„Geras jausmas slysti ir tai valdyti", - taip savo socialinio tinklo „Facebook" paskyroje sekmadienį pakomentavo A. Zuokas paties įkeltą vaizdo įrašą.

O kai žmonės jį ėmė auklėti, kad ant ežero ledo važiuoti draudžiama, politikas atrėžė: „Tai privatus vandens telkinys ir vairavimo mokykla, kaip valdyti automobilį žiemą ekstremaliomis situacijomis. Tiesiog neieškokite to, ko nepametėte.“

Geras jausmas slysti ir tai valdyti.Posted by Zuokas on 2016 m. sausio 17 d.

Su pačiu buvusiu meru GRYNAS.lt žurnalistams susisiekti nepavyko.

Toks važinėjimas – draudžiamas

Vilniaus RAAD Vilniaus rajono agentūros vyriausiasis specialistas Jonas Bacevičius teigė, kad važinėjimas ant bet kokio vandens telkinio ledo yra draudžiamas. Tai reiškia, kad buvęs meras, nors ir teisinosi važiavęs ant privataus vandens telkinio ledo, padarė aplinkosaugos pažeidimą.

„Iš mūsų pusės ant bet kokio užšalusio vandens telkinio draudžiama važinėti bet kokiomis motorinėmis transporto priemonėmis ir už tai yra numatyta atsakomybė. Teisės aktas nenustato skirtumo, ar tai yra privatus, ar neprivatus telkinys. Tik įsijungia teisingumo principas: jeigu yra nedidelė kūdra ir įlūš transporto priemonė, ji užterš tik tą kūdrą, bet jeigu tai yra ežeras, to užteršimo pasekmės yra kur kas didesnės. Transporto priemonės nėra taip gerai apsaugotos, kad vanduo neišplautų tepalų, dyzelinio kuro ir panašiai“, - sakė J. Bacevičius.

Pasak jo, neteisėtas važiavimas per žolinę dangą, miško paklotę ar vandens telkinių ledu motorinėmis transporto priemonėmis užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 14 iki 144 eurų.

Jei pakaks įrodymų, A. Zuokui už šį pažeidimą gali būti paskirta bauda.

Kviečia atvykti pas aplinkosaugininkus

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas, paprašytas įvertinti situaciją, sukritikavo A. Zuoką dėl tokio poelgio. Jis kaip ir J. Bacevičius sakė, kad draudžiama važiuoti tiek ant valstybinių, tiek ant privačių ežerų ledo.

Anot jo, pareigūnai mėgins išaiškinti pažeidimą, tačiau jis buvusiam merui pateikė kitą pasiūlymą: „Blogai, kai politikai rodo blogą pavyzdį visuomenei. Bet jei buvęs meras norėjo pasidaryti video, kaip jis kietai atrodė ant ledo, tai kviečiu būti vyriškam ir pačiam rytoj atvykus į Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentą nusifilmuoti dar kartą, kaip moka baudą. Kviečiu buvusį merą nelaukti ir patį atvykti pas pareigūnus."

Yra specialios trasos

Automobilių ir vairavimo mokymo ekspertas Artūras Pakėnas GRYNAS.lt teigė, kad yra specialių trasų, kuriose galima išmokti vairavimo ekstremaliomis sąlygomis.

„Manau, kad retas iš prišokusių prie telkinio, atsiveža grąžtą, matavimo įrankius ir matuoja, koks storis yra leistinas ir koks jo automobilio svoris“, - sakė A. Pakėnas.

Jis priminė, kad Lietuvoje yra specialių trasų, kuriose galima išmokti ekstremalaus vairavimo: „Yra specialių trasų. Viena žinomiausių ir seniausių yra Kačerginės Nemuno žiedo trasa, kurią nuomojasi mokytojai ir naudoja tam tikriems mokymo etapams. Yra mokomieji centrai su slidžiomis dangomis Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje. Vilniuje toks centras yra pastatytas, bet jis dar neveikia. Bet trasa yra techninis įrenginys ir jis yra nepigus. Ir mokymasis specialioje trasoje, žinoma, yra brangesnis negu gamtinėmis sąlygomis, kai pati gamta duoda ledą.“