Užsigeidę katės ar šuns dažnai nesusimąstome, kiek ir už ką turėsime sumokėti. Juk gyvūnui reikalingas ne tik ėdalas, bet ir kailio, sveikatos priežiūra. Augintinis rodo principus ir atsisako jam nupirktų gėrybių? Tokiu atveju pasvarstykite, ar ne patys būsite kalti.

Šuns krepšelis

Saulius teigė per mėnesį šuniui vidutiniškai išleidžia apie 80 litų. Sausas ėdesys esą keturkojui svarbiausias ir kainuoja apie 50 litų. Dar dalį pinigų tenka išnaudoti sausiems skanėstams, kurie labai patinka augintiniui. Daugiausia sutaupyti Saulius rekomenduoja renkantis kokybišką sausą ėdalą ir tikrai ne iš didžiausių gyvūnų prekių pardavėjų ar didžiųjų prekybos centrų.

„Anksčiau turėjom savo tiekėją, kuris mūsų šuneliui siųsdavo kokybišką ėdalą iš JAV. Taip buvo žymiai pigiau nei „Kikoje“ ar „Maximoje“pirkti „Pedigree“, ar pan. produktus Po to, patys panaršėm internete po šunų ekspertų daromus sauso ėdalo vertinimus, nusižiūrėjom kokybiškesnių ir kurių galima gauti Vilniuj. Dabar perkam iš mažų specializuotų gyvūnų maisto parduotuvių,“ – pasakojo pašnekovas.

Sauliaus teigimu, ne ėdalo kiekis yra svarbiausias. Vienu kartu esą geriausia pirkti 3-5 kg pakuotę. Galbūt didesnės pakuotės labiau atsipirktų, tačiau gyvūnų augintojai rekomenduoja maistą karts nuo karto pakeisti.

„Yra ir internetinių parduotuvių, kur galima įsigyti ėdalo, bet iš jų dar nemėginom pirkti. Reiks pabandyt – manau irgi neblogas būdas sutaupyti, - aiškino Saulius.

Vyro teigimu, maisto ir veterinaro paslaugų sąskaita geriau netaupyti. Pastaruosius jis jau atsirinkęs ir nepergyvena dėl to, kad šiems tenka kiek daugiau sumokėt. Kitos išlaidos ne tokios dažnos ir nekasdienės – skiepai, lašai nuo erkių ar blusų. Atšalus orams šeimininkas parūpino šuniui „paltą“.

Reda elgiasi kiek kitaip. Savajam keturkojui „Kikoje“ ji perka sveriamą sausą ėdalą ir renkasi iš dviejų rūšių. Esą ten jis visada šviežias ir neužsistovi, o visa didžiuosiuose prekybos centruose įsigyta pakuotė laikui bėgant gali ir sukietėti. Skanėstų moteris taip pat nepagaili – augintinį jais per savaitę džiugina kelis kartus. Tai lyg ir visos kasdieninės išlaidos – apie 30 litų už sausą ėdalą ir apie 12 – už skanėstus.

„Per daug laiko ėdalo paieškoms dėmesio neskiriu ir renkuosi iš dviejų augintiniui patikusių rūšių. Juk kas tris mėnesius tenka pirkti šampūną (po 28 litus), balzamą (po 28 litus), kas pusmetį vesti šunelį į kirpyklą (po 60 litų), įsigyti naujas šukas (45 litai), o taip pat ir kirpti nagučius (10 litų per mėnesį). Tam per metus iš viso išleidžiu dar apie 500 litų“, - teigė pašnekovė.

Keturkojo žiema taip pat nelepina. Jau pusantrų metų sulaukęs „jaunikaitis“ be antrojo pavadėlio (už 30 litų sudėvėtas, o naujasis kainavo 45 litus) spėjo įsitaisyti ir padorią rūbų spintą, kurioje striukė (60 litų), kailiniai (60 litų) ir du megztiniai (po 45 litus).

Būta per tą laiką ir sveikatos sutrikimų. Paskutinį kartą pas veterinarą jis vestas dėl ausies problemų. Pirmas vizitas atsiėjo 60 litų, o uždegimo gydymas – dar 110 litų.

Katės krepšelis

Dar prieš įsigydamas katę, Tomas apsirūpino ir „augintinio kraičiu“ gyvenimo pradžiai“. Joje – tualetas (20 litų), gabenimo dėžė (55 litai), draskyklė (dovanota), indeliai sausam ėdalui, konservams, vandeniui (15 litų). Dabartinės išlaidos: konservams „Carny“ (4 skardinės po 6,50 lito), sausam ėdalui „Purina“ ir pan. (apie 2 pakeliai po 10-15 litų), kraikui (10 litų). Papildomai – gydymui, kastracijai/sterilizacijai (150-200 litų), skiepams (20 litų), taip pat įvairioms smulkmenoms (žaisliukai po 5 litai, tabletės nuo kirminų po 5 litus kartą į 3 mėn.).

