos pelkės plynėse ėmė telktis pelkių ir migruojantys paukščiai. „Per pastaruosius 25 metus vykdytus mano ir kitų kolegų stebėjimus buvo rasta daugiau 30 čia įsikūrusių ar stebimų tik migracijos metu į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytų ir saugomų Europos Sąjungoje paukščių rūšių. Todėl dar 1988 metais girininko ir žinomo gamtininko Antano Aleknonio pastangų dėka buvo įsteigtas Novaraisčio Valstybinis ornitologinis draustinis ir priskirtas Panemunių regioninio parko direkcijai. Nuo 2004 metų ši teritorija yra NATURA 2000 tinklo dalis-svarbi teritorija migruojančių pilkųjų gervių (Grus grus) ir perinčių upinių žuvėdrų (Sterna hirunda) apsaugai. Atlikti darbai akivaizdžiai pagerino sąlygas sparnuočiams" – sakė Panemunių regioninio parko direkcijos vyriausias ekologas Raimundas Giedraitis.

Dėl natūralių gamtoje vykstančių procesų (sukcesijos), bebrų veiklos ir kai kurių kitų veiksnių, vandens lygis pakilo draustinio teritorijoje daugiau nei tikėtasi. Teritorija ėmė apaugti krūmais ir nendrėmis. Tapo nepatraukli anksčiau čia perėjusioms retoms paukščių rūšims ir migruojančioms gervėms.

2010 m pabaigoje 2011metų pirmoje pusėje Valstybinių, saugomų teritorijų tarnybos, Panemunių regioninio parko direkcijos, Šakių miškų urėdijos specialistai, dalyvaujant Lietuvos ornitologų draugijai, parengė teritorijos tvarkymo programą. Programa skirta čia saugomų perinčių paukščių iš Lietuvos raudonosios knygos ir Europoje saugomos rūšies upinės žuvėdros perimviečių buveinių ir migruojančių pilkųjų gervių apsistojimo nakvynei sąlygų gerinimui. Nuo šių metų pradžios, rangovo „Kertava“ darbininkai pašalino 60ha plote krūmus ir kitą menkavertę sumedėjusią augmeniją. Išpjovė ir išvežė (30ha plote atrankiniu būdu-juostomis) nendres ir išvalė dalį numatytų tvarkyti kanalų.

Atlikti darbai pasiteisino. Vandens lygis pelkėje ir ežere nukrito. Padaugėjo įvairių rūšių tilvikinių paukščių, kurie saugomi Europos Sąjungoje ir Lietuvoje. Jie grįžo perėti.

Vykstant paukščių palydų renginiams, šių metų spalio pradžioje, buvo atlikta Novaraisčio ornitologiniame draustinyje nakvoti atskridusių gervių apskaita. Suskaičiuota grakščiųjų daugiau kaip 2500. Tai vienas geriausių rodiklių per pastaruosius 12 metų.

Nendrės pjautos tik vieną kartą žiemą, bet ataugo tik vietomis. Taigi, šiais metais gervės jau turėjo kur nutūpti, savo seniai pamėgtose vietose.

Numatoma, pradėtus darbus užbaigti iki 2013m kovo pirmos dienos.

Novaraistis vėl tampa paukščių rojumi.