Spausdinti Informuoti redakciją Komentarai (33)
Šamas

Lietuvių virtuvėje atsirado nauja, ekologiškai auginta žuvis

Dažnas lietuvis pasiskundžia, kad sunku rasti tikrai šviežios, ekologiškai užaugintos ir kokybiškos žuvies mūsų šalyje. O ir kone kas antrą dieną galime išvysti po naują straipsnį spaudoje apie nekokybiškos žuvies pardavimo atvejus, mažėjančius pasaulinius žuvies išteklius ar tai, kaip sunku surasti šviežios žuvies. Tačiau dar pesimistiškesnį vaizdą atskleidžia statistika.

Vidutiniškai vienas lietuvis suvalgo tik 8,4 kg žuvies per metus: 43 proc. lietuvių žuvį valgo kartą per mėnesį, 12 proc. – 2 kartus per metus ir tik 10 proc. lietuvių valgo žuvį du kartus per savaitę (toks kiekis yra optimalus žmogaus organizmui). Nežinia, ar tai lemia palyginti aukštos žuvies kainos, ar įsitikinimas, jog kokybiškos žuvies parduotuvėse nebėra, tačiau šįkart papasakosime apie lietuvių pradedamą atrasti žuvį – šamą.

Šamų rūšys

Dažnas Lietuvis prisimena senelio pagautą šamą, kuris buvo neįtikėtino dydžio, labai riebi ir ištverminga žuvis, turinti mažai kaulų ir gana ryškų dumblo skonio prieskonį. Tačiau retai kuris iš mūsų esame ragavę paprastojo šamo giminaičio, kilusio iš šiltųjų kraštų – Afrikinio šamo. Kas įdomiausia, ši žuvis, priešingai nei paprastasis šamas, yra labai liesa ir neturi jokio žuvims būdingo nemalonaus kvapo ar dumblo prieskonio, o ir laikoma delikatesine žuvimi.

Afrikinio šamo kilmė

Afrikiniai šamai Europą pasiekė iš Afrikos žemyno bei Artimųjų Rytų, kur natūraliai gyvena gėlo vandens upėse ir ežeruose. Tai – labai gyvybingos žuvys, kurios sugeba išgyventi itin sudėtingomis sąlygomis. Afrikoje, kurioje nuolat kyla sausros ir išdžiūsta upės bei ežerai, šios žuvys išlipa į krantą ir sausuma nukeliauja į kitus vandens telkinius, esančius iki 4 km atstumu. Dėl savo gebėjimo kvėpuoti oru, šios žuvys priskirtos oru kvėpuojančių šamų šeimai.

Europoje, kur natūraliai upėse ar ežeruose augti šiems šamams per šalta, jie jau dešimtmečius auginami specialiuose uždaruose baseinuose. Pačios žuvys savo išvaizda mažai skiriasi nuo Lietuvos ežeruose ir upėse augančių paprastųjų šamų. Afrikinio šamo galva didelė, iš viršaus plokščia, oda be žvynų, minkšta. Ties burna ši žuvis turi 4 poras ūsų – jais šamas jaučia skonį ir kvapą. Neatsitiktinai angliškai ši žuvis vadinama katžuvė (angl. Catfish), sudurtinis žodis iš „katės“ ir „žuvies“ – viskas dėl tų gražiųjų ūsų.

Maistinė vertė

Maistine prasme Afrikinis šamas yra ypač vertinga žuvis – Liesa (iki 1.5% rieb.), turi daug naudingų omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių (mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį), ypač daug kalcio, amino rūgščių ir vitaminų. Ji yra lengvai virškinama, todėl puikiai tinka nėščiosioms bei vaikams.

Auginimo technologija

Šios žuvys yra išauginamos Lietuvoje, uždarose patalpose, panaudojant moderniąsias akvakultūros technologijas. Uždaro vandens ciklo sistemos žuvininkystė darosi vis svarbesnė, nes kasmet natūraliuose vandenyse pagaunamų žuvų kiekis stipriai mažėja. Pasaulyje jau 2003 m. per metus tokiose sistemose išauginamas žuvies kiekis susilygino su kiekiu pagaunamu natūraliuose vandenyse, o šiandien jį jau viršija. Lietuvoje toks auginimo būdas dar tik populiarėja. Yra žinoma, kad tokiose sistemose lietuviai taip pat augina ungurius, eršketus, upėtakius.

Pašarai ir augimas

Afrikiniai šamai – itin jautrios žuvys – patyrusios stresą, jos gali nevalgyti keletą savaičių, todėl jos yra auginamos su labai didele priežiūra ir atkartojant sąlygas, artimas natūralioms. Pašarai yra gaminami tik iš žuvies miltų bei aliejaus. Vienas šamas iki patekdamas ant pietų stalo auga nuo 9 iki 12 mėnesių ir tai pasiekiama be jokių dirbtinių pašarų, skatinančių augimą! Taigi, galite įsivaizduoti, kiek pastangų ūkininkui kainuoja užauginti vieną šamukų kartą.

Žuvies paruošimas

Ši žuvis yra labai lengvai paruošiama: ji neturi žvynų, joje mažai kaulų, lengva išdarinėti, greitai įsigeria prieskoniai, trumpai kepa/ verda (pašovus į orkaitę, idealiai iškepa per 40 minučių (200°C), tinka įvairūs žuvies receptai, daug erdvės jūsų improvizacijoms. O taip pat šios rūšies rūkyta žuvis yra viena iš gardžiausių.

Žuvies įsigijimas Lietuvoje

Šiuo metu Lietuvoje didelę paklausą šamų tarpe turi Merkio Šamai, kuriuos augina Utenos rajone įsikūrusi moderniosios akvakultūros įmonė. Galite gauti gyvos, skrostos arba karštai rūkytos žuvies. Kiekvienas šamukas užauginamas pagal aukščiausius kokybės kriterijus ir yra pagaunamas dieną prieš pristatant klientams. Todėl kiekvienas galime būti užtikrintas, jog nupirkta žuvis bus 100 procentų kokybiška, šviežia ir ekologiška.

Visą „Žuvies ir jūros produktų vadovą sąmoningam vartotojui" PDF formatu galite atsisiųsti ČIA

Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skaitomumo indikatorius

157417893
Tiek kartų perskaityti* visi grynas.lt straipsniai

* Indikatoriuje skaičiuojama, kiek skaitytojai iš viso perskaitė publikacijų nuo GRYNAS.lt starto (2010 gruodis)

Apklausa

Copyright © 1999-2016 DELFI. All rights reserved.  Atsakomybės apribojimas