- Kaip vertinate užstato sistemą iš esmės? Ar ji prisidės prie aplinkos taršos mažinimo?

- Užstato sistemos nauda yra neabejotina, nors galbūt vartotojams iš pradžių ir sukels šiokių tokių nepatogumų. Esame Europos Sąjungos (ES) valstybė, o vienas iš ES prioritetų yra būtent aplinkos tausojimas. Užstato sistema pasiteisino visose šalyse, kurioje ji įvesta - tarša sumažėjo. Nematome didelių grėsmių, kad ši sistema neveiktų Lietuvoje.

Suprantama, būtų pigiau, jei visi vartotojai sąmoningai rūšiuotų ir mestų skardines bei PET butelius į konteinerius, tačiau realybė tokia, kad nemažai šių pakuočių paliekama pamiškėse, paežerėse ar tiesiog metama gatvėje. Mes tiek asmeniškai, tiek verslo lygmenyje palaikome siekį, kad neatsakingi vartotojai būtų drausminami, jiems sudaromos geresnės sąlygos sutvarkyti pakuotes. Iš šios sistemos išloš visi.

- Jūsų skaičiavimais, kiek KTG grupei reikėjo investuoti, kad būtų prisitaikyta prie naujosios sistemos?

- Dėl užstato sistemos teko pakeisti visas pakuotes – paženklinti specialiu ženklu, pakeisti vadinamąjį EAN kodą. Kadangi mūsų grupė yra ne tik alaus, sidro, bet ir nealkoholinių gėrimų gamintoja, tad pakuočių susidarė nemažai. Esame paskaičiavę, kad pakuočių keitimas mums jau kainavo apie 130 tūkst. Eur.
Marijus Kirstukas

Be to, nuo 2016 m. vasario 1 d. grąžindami stiklo butelius vartotojai atgaus 0,10 Eur užstatą, net jei prieš šią datą jie mokėjo ankstesnį 0,07 Eur užstato tarifą. Šį skirtumą esame įsipareigoję savanoriškai padengti, tad mūsų vertinimu tai papildomai mums kainuos dar apie 170 tūkst. Eur.

- Kiek tonų stiklinių, PET ir metalinių pakuočių KTG grupė išleido į rinką praėjusiais metais? Kiek šių pakuočių, jūsų duomenimis, buvo sutvarkyta praėjusiais metais?

Stiklinė tara jau buvo užstato sistemoje, tad šias pakuotes mes susigrąžindavome ir iki šiol. Tuo tarpu, praėjusiais metais PET pakuočių pardavėme apie 100 tonų, skardinių – virš 170 tonų. Iš jų sutvarkyta 33 proc. PET pakuočių ir 55 proc. skardinių.

- Galbūt prognozuojate, kad dėl naujosios sistemos minėtų pakuočių bendri kiekiai kaip nors keisis?

- Kitų šalių, įsivedusių užstato sistemą, patirtis rodo, kad pirmais metais surenkama apie 60 proc. visų išleistų, o vėlesniais metais – net 90 proc.. Esame tikri, kad Lietuvoje sistema veiks identiškai.

- Galbūt matote šios sistemos dalis, kurias ją prižiūrinčios organizacijos dar gali tobulinti?

- Sistema veikia dar per trumpai, kad galėtume pasiūlyti konkrečių tobulinimų. Sistema buvo rengta pagal geriausiais Europos Sąjungos šalių praktikas, tad tikime, kad ji funkcionuos sklandžiai.

Norite pasidalyti savo nuomone apie taromatus? Gal juos jau išbandėte ir galite pasidalyti patirtimi? Rašykite mums el.paštu pilieciai@delfi.lt!