Žolininkai išskiria augalus, kuriuos šiuo metu ypač naudinga vartoti. Užsienio spaudoje pateikiamas sąrašas augalų, kokie padeda išsklaidyti depresyvią nuotaiką.

Vaistinis bijūnas gerina miegą

Tyrimai parodė, kad iš bijūno pagaminti preparatai veikia raminančiai, gerina miegą, didina apetitą, mažina galvos skausmą, gydo kitas nervų sistemos ligas. Ypatingai gerai veikia iš lapelių pagaminta arbata.

Bijūnai

Kininis citrinvytis – veikia tonizuojančiai

Kininis citrinvytis – daugiametis vijoklinis augalas. Kaip vaistinė žaliava naudojami subrendę vaisiai ir sėklos. Citrinvyčio vaisiai nuo seno vartojami Kinijos, Japonijos, Rusijos medicinoje. Šis augalas pasižymi centrinę nervų sistemą stimuliuojamuoju ir tonizuojamuoju poveikiu. Tačiau vartoti reikia atsargiai. Perdozuoti yra pavojinga, nes tai gali stipriai sujaudinti nervų, širdies ir kraujagyslių sistemas.

Citrinvytis

Rausvoji rodiolė – darbingumui didinti

Rausvosios radiolės žiedynuose yra dažinių medžiagų, lapuose – alkaloidų, šaknyse – rauginių medžiagų, eterinio aliejaus, organinių rūgščių, cukrų. Liaudies medicinoje rausvosios rodiolės požeminė dalis nuo seno vartojama kaip vaistas, pašalinantis nuovargį ir padidinantis darbingumą.

Rausvoji rodiolė

Eleuterokokas – vaistas nuo pervargimo

Eleuterokokas – krūmas tiesiais stiebais, iki 3–4 metrų aukščio. Eleuterokokas vartojamas kaip tonizuojamasis vaistas nuo pervargimo, sergant nervų ligomis, pavyzdžiui, neurastenija (pasireiškia nuovargiu, silpnumu ar išsekimo jausmu po protinio darbo ar nedidelio fizinio krūvio), hipochondrija (didelis susirūpinimas sveikata, ligų ieškojimas jų net nesant), astenija (padidėjęs nuovargis ir nervingumas) ir kt., taip pat rekomenduojamas sveikstantiems ligoniams po sunkių ligų.

Eleuterokokas

Žolininkės patarimai

Žolininkė Jadvyga Balvočiūtė pataria, kokią Lietuvoje augančią žolelę geriausiai vartoti norint apsiginti nuo depresijos.

„Dabar kaip tik tas laikas, kai galima vartoti jonažolę, nėra saulės, o ji yra priešdepresinio veikimo. Tik tie, kurių aukštas kraujo spaudimas, turėtų atsargiau gerti jos arbatą, bet kenkia tik didesnis kiekis. Mes taip pat gaminame arbatą žvalumui suteikti, ten yra naudojamos žolelės, kurios veikia raminančiai, bet ir neslopinančiai“, - pasakojo žolininkė.

Jonažolė/ P. Kripaičio nuotr.

Ji taip pat patarė, kokių atvežtinių žolelių arbatą gerti geriausiai: „Taip pat jeigu kalbėtume apie atvežtines iš užsienio žoleles, galima nusipirkti arbatų su leuzėja, ženčeniu. Jos tikrai veikia tonizuojančiai, gerina nuotaiką.“