„Grybauti“ galima ir namuose, - juokais sako VPU docentė, mikologė Ona Motiejūnaitė ir perspėja, kad per daug uoliai sandarindami patalpas galime susidurti su mikroskopinių (liaudyje vadinamų pelėsiniais, mokslininkų – mikromicetais) grybų plitimu.

Tai maži organizmai, jų sandara matoma tik pro mikroskopą, tačiau ant paviršių matome iš sporų užaugusias jų kolonijas (micelį, grybieną), kurios būna įvairiaspalvės: žalios, mėlynos, rudos, juodos, baltos ir t.t.

Mikroskopiniai grybai ypač sparčiai auga drėgnoje, prastai vėdinamoje, dulkėtoje aplinkoje.

Butuose jie auga ne tik ant maisto produktų, daržovių ar vaisių, tačiau ir ant baldų, prietaisų, sienų. Gausiai paplitus mikromicetams patalpose jaučiamas specifinis priplėkęs kvapas. Šie grybai gali pradėti plisti ant įvairios cheminės sudėties substratų.

Grybai ir bakterijos gali susikaupti netinkamai prižiūrimuose oro kondicionieriuose ir iš čia plisti į patalpas. Galima teigti, kad nėra substrato, ant kurio negalėtų augti grybai. Skiriasi tik adaptacijos laikas.

Labiausiai tinkami substratai yra natūralios medžiagos (mediena, popierius, kailis ir kt.), bet jie gali puikiai augti ant sintetinių medžiagų (tinko, stiklo, metalo, plastmasių ir kt.).

Augdami mikroskopiniai grybai į aplinką aktyviai išskiria įvairias organines rūgštis, fermentus ir kitas medžiagas, kurios ardo paviršius ir dėl jų patiriama didelė žala.

Daug nuostolių dėl pelėsių augimo patiriama jiems pažeidžiant knygas, odos dirbinius, meno kūrinius. Kai kurios jų išskiriamos medžiagų yra toksiškos. Pavyzdžiui, Aspergillus flavus išskiria aflatoksinus, kurie yra kancerogenai.

Taigi nereikėtų bijoti net ir šaltuoju metų laiku gerai išvėdinti patalpas. Gerai būtų paltus ir striukes palikti rūbinėje, rūpintis auditorijų švara ir tvarka, nes grybų sporos plinta oro srovėmis, „keliauja“ prisitvirtinusios prie mūsų rūbų bei daiktų.

Sporų susidaro gausybė, todėl tik pajudinus mikromicetais apaugusį objektą, nuo jo kaip rūkas pradeda sklaidytis sporos. Su oru įkvepiame sporų, kurioms patekus į kvėpavimo takus galima susirgti. Grybų sukeliamos ligos vadinamos mikozėmis ir nėra retos.

Nustatyta, kad pelėsių augimą stabdo ne tik specialios priemonės, bet ir augalų eteriniai aliejai. Tęsinyje supažindinsime su patalpose dažniausiai paplitusiais grybais bei jų augimą slopinančiomis medžiagomis.

Sulaukėme pavasario, taigi atverkime langus, vėdinkime bei valykime patalpas ir geriau jau nusiteikime maloniam grybavimui miške nei patalpose.