Nuotraukas su į tinklus įsipainiojusiais balandžiais atsiuntęs minėto namo pirmos laiptinės gyventojas Valentas tikino yra pasibaisėjęs išvystu vaizdu.

„Vaizdas siaubingas - dešimtys negyvų balandžių. Atrodo, kad kai kurie tinkluose kybo keletą metų. Vaizdas primena siaubo filmo kadrą. Tokie vaizdai gali traumuoti name gyvenančius mažamečius, ką jau kalbėti apie negyvų paukščių platinamas ligas. Juk ne veltui sakoma, kad balandžiai yra dangaus žiurkės, kurios nešioja visokiausių ligų paletę", - šnekėjo klaipėdietis.

Beje, pro tinklus įsmukę paukščiai balkoną pavertė neestetiškai atrodančia tuštinimosi vieta.

Šį namą adminstruojančios bendrovės „Debreceno valda" daugiabučio vadybininkas Andrius Čėsna tvirtino, kad tokiu atveju gyventojams pirmiausia reikėtų kreiptis į „Debreceno valdos" dispečerinę, o atvykę darbuotojai iškuops paukščių kapaviete virtusius balkonus.

„Kaip tik šiuo metu minėta laiptinė yra tvarkoma - gyventojai balsavo ir nusprendė laiptinėje įdėti plastikinius langus. Klausimas dėl paukščių likęs iš senesnių laikų, tačiau viskas palaipsniui bus sutvarkyta, kadangi ne viską įmanoma padaryti per vieną dieną. Tegul gyventojas kreipiasi ir mes sutvarkysime", - sakė vadybininkas.

Minėtos bendrovės direktorius Vaidas Barakauskas taip pat antrino pavaldiniui - tereikia pranešti.

„Tinklus gyventojai užsitiesia savo iniciatyva, kad tie balandžiai neskristų, bet faktas, kad į juos gyvūnai įsipainioja ir gaišta. Namai taip suprojektuoti, ir, deja, paukščiai skyles pamėgo. Bet jei tinklai užtiesiami tvarkingai, nėra jokių bėdų. Tai nėra reglamentuota, kaip reglamentuojamas statinių statymas ar reklamos įrengimas, ir juos įrengti nėra draudžiama", - sakė apie tinklus bendro naudojimo balkonuose paklaustas bendrovės direktorius.

Balandžiai platina infekcines ligas

Inos Kuznecovos, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotojos komentaras:

„Liga, kuria galima užsikrėsti nuo balandžių, yra ornitozė. Ji žmogui sukelia sunkius kvėpavimo takų pažeidimus. Dažniausiai užsikrečiama per ligos sukėlėjų užterštą orą ir vandenį. Kita pavojinga liga - mikobakteriozė (paukščių tuberkuliozė), kurios sukėlėjai vystosi paukščių (balandžių) išmatose. Netvarkomos išmatų sankaupos patalpose, bendro naudojimo viešose vietose prie prekybos centrų, biurų, parkų gali virsti infekcinių ligų židiniais. Mikobakteriozė yra pavojinga žmonėms, nes gali pažeisti odą ir gleivines. Žinoma, negalima pamiršti ir žmonėms sukeliamų pavojingų alergijų, kurios labiau paplitusios tarp paukštynuose dirbančių žmonių. Jeigu balandis yra užsikrėtęs šiomis ligomis, artimo kontakto metu (prižiūrint jį - valant jo išmatas, glostant, bučiuojant) žmogus gali užsikrėsti."