Trumpam nusiauti batus ir pajusti Žemę po kojomis – taip pažymėti Pasaulinę aplinkos dieną visus kviečia Kauno marių regioninio parko direkcija. Ji birželio 5-ąją jau ketvirtą kartą skelbia Basų kojų diena.

Pažintiniais žygiais, įvairiais aplinkosaugai skirtais renginiais šią dieną pažymi ne tik saugomų teritorijų direkcijos, bet ir savivaldybės, švietimo įstaigos, nevyriausybinės organizacijos.

Penktadienį Aplinkos ministerijoje pagal susiklosčiusią tradiciją Pasaulinės aplinkos dienos proga bus įteikta prestižinė Česlovo Kudabos premija. Jos laureatas bus paskelbtas per iškilmingą šios dienos minėjimą. Penktadienį taip pat bus įteikta Juozo Virbicko premija, pagerbti labiausiai nusipelnę aplinkosaugininkai, aktyviausi pilietinių gamtosauginių akcijų organizatoriai ir dalyviai, bendruomenių atstovai.

Birželio 5-ąją, sekmadienį, šalies gyventojai ir svečiai kviečiami aplankyti aplinkosaugos objektus, saugomų teritorijų lankytojų centrus ir muziejus. Tą dieną jų lankymas nemokamas. Nacionaliniame lankytojų centre, Vilniuje, laukia įdomi interaktyvi ekspozicija apie Lietuvos ir užsienio saugomas teritorijas – nacionalinius ir regioninius parkus, rezervatus, draustinius, gamtos paminklus ir kt. Centras dirbs nuo 9 iki 20 val. Tomis pačiomis valandomis lankytojų laukia ir Lietuvos zoologijos sodas Kaune. Nemokamai bus galima aplankyti ir Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejų, Ventės rago ornitologinės stoties paukščių migracijos ekspoziciją, Vaclovo Into akmenų muziejų Mosėdyje, Žemės gelmių informacijos centrą, Druskininkų miškų urėdijos muziejų „Girios aidas“, Panevėžio miškų urėdijos Pašilių stumbryną, Telšių miškų urėdijos „Žvėrinčių“.

Siekdamos atkreipti dėmesį į laukinės gamtos likimą, Jungtinės Tautos šiemet Pasaulinės aplinkos dienos tema paskelbė kovą su neteisėta prekyba laukiniais gyvūnais. Šūkiu „Kovok už laukinę gamtą“ tarptautinė bendruomenė raginama kovoti su laukinių gyvūnų žudymu pasipelnymo tikslais, nes dėl to yra kilusi didelė grėsmė kai kurių rūšių egzistencijai. Nusikaltimai laukinei gamtai gali baigtis visišku dramblių, gorilų, tigrų ir kt. laukinių gyvūnų išnykimu.

Neatsitiktinai šiemetine oficialaus Pasaulinės aplinkos dienos minėjimo vieta pasirinkta Angola. Tai šalis, kuri siekia atkurti dramblių kaimenes, išsaugoti Afrikos laukinės gamtos turtus.