Gyvūnų globėjų asociacijos (GGA) atstovas Giedrius Survila GRYNAS.lt sutiko pasidalinti savo įžvalgomis, kodėl ne visus į miestą atklydusius briedžius pavyksta išgelbėti. GGA apie penktadienio popietę į miegamųjų namų mikrorajoną Vilniuje atklydusį briedį sužinojo iš žiniasklaidos ir jau buvo surinkę komandą važiuoti iš Kauno į Vilnių. Tačiau visai netrukus paaiškėjo, kad pagalba nebereikalinga – gyvūnas nugaišo ant šaligatvio visai priešais pradinę mokyklą.

„Pripažinkit, kad ir situacija ne eilinė. Šiuo atveju buvo reikalingas nuotolinio užmigdymo šaunamasis ginklas, kuriuo turi teisę naudotis tik Kaune esantis specialistas. Būtų labai brangu kiekviename mieste turėti po tokį specialistą ir dar atskirą ginklą su visais priedais ir vaistais. Praktiškai tokios priemonės būna naudojamos kartą į pusę metų, bet nutinka, kad ir dažniau“, - sakė G. Survila. Jis pridūrė, kad norint pašauti briedį migdomaisiais vaistais šioje procedūroje turi dalyvauti ne tik šaulys, bet ir veterinaras, kuris turi tinkamai sudozuoti medikamentus ir sekti briedžio sveikatos būklę.

G. Survila pripažino pats praėjusią savaitę dalyvavęs briedžio gelbėjimo operacijoje Panevėžyje, kuri baigėsi laimingai – gyvūnas paleistas į laisvę Dzūkijos miškuose. „Briedis buvo atėjęs į vienos įmonės sandėliavimo patalpas. Važiavome taip pat iš Kauno“, - sakė GGA atstovas.
Briedžio jauniklis, atklydęs į vienos įmonės sandėlį Panevėžyje

Jo teigimu, labiausiai penktadienį Vilniuje nutikusioje istorijoje gaila briedžio: „Labiausiai šioje situacijoje gaila briedžio, kuris neturėtų taip lengvai patekti į miesto teritoriją. Gal reikėtų labiau pagalvoti apie aplink miestą esančių žaliųjų zonų atitvėrimą ar panašiai, kad laukiniai gyvūnai turėtų kuo mažesnę galimybę patekti į miestus“, - į opią problemą atkreipė dėmesį G. Survila.

GRYNAS.lt primena, kad pranešimas apie Žirmūnuose besiblaškantį briedį gautas iš policijos pareigūnų penktadienio popietę. Į įvykio vietą išskubėję policijos pareigūnai rado gyvūną jau nugaišusį, todėl iškviesta „Grindos“ tarnyba, kuri pasiėmė gyvūno lavoną.

Savo ruožtu Vilniaus miesto agentūros aplinkosaugininkas Jonas Bacevičius GRYNAS.lt teigė, kad aplinkosaugininkai šioje situacijoje nieko pagelbėti negalėtų, nes neturi reikiamos įrangos briedį užmigdyti ar jį kažkur kitur transportuoti. „Galėtume nebent tik pastovėti ir pasaugoti“, - sakė pašnekovas.