Vaikystėje ne vienas esame susimeistravę kokią nors slėptuvę medyje ar krūme. Neturintieji meistrautojo įgūdžių tuo metu atsidusdavo stebėdami amerikietiškus filmus, kur namelį medyje turėjo kas antras vaikas. Dviems nagingiems vaikinams iš Panevėžio taip patiko meistrauti pašiūres, kad jie rentė jas vieną po kitos. Nedidelius namelius ir pastoges, atrodančias tarsi pirmykščių žmonių būstai, statybininkai patys išmėgindavo jose nakvodami. Tik tuomet, kai vienas nepatenkintas medžiotojas vyrukams liepė išardyti šviežiai sukaltas namelio medyje grindis ir nešdintis iš jo nuomojamų medžioklės plotų, Gytis ir Rokas nusprendė, kad metas palikti miškus ir statybomis užsiimti rimtai.

Šiandien jie siūlo savo paslaugas užsakovams – už kelis tūkstančius litų Jūsų žemėje augančiame medyje gali atsirasti namas.

Išvengsite statybos inspekcijos

Panevėžiečiai vaikinai nestudijavo statybų inžinerijos ar projektavimo. Tačiau teigia per praktiką, konsultacijas su vyresniais bei valandas, praleistas internete, įgiję pakankamai žinių, kad pastatytų patvarų gyvenamąjį namą kelių metrų aukštyje.

Kadangi tokiems namams nereikalingi jokie statybos leidimai, jų netikrina ir statybos inspekcija. Užsakovas šiuo atveju turi besąlygiškai pasitikėti statytojais, nes iškritęs iš tokio namelio, ar nugarmėjęs kartu su juo žemyn mėlynėmis greičiausiai neatsipirktum.

Tokio tipo namukus statantis Gytis Palšauskas džiaugiasi pirmuoju sėkmingai įgyvendintu užsakymu: Pasvalio rajone, netoli Mikoliškių kaimo įrengtas 6,5 kvadrato namelis medyje.

Iš vidaus – tarsi nedidelis kambarys

„Iki tol statydavome namukus iš to, ką rasdavome miške. Pastarasis namas pastatytas iš pirktinių naujų medžiagų: rąstų atraižų, stogas – iš bituminės dangos, karkasas, gegnės – taip pat pirkta mediena. Senus paėmėme tik rąstus pastoliams. Nauji jie gana brangiai kainuoja, tad savininkas nusprendė nupirkti iš žmogaus, kuriam jų jau nebereikėjo Skaidri pusiau permatoma medžiaga, iš kurios padaryta viena siena, apsaugo nuo ultravioletinių spindulių – namas per stipriai neįšyla. Dažniausiai ji naudojama šiltnamių statyboje. Ši siena sukuria įdomų efektą – jis tampa labai šviesus, tačiau ne kiaurai permatomas, - dėstė namų medžiuose statytojas. - Viduje stengėmės įrengti kuo gražiau. Užsakovas norėjo, kad namas iš vidaus atrodytų kaip kambarys. Taigi apšiltinome jį akmens vata, susukome gipso kartono plokštes ir nutinkavome bei nudažėme. Balta sienų spalva dar padidina šį namuką. Grindys – ąžuolo imitacijos parketas, žinoma, grindis prieš tai reikėjo išlyginti.“

Talpina 8 žmones

Gytis garantuoja dėl tokio namo patvarumo ir saugumo: „Nukristų nebent tuo atveju, jei žaibas kirstų tiesiai į tą medį. Šeimininkas sakė buvęs namelyje  stipraus vėjo metu – nieko. Į namą jau buvo įlipę 8 žmonės. Tik miegoti visi gal netilptų“, - tikino vaikinas.

Namas įrengtas 5,5 metro aukštyje ir pasiekiamas tik paties šeimininko arba svečio atsineštomis kopėčiomis. Paprastesnis būdas užsikabaroti į namą neįrengtas dėl to, kad į jį patekti negalėtų vagys.

Vaikinai už savo darbą prašo 4000 litų, prie šios sumos dar prisideda statyboms reikalingos medžiagos. Gytis teigia, jog kaina daug priklauso nuo namo dydžio bei aukščio, kuriame jis statomas.

„Aukštalipių kursų nesame baigę, tiesiog esame įsigiję specialius laipiojimui skirtus diržus. Jais prisikabiname prie storesnių šakų ir dirbame. Namus statyti išmokau padėdamas tėvui kaime ir anksčiau statydamas tuos nedidelius namelius miškuose. Šį namą statydami papildomai klausinėjomės, domėjomės, kad viskas tvirtai laikytų ir kad nepridarytume kokių nesamonių“, - pasakojo Gytis.

Į medį gali būti pumpuojamas vanduo, įrengta elektra

Name galima gyventi vasaros sezono metu, o žiemą į jį bus užkelta metalinė krosnelė, papildomai užsandarinti plyšiai. „Manau, su nedidele krosnele žmogus ten galėtų gyventi ir žiemą, nes užsakovas norėjo, kad galėtų pabūti ir šaltuoju sezonu. Be krosnelės – įmanoma, bet jau reikėtų storų šiltų drabužių ir gero miegmaišio“, - svarstė vaikinas.

Namų medžiuose statytojai pasiryžę savo namelius aprūpinti ir elektra bei vandeniu.
„Šis namas nuo elektros įvado nutolęs pusę kilometro. Reiktų vesti laidus po žeme. Tačiau būtų įmanoma, tik reikia norėti. Vandenį galima pumpuoti iš upės, tik reikėtų žarnos ir siurbliuko, kuris jį pumpuotų į viršų. Žinoma, siurbliukui reiktų ir elektros. Viskas įmanoma, kai yra noro, pinigų ir įdedamos pastangos. Pažiūrėkit – visas namelis medyje atsirado! Iš pradžių negalvojome, kad viskas taip gerai pavyks“, - optimistiškai kalbėjo namų Gytis.

Pageidavo greito nusileidimo

Namelis, kurį matote nuotraukose – grynas rankų darbas. Medienai supjaustyti nenaudoti netgi elektriniai įrankiai. Du vaikinai tokį pastatą surentė per gerą mėnesį.

„Mūsų abiejų hobis buvo išgyvenimas laukinėje gamtoje. Ilgai užsiiminėdavom tuo ir nuo paprastų pašiūrių perėjom prie vis sudėtingesnių“, - prisiminė G. Palšauskas.

Panevėžietis teigia, jog namus geriausia statyti ant tvirtesnių medžių – pastarasis suręstas ant liepos, tinka ir uosiai. Namui įkurti netinka beržai – jie pernelyg stipriai svyruoja pučiant vėjui – taip pat reikia kuo tiesesnio, storo, šakoto medžio.

Kaip jau minėta, tokiam pastatui nereikia statybos leidimo,
„Toks namas neturi pamatų, be to – nestovi ant žemės. Jis nežymimas žemėlapiuose. Dėl leidimo papildomai pasiteiravau – tikrai nereikia“, - kalbėjo Gytis.

Kol kas liko neįgyvendintas tik vienas užsakovo prašymas: lynas nuo namelio tiesiai į upę – greitam nusileidimui. Tokios idėjos vyrukas kol kas atsisakė dėl vėsios vasaros, tačiau vos atšils vaikinai pasiryžę tokį lyną pritaisyti.