Kaip pasakoja Lietuvos jūrų muziejaus atstovė Nika Puteikienė, jie parskrido Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvu „Spartan“. Į specialias vonias, kuriose delfinai plūduriavo, buvo įsilipę ir jų treneriai. Jie stengėsi raminti gyvūnus.

„Kaip tik šiuo metu automobilis su delfinais turėtų privažiuoti prie delfinariumo. Dabar jų laukia perkėlimas į sutvarkytą, skaidrų, erdvų baseiną ir aklimatizacija. Visos kelionės metu su delfinais buvo veterinaras ir treneriai. Lėktuve buvo palaikoma apie 17-18 laipsnių tiek vandens, tiek oro temperatūra. Taip pat vanduo buvo nuolat valomas, nes delfinai jame atlieka visus fiziologinius poreikius“, - kalbėjo N. Puteikienė.

Kelionė iš Graikijos truko penkias valandas. Lėktuvui teko leistis Slovėnijoje ir papildomai užsipilt kuro.

Vieni užaugo, kiti - patamsėjo

„Treneriams ir kitiems, kurie dirba su šiais žinduoliais tiesiogiai – tai ir džiaugsmas, ir milžiniška atsakomybė. Be abejo, kad kelionė lėktuvu yra stresas. Ir mes, žmonės, dažnai stresuojame per tokias keliones. O juo labiau – vandens gyvūnai. Nerimauja ne tik jie, bet ir jų prižiūrėtojai, treneriai“, - dėstė jūrų muziejaus atstovė.

Paklausta, ar delfinai per trejus metus pasikeitė, N. Puteikienė atskleidė, jog delfinų išvaizdos pokyčiai – akivaizdūs.

„Kaip bebūtų keista, bet įdegame ne tik mes, žmonės, bet ir delfinai. Pas mus jie gyveno uždarame baseine ir negaudavo tiek saulės. Delfinai būdavo šviesiai pilkai melsvi, o dabar pasidarė tamsiai pilkai melsvi. Jų oda į saulę taip pat reaguoja ir išsiskiria daugiau melanino. Dar matyti, kad jaunikliai labai paaugę. Tija gimė jau ten (Graikijoje, - red. past.). Smiltė yra gimusi čia, jūrų muziejuje, parskrido, žinoma, gerokai paaugusi. O graikiškai delfinai neišmoko,“ - juokavo moteris.

Ji pabrėžė, jog Graikijoje lietuvių treneriai stengėsi kruopščiai prižiūrėti delfinų sveikatą. 

Turės tris kart daugiau erdvės

Šalia rekonstruojamo delfinariumo dabar statomas visiškai naujas pastatas.

„Delfinų arenos baseinas jau pabaigtas, o ten, už scenos, toliau vyksta rekonstrukcija. Statomi nauji delfinų terapijos baseinai ir delfinų gyvenamieji baseinai. Iš viso atsiras trys nauji baseinai. Trečias visiškai naujas dalykas – tai baseinas po atviru dangumi, lagūna. Ten žiūrovai vasaros metu galės stebėti plaukiojančius delfinus, edukacinius delfinų pasirodymus. Žmonės galvoja, kad rekonstruojamas tik tas pagrindinis pastatas, tas „tortas“ apvalus. Iš tikrųjų delfinų gyvenamieji baseinai, jų tūris, padidės tris kartus“, - teigė N. Puteikienė.

Jūrų muziejaus atstovė tikino, kad visuomenė delfinų yra labai pasiilgusi. Šiandien, žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie parskraidinamus delfinus, ji sulaukė skambučių su prašymais registruoti į delfinų terapiją ar klausimų, kur galima įsigyti bilietų į pasirodymus.

Delfinų pasirodymų laukia ne tik gyventojai, tačiau ir įmonės, viešbučiai. Kai kurios apgyvendinimo įstaigos guodėsi, jog lankytojai atsisako planų aplankyti pajūrį sužinoję, kad delfinų pasirodymai dar neorganizuojami.

„Delfinų grįžimas – svarbus įvykis visam Vakarų Lietuvos turizmo sektoriui“,- įsitikinusi N. Puteikienė.

Dar trys delfinai tuo pačiu lėktuvu bus parskraidinti pirmadienį. Jų pasirodymai geriausiu atveju prasidės nuo Kalėdų.

Delfinariumo rekonstrukcija kainuoja apie 40 milijonų litų, didžiąją dalį šios sumos finansavo Europos sąjunga.