– Ar šiandien žmonės gali jaustis saugūs ant vandens telkinių ledo?

– Taip, kol kas toks trumpalaikis atšilimas neigiamo poveikio ledo kokybei dar nepadarė. Pirmi atšilimai jo niekada nepablogina taip, kaip kartais atrodo. Ledo kokybė dar pakankamai gera, nes šiais metais ledas buvo kaip niekada tvirtas.

Taigi apie ledo susilpnėjimą ežeruose bus galima kalbėti ne anksčiau kaip po 10 dienų. Iki šios savaitės pabaigos vandens telkinių ledas iš tikrųjų bus visiškai saugus.

Kas kita yra Kuršių marios bei Kauno marios, kur ledą ardo ir vandens lygio svyravimai. Bet to, Kuršių mariose dar yra druskingo vandens prietakų iš Baltijos jūros.

– Kiek laiko turi laikytis teigiama temperatūra, kad sniegas ir ledas ant vandens telkinių pradėtų tirpti?

– Sniegas pradeda tirpti gana greitai, ypač kai oras šiltesnis ir lyja. Ledas pradeda tirpti ne taip greitai. Pirmi akivaizdūs požymiai, kad ledas pradėjo tirpti, – pakrantėje atsirandančios vandens juostos, nes ledas ir formuotis, ir tirpti pradeda nuo paties kranto.

– Ant kurių vandens telkinių ledas jau pradeda eižėti?

– Bent jau šią savaitę atšilimas tikrai nepasireikš. Ledas yra inertiškas – reikia tam tikros teigiamų temperatūrų sumos, kad jis pradėtų korėti.

Jei, išgręžus eketę, viršutinis ledo sluoksnis (10 centimetrų ir daugiau) pasidaro matinis ir korėtas, tai reiškia, kad ledas jau pavojingas. Nors jis gal ir nesuplonėjęs, bet jo fizinės savybės gerokai pablogėjusios, todėl tuo metu elgtis reikia labai atsargiai. Kol tokio ledo kokybės pasikeitimo nematyti, ant ledo galima elgtis drąsiai.