Vis labiau mėgstamas kelionių variantas – ekspedicijos. Keliautojai noriai leidžiasi į epines keliones, praplečiančias akiratį ir žadinančias vaizduotę. Kai kam kelionės į žiemiškus šalto klimato kraštus gali būti didelis iššūkis, tačiau kvapą užgniaužiantys snieguotų viršukalnių ir vėjo nupustytų sniegynų vaizdai – nepaprastų kelionių patirtis. Pristatome tris įspūdingiausias ledines keliones:

„Ledynų ekspresas“, Šveicarija

Galbūt ji ir ne tokia ilga kaip kelionė Trans-Sibiro geležinkeliu, bet šis klasikinis traukinio maršrutas savaip įspūdingas vertikaliais pritrenkiančių proporcijų reginiais. Šveicarijoje yra net keletas traukinių linijų kalnuose, tačiau „Ledynų ekspresas“, einantis nuo Zermato iki Sankt Morico, - legendinis.

Kelionė prasideda nuo kurortinio Zermato miesto, kuris laikomas vartais į Materhorno viršukalnę. Traukinys slėniu pradeda judėti šiaurėn link Brigo. Nuo čia važiuoja į šiaurės rytus per vaizdingą Rona slėnio atkarpą link Furkos perėjos (kurią pervažiuoja tuneliu) ir tęsia kelionę pro Andermatą, kol pakyla į Oberalpo perėją – aukščiausią kelionės tašką – 2, 4 km. aukštyje. Nuo šios vietos traukinys vinguriuoja palei Vorderheino upę ir, prieš pasiekdamas Čurą, pravažiuoja Disentis/Muster regioną. Visa kelionė tęsiasi iki kurortinio Sankt Morico miesto, kuris jau nuo 1864 m. vilioja karališkąsias šeimas, turtuolius ir nuotykių ieškotojus.

Šis siaurojo Šveicarijos geležinkelio ruožas vingiuoja per pievas ir kalnų tarpeklius, aplenkia akmenines pilis, pasakiškus kaimus ir vieną aukščiausių Alpių viršukalnių – Materhorną. Traukinys pravažiuoja beveik 300 tiltų ir kone 100 tunelių. Tai viena iš gražiausių kelionių traukiniu pasaulyje.

Nuvažiuojamas atstumas: 275 km.
Kelionės trukmė: 1 – 2 dienos
Geriausia keliauti: nuo gruodžio iki balandžio
Patarimas: važiuokite traukiniu, vykstančiu į rytus, paprastai jame būna daugiau laisvų vietų; jei keliausite į vakarus nuo Sankt Morico, bilietus užsisakykite iš anksto


„Ring Road“, Islandija

Ringo kelias, Islandija


Islandija – stebuklinga šalis, o geriausias būdas ją pažinti – pakeliauti vadinamuoju Ring Road‘u (Ringo keliu), palei kurį pamatysite besiganančias avių kaimenes ir per kelią lakstančias arklių bandas. Ir visa tai – unikalaus Islandijos kraštovaizdžio dalis.

Iš karto suprasite, kad esate nepaprastoje šalyje. Jau važiuodami iš Keflaviko oro uosto į Islandijos sostinę Reikjaviką, pastebėsite juodos lavos išrantytus laukus. Nustebsite pastebėję, kad šiame kelyje nėra nei vieno šviesoforo, bet pakelėse – daugybe kempingų ir tokie Islandiški akcentai kaip Jokulsarlono ežeras – pirmykštės išvaizdos ledynų ežeras, kurio pietiniame krante gausu ledkalnių, atsiskyrusių nuo Vatnajokulio kalno – milžiniško ledkalnio, kurio viršūnė – didžiausia Europoje apledėjusi viršukalnė.

Kiti Ring Road‘o akcentai – Myvatnės ežero geologiniai turtai, visi išsidėstę palei patį kelią, einantį atšiauraus vaizdo vietovėmis tarp šiaurinio Myvatnės ežero kranto ir „miegančio“ Kraflos ugnikalnio. Palei Jokulsa a Dalio upę – uolienų atodanga, vadinama „Gozanes“, maždaug 3 km. į vakarus nuo Hofteiguro, kažkada buvusios pagonių šventyklos vietos, kurios liekanos matomos ir dabar. Kraujo tvenkinio versmė (kurios vanduo raudonas dėl jame esančio geležies kiekio) turi abejotiną legendą – kad kažkada į šią upę buvo išpilamas paaukotų žmonių ir gyvūnų kraujas.

Iš tiesų, drebėsite ne tik nuo šalčio bet ir nuo panašių kraupių legendų – sakoma, kad palei Ring Road‘ą vaidenasi ne tik klastingieji gnomai, bet ir kraujo ištroškusios senovės skandinavų dievybės.

Nuvažiuojamas atstumas: 1 339 km.
Kelionės trukmė: 1-3 savaitės
Geriausia keliauti: nuo birželio iki rugpjūčio
Patarimas: išsukite iš pagrindinio kelio, kad pamatytumėte ir daugiau nereklamuojamų Islandijos vietovių

„Ledynų alėja“, Kanada

Ledynų alėja, Kanada

Besitęsianti per Uolinių kalnų perėjas, „Ledynų alėja“ – ko gero pats gražiausias kalnų kelias Šiaurės Amerikoje, o gal net ir visame pasaulyje. Keliaudami šiuo keliu galite išvysti enciklopedinius kalnų įvairovės pavyzdžius – įvairių formų viršūnes, ledyninius ežerus, ledynus, gausybę faunos ir floros rūšių, laukinių gėlių pievas, kalnų perėjas, neaprėpiamus Kolumbijos ledynlaukius, einančius per patį Banfo ir Jaspero nacionalinių parkų vidurį.

Kiekvienais metais šiuo keliu pravažiuoja apie 400 000 transporto priemonių. Kelias pereina iš alpinės į subalpinę zoną, palei nuostabiai spalvingus neatmenamų laikų ežerus ir ledynlaukius su fone išnyrančiomis apšerkšnijusiomis kalnų viršūnėmis. Pakelėje įrengta daugybė apžvalgos aikštelių, nuo kurių galite pasigrožėti natūraliais gamtos peizažais. Ir, nors šis kelias eina itin arti stačių Uolinių kalnų viršukalnių, nebūtina visą laiką vaizdus stebėti pro mašinos langą, galima ir pasivaikščioti.

Palei alėją išminta 19 pėsčiųjų takų, vedančių į įvairiausias laukinės gamtos vietoves ir net į kelis nacionalinius parkus. Tad palikite mašiną pakelės aikštelėje ir leiskitės į žygį pėsčiomis, kad per kelias valandas pasiektumėte vienas aukščiausių pasaulio vietų.

Nuvažiuojamas atstumas: 232 km
Kelionės trukmė: 3 – 4 dienos
Patarimas: išvykite anksti ryte arba po pietų, kuomet geriausia apžiūrėti laukinės floros ir faunos įvairovę