Gruodžio 16-ąją dieną yra minimas T. Ivanausko 132-asis gimtadienis. T. Ivanauskas buvo Kauno universiteto gamtos mokslų katedros, Zoologijos muziejaus, Zoologijos sodo, Žuvinto rezervato įkūrėjas, daugelio gamtosauginių iniciatyvų pradininkas, knygų apie Lietuvos gamtą autorius, profesorius.

Jo garbei antradienio popietę 14 val. Vytauto Didžiojo universitete, Gamtos mokslų fakultete bus atidaryta profesoriaus auditorija.

Pamena vieną giliai sukrėtusį laišką

Asmeniškai žinomiausio gamtininko nepažinojęs, bet laišką jam vaikystėje išsiuntęs ir atsakymo sulaukęs gamtininkas Selemonas Paltanavičius iki šiol išlaikęs šį įsimintiną savo gyvenimo epizodą atmintyje.
Vadinasi, būdamas aštuoniasdešimt aštuonerių, profesorius ėjo į centrinį Kauno paštą, kad išsiųstų siuntinį į kaimą kažkokiam vaikui. Nežinodamas, ar iš to vaiko kas nors išvis išeis…
S. Paltanavičius

„Būdamas septintokas, parašiau laišką T. Ivanauskui į Obelynę. Jame išdėsčiau radęs perintį paukštį, aprašiau kitus paukščius. Mažai tikėjausi gausiąs atsakymą. Bet vieną dieną paštininkas į Gudelių kaimą Marijampolės rajone man atneša siuntinį. Ant jo – T. Ivanausko ranka užrašytas mano adresas, o viduje – dvi knygos ir laiškas. Viena – kalendorius apie metų ciklą, antroji – „Mano augintiniai”.

Vadinasi, būdamas aštuoniasdešimt aštuonerių, profesorius ėjo į centrinį Kauno paštą, kad išsiųstų siuntinį į kaimą kažkokiam vaikui. Nežinodamas, ar iš to vaiko kas nors išvis išeis… Štai ką reiškia bendrauti, populiarinti savo sritį. Ar daug yra šiandien mokslininkų, kurie eitų į centrinį paštą tokiu menku reikalu?” - retoriškai klausė S. Paltanavičius.

Anot jo, sukrėtė ir laiško data - laiškas gamtininką pasiekė gegužės 12-ąją dieną, o profesorius T. Ivanauskas mirė birželio 1-ąją.„Mane tai sukrėtė ir paskatino visąlaik ką žinau, ką turiu – dalintis“, – sakė S. Paltanavičius. Anot jo, gautas laiškas buvo paskutinis įmanomas ryšys su žinomiausiu Lietuvos gamtininku bei biologijos mokslo Lietuvoje pradininku.

„Visam gyvenimui tai paliko labai gilų pėdsaką“, – neabejojo gamtininkas.

Mokslus baigė Paryžiuje ir Peterburge

T.Ivanauskas 1882 metais gimė Lebiodkoje, Varanavos valsčiuje, dabartinės Baltarusijos teritorijoje. Dar gyvendamas Lebiodkos dvare būsimasis mokslininkas pažinojo daugelį paukščių. Iš tėvo išmoko medžioti, preparuoti ir gaminti iškamšas, sudarinėti zoologinius ir botaninius rinkinius.

1909-siais baigė Sorbonos universiteto (Paryžiuje) Gamtos – istorijos fakultetą. Tais pačiais metais įstojo į Peterburgo universitetą. Po metų jį baigė ir gavo gamtos mokslų 1-ojo laipsnio diplomą. 1910 -siais Peterburge T. Ivanauskas įkūrė Gamtos mokslų vaizdinių priemonių laboratoriją „Zootom”. Čia ruošė zoologijos, botanikos, anatomijos, mineralogijos preparatus. Vasaros metu keliaudavo po Lietuvą rinkdamas medžiagą preparatams.

1918-siais grįžo į Lietuvą ir kartu su žmona Honorata Varėnos rajone įkūrė pradinę lietuvišką mokyklą. Joje ir mokytojavo. Vėliau iš ten į Kauną parvežė nemažą kolekciją paukščių – tai buvo zoologijos muziejaus pradžia.

T. Ivanauskas laikomas gamtosaugos pradininku ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Jis buvo vienas pirmųjų, prakalbęs apie žalą gamtai ir raginęs saugoti retas rūšis, neniokoti aplinkos.