Sodyba su 200 gyvūnų

„Išskirtinis gamtos kampelis šalia ežero – unikalūs žvėrys. Žvėrynas – verslas, generuojantis pajamas ir suteikiantis galimybę mėgautis poilsiu gamtoje“, - taip skamba neįprasto skelbimo antraštė.

Tie, kuriuos sudomino skelbimo pavadinimas, suranda ir papildomą informaciją:  sodyba – žvėrynas suręsta prie Plinkšių ežero, Telšių rajone. Visas šis grožis kainuoja nepigiai – 1 mln. 70 tūkst. Lt.

Internetinio skelbimo aprašyme teigiama, kad ūkininko sodyba yra pietiniame Plinkšių ežero krante ant nedidelės kalvelės, septynis metrus iškilusios nuo ežero vandens lygio. Taip pat rašoma, kad sodyba ir žvėrynas yra Plinkšių kraštovaizdžio draustinio teritorijoje.

„Tai – gamtos kampelis su miškingomis, krūmingomis vietovėmis, pelkėmis, kuriose gausu natūralaus maisto žuvims. Visą sodybos teritoriją sudaro 28,16 ha žemės sklypas su mišku. Visas sodybai priklausantis sklypas aptvertas 2,5 metro aukščio titanine tvora, pritaikyta specialiai žvėrių laikymui. Sodybos teritorijoje iškasti du dideli įžuvinti tvenkiniai, maitinami gyvybingų šaltinių, suformuoti kalnai, alpinariumai. Sklypas 900 m. ribojasi su Plinkšių ežeru“, - teigiama skelbime

Tačiau pikantiškiausia detalė – laukiniai žvėrys, kurie gyvena specialiame aptvare. Skelbime pranešama, kad aptvare gyvena daugiau nei 200 įvairių žvėrių. Jų rūšys kelios – taurieji, Dovydo, dėmėtieji elniai, danieliai, muflonai, karčiuotieji avinai, šernai, šetlando poniai ir kiti gyvūnai.

Prieš septynis metus aptvare žvėrių buvo tik kelios dešimtys

Sodybos savininko Arvydo GRYNAS.lt paklausus apie jo augintinius, jis sakė, kad dabar visų suskaičiuoti neįmanoma. Galima tik spėti, kad jų – daugiau nei 200. Taip pat jis atskleidė, kad įmonės „Hantera“ valdomo žvėryno gyvūnai čia buvo įkurdinti maždaug prieš septynerius metus.

Vyras teigė, kad kuriant žvėryną buvo planuojamas stambus verslas, tačiau komercinius planus gerokai pakoregavo ekonominis sunkmetis. Tačiau jei būtų investicijų, verslą būtų galima vystyti toliau.

„Toje vietoje buvo nupirkta žemė. Ir yra parengtas projektas „Ūkininko sodyba su pritaikymu pažintiniam turizmui“. Yra specializuota šio pobūdžio veiklos kryptis – žvėrių auginimas, stebėjimas, pažinimas. Projektas buvo didelis, bet atėjo krizė ir  to projekto nespėjom įvykdyti. Ten galėjo lankytis žmonės ir žiūrėti žvėris. Projektas buvo labai gražus – buvo numatyti poilsio nameliai. Dabar visą teritoriją palikom aptvertą ir ten gyvena žvėrys“, - apie planuotą verslą kalbėjo pašnekovas.

Taip pat vyras teigė, kad žvėrys gyvena laisvai, turėdami kur pasislėpti. Pusę žvėryno teritorijos sudaro miškas. Arvydas teigė, kad prieš septynerius metus buvo atsivežta kelios dešimtys žvėrių, o dabar jų skaičius išaugo iki 200. Savininkas prasitarė, kad įmonės augintinius prižiūri jo brolis. Vyras teigė, kad vasarą žvėrys aptvare patys randa ko paėsti, o žiemą jie šeriami per vasarą parūpintu šienu, cukriniais runkeliais ir kukurūzais.

Pasidomėjus, ar jaučiamas žmonių susidomėjimas netradiciniu skelbimu, vyras atskleidė, kad skambučių sulaukia, tačiau daug ką išgąsdina didelė kaina.