Susitikime dalyvavusi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė GRYNAS.lt pasakojo, kaip reagavo Premjeras, pamatęs į susitikimą atėjusius šunis bei apie ką buvo diskutuojama.

„Pradėjome diskusiją, kurią pratęsime ir su kitomis institucijomis, kad atsirastų sistema veiksmų, kurie užtikrintų, kad benamių gyvūnų būtų kuo mažiau. Taip pat dėl dresūros kyla klausimai. Dresuotojų metodai yra tarybinių laikų, kai naudojami ir elektrošokai, ir griežti antkakliai. Tokie šunys kelia grėsmę visuomenei ir yra blogai gyvūnų gerovei, šunis reikia auklėti, bet ne paversti žvėrimis“, - sakė B. Kymantaitė.

Anot pašnekovės, kitas svarbus aptartas klausimas, susijęs su privalomu gyvūnų ženklinimu: „Ministrė Virginija Baltraitienė yra pateikusi įstatymo projektą, kad privalomumo nebeliktų, bet, manau, kad po šios diskusijos Premjeras irgi pakeitė savo požiūrį ir turėtumėm dar kartą susėsti ir pasikalbėti, kaip sudaryti sąlygas žmonėms, kad ta paslauga būtų prieinama ir kaina būtų mažesnė arba akcijos, kad tam tikroms grupėms paslauga būtų nemokama. Ženklinimas yra prievolė žmogui identifikuoti save kaip šuns ar katės šeimininką. Tai išspręstų daugelį problemų, nes jeigu mes negalime identifikuoti gyvūno, kuris buvo išmestas ar su juo buvo žiauriai pasielgta, šeimininko, atsakomybės reikalauti mes negalime.“

Pasak B. Kymantaitės, į susitikimą atsivesti augintinius buvo simbolinis gestas: „Mes sakėme, kad šunys nori ateiti į susitikimą su Premjeru ir pasakyti, kad jiems reikia apsaugos, o mes tiesiog juos atlydėjome. Norėjome pabrėžti, kad tai yra gyvas padaras. Negalime jų išnaudoti tik savo malonumui ar pramogai, todėl būtinas politinis dėmesys šiai sričiai.“

A. Butkevičius pažadėjo, jog atsiras privalomas visuotinis šunų, kačių ir šeškų žymėjimas mikroschemomis. Jis žadėjo, kad su V.Baltraitiene šį klausimą aptars pirmadienį jai grįžus iš Jungtinių Amerikos Valstijų.