Matė, kad gyvūnai linksmi ir pamaitinti

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos (KVMVT) viršininko - valstybinio veterinarijos inspektoriaus A. Baužos teigimu, patikrinimas sausio 16 dieną organizuotas dėl minėto Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) skundo. Jame teigta, kad delfinai į delfinariumą buvo netinkamai transportuojami, o šiuo metu yra ir netinkamai laikomi – yra rizika, kad vyksta giminingas veisimasis, išaugęs šių žinduolių mirštamumo rodiklis ir pan.

„LGTAO parašė skundą dėl laikomų delfinų gyvenimo sąlygų, ar atsižvelgiama į delfinų biologinius poreikius bei rūšiai būdingą socialinį jautrumą. Pirmiausiai reikėjo įvertinti, ar nevykdomas delfinų giminingas veisimas ir kokia to įtaka jų sveikatai. Jie kėlė klausimą, kad reikėtų drausti delfinų pasirodymus. Mes aišku viską pasižiūrėjome, įvertinome, kur laikomi jaunikliai, kur sergantys gyvūnai. 
A. Bauža
Yra šiek tiek giminingo veisimosi, bet nėra ir reglamentuojama šito. Aiškinomės su ten dirbančiu veterinarijos gydytoju, kokie yra duomenys per keletą metų. Nėra pastebėta, kad tai darytų įtaką jų sveikatai, ar kad gimtų negyvi jaunikliai.

Mums delfinariumo žmonės pateikė reikalingą informaciją, treneriai parodė trumpą pristatymą, kaip delfinai jaučiasi. Matėme, kad jie bendrauja, atrodo linksmi, pamaitinti. Taip pat parodė mums vandens valymo sistemas, kurios yra pagrindinė gyvūnų gyvenimo terpė. Pirminiais vertinimais, sąlygos yra geros ir tinkamos gyvūnams“, - išvadas dėstė inspektorius.

Anot jo, dar bus patikrinti visi dokumentai, ar viskas tvarkinga ir galutinės išvados bus pateiktos, ko gero, jau kitos savaitės pradžioje. Tačiau kol kas nėra veiksnių, kurie keltų nerimą.

„Mums nesukėlė abejonių, kad gali būti pažeidžiama gyvūnų gerovė ir neužtikrinamos būtinos sąlygos“, - tikino inspektorius.

Užtikrinti negiminingą veisimąsi – sudėtinga

Visi delfinai, anot A. Baužos, gyvena viename dideliame baseine. „Yra šiek tiek giminingo veisimosi, bet šitai nėra reglamentuojama. Aiškinomės su ten dirbančiu veterinarijos gydytoju, kokie yra duomenys per keletą metų. Nėra pastebėta, kad tai darytų įtaką jų sveikatai ar kad gimtų negyvi jaunikliai. Bet aišku, dar konsultuosimės dėl giminingo veisimosi, manytume, kad turėtų būti naujo kraujo įliejimas, naujas patinas, bet tai nėra paprasti dalykai. Mes tai vertinome ne vieni, kartu buvo ir Aplinkos ministerijos zoologijos sodų komisija, išvadas pateiksime drauge ir tariamės, kaip tai būtų galima padaryti. Iš gamtos naujų delfinų negali paimti ir atsivežti, taigi yra tam tikrų klausimų šioje vietoje“, - situaciją komentavo KVMVT viršininkas.

Gyvūnų teisių gynėjai, rašydami skundą dėl delfinariume laikomų delfinų, rėmėsi ten dirbančio veterinarijos gydytojo rašyta disertacija ir moksliniais tyrimais. Tačiau, kaip atkreipė dėmesį A. Bauža, ten aprašomi duomenys jau gana seni. Paskutinis delfinas delfinariume yra nugaišęs prieš maždaug penkerius metus.

„Ir duomenys, ir nuotraukos, kurios buvo paskelbtos, yra gana senos. Nuotraukos yra ne naujo, rekonstruoto delfinariumo“, - teigė pašnekovas.

Jis patikino, kad inspektoriai po patikros neturi pagrindo uždrausti delfinų pasirodymus.

Jei sąlygos būtų netinkamos, niekas gyvūnų laikyti neleistų

Lietuvos jūrų muziejaus ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nina Puteikienė šio patikrinimo komentuoti nenorėjo „Kadangi ne mes vykdome tą patikrinimą, jums reikėtų tikslintis tose institucijose, kurios pas mus atvažiuos. Man tos institucijos neteikė jokios informacijos, mūsų žmonės laukia. Buvo skambinta, kad jie atvažiuos,“ - teigė ji.

Anksčiau Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė, atsakydama į gyvūnų teisių gynėjų išsakytą kritiką, yra teigusi, kad delfinariumo rekonstrukcija ir buvo inicijuota siekiant pirmiausia pagerinti gyvūnų laikymo sąlygas.

„Jau dabar veikia nauja vandens paruošimo ir valymo sistema. Jos rezultatas matomas plika akimi: vanduo delfinų baseine yra švarus kaip krištolas. Tai pirmiausia teigiamai veikia gyvūnų sveikatą“, - sakė O. Žalienė.

Jos teigimu, Lietuvos jūrų muziejus yra įregistruotas Aplinkos ministerijoje kaip zoologijos sodas ir jame gyvenančių gyvūnų gyvenimo sąlygos atitinka visus tokioms įstaigoms keliamus reikalavimus, „jeigu būtų priešingai, niekas neleistų laikyti gyvūnų“.