Svarbu funkcionalumas

Kas yra žaibas ir kaip šis natūralus gamtos reiškinys formuojasi, žino visi. O tai, kad žaibo viduje temperatūra apie penkis kartus aukštesnė nei Saulės paviršiuje, pasakytų ne kiekvienas.

Kadaise tikėta, kad nuo žaibo gali apsaugoti namuose laikomas šventintas Velykų kiaušinis ar gabalėlis Agotos duonos. Tada žmonės nė nenutuokė, kad žaibuojant girdimą garsą sukelia žaibo kelyje greitai besiplečiantis įkaitęs oras. Šiandien visi žino, kad apsisaugoti patiems bei apsaugoti savo turtą nuo šio gamtos reiškinio galima ne meldžiantis, o kontroliuojant žaibo kelią. Tai padaryti padeda žaibolaidžiai, tačiau renkantis įrangą reikėtų atkreipti dėmesį į svarbiausią dalyką – funkcionalumą.

„Tradiciniai vadinamieji Franklino bei Faradėjaus sistemų žaibolaidžiai nebelaikomi efektyviais. Kita vertus, šiuolaikiniai modernūs pastatai turėtų būti aprūpinti tinkama, šiuolaikinius standartus atitinkančia žaibosaugos įranga“, – sakė „SLO Lithuania“ specialistas Tadas Vercinkevičius.

Pagavus nukreipti į žemę

Apskaičiuota, kad per vienus metus žaibas vidutiniškai trenkia keletą kartų į vieną kvadratinį kilometrą. Dažniausiai žaibas pasirenka objektus, iškilusius virš žemės paviršiaus: pastatus, medžius, stulpus arba žmones. Visame pasaulyje per metus žaibas užmuša kelis šimtus žmonių. Sekundinė energijos iškrova akimirksniu tampa pastatų, bokštų, medžių, elektronikos prietaisų, kompiuterinės įrangos gedimų bei suniokojimo priežastimi ir pridaro daug materialinės žalos. Taigi tiek apčiuopiami, tiek neapčiuopiami nuostoliai milžiniški. Ne išimtis ir Lietuva, kurioje stichijos šėlsmas įgauna vis didesnį pagreitį.

Pasak T.Vercinkevičiaus, saugant pastatus nuo tiesioginių žaibo išlydžių, būtina žaibą efektyviai pagauti į sumontuotą žaibo apsaugos sistemos įrenginį ir vėliau, kiek įmanoma mažiau sulaikant jo energiją, nukreipti į žemę. Žaibo apsaugos sistema montuojama ant įvairiausių statinių: stadionų, komercinės paskirties pastatų, gamyklų, amunicijos bei sprogstamųjų medžiagų saugyklų. Ji įrengiama taip, kad pastatas liktų sveikas ir būtų išvengta skaudžių materialinių nuostolių ir žmonių aukų.

Geresnis efektyvumas

„Geresnį žaibolaidžio efektyvumą galima užtikrinti sukuriant galimybę aptikti audros fenomeno sukuriamą elektros lauką prieš spėjant jam įsikrauti ir iš anksto nustatant stiprią jonizaciją, aptinkamą aplink debesį. Tokiu būdu sistema „Ingesco ESE“ šią jonizaciją sukuria keliomis akimirkomis anksčiau ir suveikia labai efektyviai, – tikino T.Vercinkevičius. – Jonizuotas kanalas − kelias galimai iškrovai iš debesies tiesiai į aktyviojo žaibolaidžio viršūnę. Kai vyksta iškrova, žaibo išlydis šiuo jonizuotu keliu keliauja tiesiai į pačią aktyviojo žaibolaidžio viršūnę. Vėliau ši energija įžeminimo laidais saugiai nukreipiama į žemę.“

Galima kooperuotis

Pasak bendrovės specialisto, tokią apsaugos nuo žaibų sistemą gali susimontuoti kiekvienas vyras. Ieškoti metalinių strypų, patiems konstruoti žaibolaidžius D.Vercinkevičius nepataria. „Netinkamai įrengti žaibolaidžiai gali tik prišaukti nelaimę. Jei prie namo auga aukšti medžiai, tai dar nereiškia, kad galite būti ramūs. Beržas ar kitas medis vietoj žaibolaidžio – tik teorinė galimybė, kad žaibas trenks į medį, o ne į pastatą. Jei namas ant kalniuko, o sodyboje yra daugiau ūkinės paskirties pastatų, galima įrengti aktyviąją žaibosaugos sistemą, kuri dirba 102 kv. m spinduliu“, – aiškino specialistas. Anot jo, tokiems žaibolaidžiams įrengti dažnai kooperuojasi keli kaimynai. Jei per brangus aktyvusis žaibolaidis, specialistas pataria rinktis pasyviąją žaibosaugą, kuri mūsų šalyje vis dar populiari, nes pigesnė ir nesunkiai sumontuojama. Apie 70 procentų visuomeninių ir privačių statinių nuo žaibų saugo pasyvieji žaibolaidžiai.


Aktyviojo žaibolaidžio apsaugos nuo žaibo ypatumai:

• Laboratorijoje bei praktikoje patikrintas veikimo principas bei didelis įrenginio efektyvumas pripažįstamas bei taikomas daugelyje pasaulio šalių.
• Aktyviojo žaibolaidžio sistema dėl jos konstrukcijos paprastumo yra lengvai ir greitai montuojama. Tai leidžia išvengti įprastų tokioms tradicinėms sistemoms įrengti skiriamų nemažų išlaidų.
• Įrenginiai atrodo estetiškai ir nedarko bendro pastato fasado vaizdo. Įranga bandoma srovės impulsais, siekiančiais 100 kA; bangos formos keliauja 10/350 ms greičiu. Tai atitinka NFC nustatytus reikalavimus.
• Montavimas ir nuvediklių skaičius yra parenkamas pagal standartų STR 2.01.06:2003 reikalavimus.
Montuojant papildomai reikia:
• 5,8 m stiebo;
• stiebo adapterio;
• stiebo tvirtinimo komplekto;
• žaibų skaitiklio CDR–1 (mechaninio).