Kažkada vienas iš pašnekovų yra sakęs, jog jei gyvūnus galima medžioti, tai tyčiotis iš žvėries kūno – nepagarbu. Ar menininkas, kurdamas tokias instaliacijas peržengė šią pagarbos gyvūnui ribą?

„Tai dabar peiksite mane, dėl gyvūnėlių? Nei aš prieš tą gyvūną, nei už. Ta iškamša – tiesiog meninės išraiškos priemonė. Nepatinka – nežiūrėkit. Aš nieko negatyvaus į tai nesu įdėjęs, todėl nesiruošiu teisintis“, - sako grafikas bei iliustratorius, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Giedrius Jonaitis.

Menininkas pasakoja iškamšas kažkada pirkęs antikvariniuose turguose.

Antikvarines iškamšas puošė palėpės radiniais

Iškamšų puošimas – ne pagrindinė menininko veikla. Jis konstruoja asambliažus (modernius kūrinius iš įvairių detalių, - red. past.), rengia kitokias parodas.

„Iškamšų turiu ir daugiau – kurmį, ežį, lapę. Kaip prasidėjo ta iškamšų istorija? Esu dailininkas, toks žingeidus žmogus – kaip man atrodo. Taigi vaikščiojau kažkada po Taurakalnį, žinote, ten būdavo toks turgus? Žiuriu – stovi Žigulys ir ant jo padėta barsuko iškamša. Na, man ji įdomi pasirodė, nusiderėjau ir nusipirkau. Pats tikrai gyvūnų nekimšau. Kitas iškamšas pirkau prie Reformatų bažnyčios. Ten būdavo tokia dirbtuvė, ateidavo medžiotojai, atnešdavo visokių gyvūnų iškimšti. Ir žinote, keistų ten dalykų būdavo, visokių kanopų ir panašiai“, - prisimena G. Jonaitis.

Vieną iš darbų, spindintį metalo detalėmis ir auksiniu dekoru, menininkas pavadino „Žvaigždžių barsukas“. Jis teigia barsuką užkėlęs ant medicininių kolbų, kurias užpildė sunaikintų blonknotų liekanomis ir derva.

Kita iškamša buvo sudurta – pusiau lapės, pusiau usūrinio šuns. Uždėjęs šiam gyvūnėliui skrybėlę iš senovinio rankinuko, įvilkęs į keistą korsetą rastą palėpėje ir, matyt, kažkada tarnavusį vaiko laikysenai koreguoti, menininkas sukūrė instaliaciją pavadinimu „Palikite mane ramybėje“.

Šio gyvūno galvą papuošė besisukantis spalvotas ratas, skleidžiantis garsą, šiek tiek primenantį supykusį gyvūną.

Atsirado tik viena arši kritikė

Kaip į tokius meno kūrinius reaguoja parodų lankytojai?

„Daugiausia bendrauju su menininkais, tai tikrai nė vienas iš jų mano darbų nesmerkia. Sako: „Įdomu, keista“. Man tai – įvertinimas. Ir šitie darbai man patinka. Tikrai pasitaiko, kad ir nepatinka tai, ką sukuriu. Kai rengiau savo parodą ir joje taip pat buvo šie du darbai, viena moteris internete baisėjosi. Tik tiek“, - prisimena menininkas.

Jis pasakojo, jog šiuo metu darbai stovi jo namuose, jų neišsigąsta nei vaikai, nei svečiai.
Parodoje  prie abiejų darbų parašyta solidi kaina – po 12 tūkstančių litų. Menininko klausiame, ar kas nors jau siekė nupirkti šias instaliacijas.

„Nelabai domiuosi, ar juos kažkas nori pirkti. Tiesiog šįkart parodos organizatorė Ramutė Rachlevičienė paprašė manęs joje sudalyvauti. O šiaip dabar dirbu kitus darbus. Buvo etapas, kai buvau užsidegęs tomis iškamšomis. Man patinka konstruoti ir „knistis“, - linksmai pasakojo menininkas.

G. Jonaitis teigia, kad kol barsukas su usūriniu šunimi „neprašo valgyti“, gali būti ir jo namuose. Šiuo metu menininkas užsiėmęs kitais darbais, tad iškamšų dekoravimą kol kas pamiršo.