Situacijų, kai gyvūnai sutrukdo valstybinės reikšmės statyboms, Lietuvoje yra pasitaikę ir anksčiau. Naujojoje Vilnioje, kurioje buvo numatyta statyti futbolo aikštynų kompleksą, darbai nevyksta. Viena priežasčių yra ta, kad statybų planai kertasi su toje vietovėje besidriekiančiais ežių migracijos takais. Tauragės rajone teko keisti darbų pobūdį tam, kad nebūtų sudrumsta kukučio ramybė.

Kukutis įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą. Joje rašoma, jog kukučiai deda 5–6, o retkarčiais net iki 12-os baltų kiaušinių ir peri 16–18 dienų. Pasak paukščiais aistringai besidominčio fotografo Eugenijaus Kavaliausko, Tauragės rajone dabar peri dvi kukučių poros. Dabar šių paukščių populiacija atsigauna: prieš 15 metų kukutį pamatyti buvo retenybė, tačiau pastaraisiais metais jų pagausėjo, o viena pora net apsigyveno senojoje Sakalinės girininkijoje.

Prieš keletą metų buvo suorganizuota inkilų kukučiams kėlimo akcija – jų nameliai yra šiek tiek didesni už skirtus varnėnams, tačiau inkilai buvo pavogti.

E.Kavaliauskas sakė, jog kukučiai žmonių nesišalina. Sodininkai juos vertina, nes tai vieninteliai kurklius lesantys paukščiai.

Daugiausia kukučių yra pietvakarių Lietuvoje, jie gyvena ir Karšuvos girios pakraščiuose. O viena pora įsitaisė netoli Norkaičių.

„Kauno dujotiekių statybos“ brigadininkas Gediminas Baranauskas patikino, jog kukučiui perėti nesutrukdyta: kilometro dujotiekio ruožas tiesiamas gręžiant po žeme.

„Jei ne kukutis, darbai į priekį judėtų daug greičiau, tačiau darbų vykdytojai ant paukščiuko nepyksta: gamta yra gamta ir ją reikia gerbti“, – samprotavo G.Baranauskas.