Vilniaus lopšelio – darželio „Rūta“ auklėtoja Rita Stulpinienė siūlo nuo pavasario iki pat rudens keliauti „oranžiniu traukiniu“. Susidomėjote? Kas tai per traukinys ir kur jis veža? Jis važiuoja per visą Lietuvą ir suka ten, kur veda mūsų svajonės. Ir jis gali būti labai labai ilgas, toks ilgas, kokie yra mūsų norai, pranešime spaudai rašo organizatoriai.

Šį projektą Rita sugalvojo stebėdama savo vaikus, anūkę. Kaip būtų smagu šeimoje visiems turėti bendrą užsiėmimą, kai kiekvienas narys pagal savo patirtį ir išgales mokydamiesi ir mokydami siekia tikslo.

Auklėtoja Rita siūlo auginti moliūgus. Taip, tuos paprasčiausius moliūgus, kuriuos daugelis žmonių augina savo soduose, o rudenį susirenka didžiulius vaisius ir gaminasi skanėstus. Juk tai labai paprasta. Bet šio darbo rezultatas viliojantys.

Įsivaizduokime, kiek džiugių akimirkų patirs vaikai. Visų pirma, jie galės ilgėliau pabūti kartu su tėveliais. O tai abipusiai reikalinga. Kaip jiems malonu bus pamėgdžioti juos, pasirodyti, kokie yra sumanūs, kokie darbštūs, žingeidūs ir t.t. O gal bus priešingai – tėveliai pasisems patirties iš savo atžalų. Bet tai jau nebesvarbu. Svarbus rezultatas – vasaros pabaigoje užaugę didžiuliai moliūgai, po kuriais paslėpti visi tikslai ir veiklos.

Suteikdami galimybę vaikams nuo mažumės sėti, sodinti augalus, ugdome meilę gamtai. Nesvarbu, kokia veikla jie užsiims užaugę, visada jausis gamtos dalimi ir tausos ją.

Vaikai, ypač ikimokyklinio amžiaus, yra imlūs viskam, kas vyksta aplinkui. Jiems pakanka vien pamatyti, išgirsti ir jau prisimena. Vyresniems reikia gerai pasistengti, kad išmoktume ko nors naujo. Tai naudokimės šituo. Patirkime malonumą matydami, kaip mūsų mylimiausi vaikai noriai sėja, sodina, rūpinasi augalais. Tokioje veikloje suformuoti įgūdžiai bus sėkmingai pritaikomi visose gyvenimiškose situacijose.

Moliūgų auginimas sustiprins ugdymo įstaigų darbuotojų ir jų ugdytinių tėvų ryšius. Bendra veikla išryškins visų gebėjimus.

Moliūgai auga labai greitai ir jų priežiūra nėra sudėtinga. Sakysite, neturite daržo, todėl negalite imtis šios veiklos. Bet pamėginkite juos pasodinti į kibirą ir pastatykite balkone ar net kambaryje.

Moliūgais galite užsodinti ir gėlynus – jų stiebai išsiraizgys dideliame plote ir lapai uždengs visą žemės paviršių. Turėsite ir vešlų gėlyną, ir užsiauginsite vaisių maistui.

O gal net seniūnijų, kaimų bendruomenės norėtų įsijungti ir pamokyti pradedančiuosius, kaip auginti moliūgus? Visiems keliai atviri.

Dar daug švenčių ir užsiėmimų yra sugalvojusi Rita. Apie jos siūlomas veiklas ir įsijungimą į šį projektą galite pasiskaityti čia.