„Sutaupyti daugiausia galima ėdalui. Juk yra skardinių po 1,50 lito, tačiau tas ėdalas primena pigiausius „makaronus su šlapenke“ arba kitą mėsos imitaciją. Sauso ėdalo net 5 kartus pigesnio galima rasti, tačiau laikui bėgant visi sutaupyti pinigai bus išleisti gydymui dėl nekokybiško ėdalo. Jei jau sekasi, tai daugiausia galima sutaupyti gydymui. Maniškei buvo prasidėjęs grybelis, tai pirmoji apžiūra plius paprasčiausių vaistų paskyrimas kainavo 60 litų“, - teigė pašnekovas.

Esą galima nepirkti draskyklės ir gabenimo dėžės. Pastarąją gali įsigyti vėliau, ieškoti dėvėtos per skelbimus, galima neskiepyti jei neplanuojama katės leisti į lauką.

Jau dvejus metus katiną laikantis Donatas, prieš įsileisdamas katiną į namus, taip pat pasirūpino būtiniausiais daiktais, kurie atsiėjo apie 100 litų – dėžute ir samteliu kraikui (tualetu), pačiu kraiku, ėdalu, guoliu ir dubenėliais. Žaislai katėms taip pat būtini. Jos žaidžia visą gyvenimą. Kamuoliukams, peliukams ar pan. prekėms pakaks 2-3 litų per mėnesį, tačiau ir nesumokant nė cento galima rasti įvairiausių žaislų.

„Kačių tualetai, kiek teko matyti, būna atviri ir uždari. Mūsiškis naudojasi atviru – tai tiesiog kvadratinė dėžutė, už kurią mokėjau 25 litus. Uždari tualetai yra daug brangesni, tačiau ne visoms katėms jie patinka. Kraikas vėlgi – pagal poreikius ir pomėgius. Ilgą laiką naudojau ispanišką su „miško uogų“ aromatu, tačiau šis iš prekybos dingo. Dabar ieškau kito, kuris įtiktų katinui. Kaina – apie 25 litus už 10 kg maišą, kurio pakanka mėnesiui, – apie katino tualeto subtilybės pasakojo šeimininkas, – Kraiko būna visokiausio – sušokančio, silikoninio, medžio drožlių pagrindu ir kitokio. Tai jau katės skonio reikalas. Ne kartą teko matyti, kuomet šeimininkai perka pigiausią ir tik per akcijas. Taip daryti blogai, nes katinas patiria stresą kiekvieną kartą pratindamasis prie naujo“.

Paskui esą ir prasideda svarstymai, kodėl katinas pridarė į batą ar ant lovos. Tualeto švara - dar vienas lemiamas faktorius. Katės, kaip ir žmonės, mėgsta švarą, todėl kraiką pašnekovas patarė keisti tada, kai jau reikia, o ne tada, kai yra laiko.

Guolio kainos varijuoja nuo 20 litų iki kelių šimtų. „Čia kaip su baldais žmonėms – gali sėdėti ant taburetės, gali – ant odinio fotelio“, - įsitikinęs Donatas.

„Negaliu žiūrėt, kada žmonės prekybos centruose perka visokius „Whiskas“, „Kitekat“ ir pan. ėdalą. Ten jau ne maistas, o pašaras iš atliekų ir chemijos. Katės pripranta prie skonio, bet maistinės vertės jis neturi. Paskui prasideda ligos, ypač šlapimo takų, odos ir kailio problemos. Saviškiui perku tik „super premium“ klasės ėdalą „Hills“. Per mėnesį prireikia šiek tiek daugiau nei 2 kg už 60 litų“, - teigė pašnekovas, pridurdamas, kad ėdalo kiekis priklauso ir nuo katino svorio, o jo augintinis sveria apie 5 kg.

„Desertui“ šeimininkas dažniausiai patiekia konservus katėms arba tuną – pasirinkimą lemia daugiau kokybė, o ne kaina. Per mėnesį skanėstams tenka apie 30 litų.

„Viską perku veterinarijos vaistinėse arba gyvūnų parduotuvėse. Aišku, ieškau akcijų, kartais galima sutaupyt net iki 50 proc. Pavyzdžiui, kraikas negenda, svarbu tik tinkamai jį laikyt. Sveriamo ėdalo neperku, nors jis ir pigesnis. Mažos ėdalo pakuotės kainuoja daug palyginus su kilogramo kaina, o vidutines vertinu geriausiai. Didelių neperku, nes vienu sykiu išleisti 120 – 300 litų ne tik neapsimoka, bet ir rizikinga – katinas gali jo tiesiog neėsti“, - patarimais dalinosi Donatas, pridurdamas, kad jam pačiam patinka rūpintis katinu, tad nevengia gyvūnų parduotuvėse apsilankyti dažniau nei reikia ir būtinai ką nors nuperka.