Medžioklę vadina negailestinga pramoga

Asociacija „Už gyvūnų teises“ Tarptautinę gyvūnų teisių dieną minėjo Vilniuje ir Kaune protestuodami.
Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje, antradienį susirinkęs jaunimas mitingavo prie gyvūnų nuotraukų, uždegė žvakutes. Protesto akcijos organizatorė Aušrinė Skirmantė GRYNAS.lt tikino, kad pasaulyje kenčia tūkstančiai gyvūnų. Anot jos, egzistuoja labai daug ir įvairių gyvūnų teisių pažeidimų.

„Gyvūnų teisių padėtis yra prasta. Gyvūnai kasdien žudomi pramonei ir maistui. Tiesa, gyvūnų gerovės įstatymai Lietuvoje pažangūs, bet pažeidimų vis tiek labai daug. Blogiausia tai, kad žmonėms trūksta suvokimo, jog gyvūnus reikia saugoti“, - tikino mergina.

Jos žodžiais tariant, asociacijos nariai, kovojantys už gyvūnų laisvę, gyvybę, siekiantys, kad jiems nereikėtų kentėti, vaidinti cirke ir kad būtų nutraukti eksperimentai, kuriuose dalyvauja gyvūnai, traktuoja, jog gyvūnų teisės yra žmogaus teisių tąsa. Kaip tik todėl jie atsisako bet kokių gyvūninės kilmės medžiagų ir nori, kad jų pavyzdžiu sektų ir likusi visuomenės dalis. „Mes atsisakom pieno, mėsos, nedėvim kailių, vilnos ir pan.“, - pripažino A. Skirmantė, besidžiaugianti, kad Lietuvoje pastebimai daugėja veganų.

Pasidomėjus, ar Lietuva gali prisidėti prie globalių problemų sprendimo, ji aiškino, kad kiekvienas žmogus pirmiausia turėtų pradėti nuo savęs. Ir čia pat mergina priminė, kad atsisakius mėsos, žmogus per gyvenimą išsaugo gan daug gyvybių.

Taip pat A. Skirmantė neigiamai atsiliepia apie medžioklę. Anot jos, dabar ši veikla yra tiesiog pramoga. „Mes esame prieš medžioklę. Ironiškai skamba pasakymas, kad medžiotojas myli gamtą. Gyvūnai šeriami, kad vėliau juos būtų galima nušauti. Tai yra elito pramoga. Ir mes nesuprantam tokių pramogų. Anksčiau tai buvo daroma dėl maisto“, - dėstė protesto akcijos organizatorė.

Vegetarai pašiepiami net parduotuvėje

Tokios pačios pozicijos laikėsi ir kita akcijos dalyvė studentė Ilona. Mergina atkreipė dėmesį į tai, kad pasaulyje per minutę nužudoma tūkstančiai gyvūnų. „Per dieną pasaulyje nužudoma 6,6 mln. sausumos gyvūnų vien dėl maisto. Daugiausia nužudoma JAV ir Kinijoje. Rimčiausia problema – žmonės nesuvokia ryšio tarp gyvybės ir maisto. Jie pamato karvę ir pamano, kad tai vaikštantis maistas. Iš tikrųjų taip nėra. Tai yra gyvas sutvėrimas ir kiekvienas gyvūnas turi teisę gyventi. Žmogus negali atimti gyvybės“, - GRYNAS.lt kalbėjo pašnekovė.

Ji mano, kad norint pakeisti esamą padėtį būtina orientuotis į jaunimą jį šviečiant. Jei jauni žmonės tuo susidomės, pasak jos, didelių pokyčių galima tikėtis jau po dešimtmečio.

Jau metus be mėsos gyvenantis Justas tikino jos visai nepasigendantis ir džiaugėsi taip prisidedantis prie gyvūnų išsaugojimo. Jis įsitikinęs, kad veganiškas gyvenimo būdas netapo našta.
Julija
Daug metų esu vegetarė, bet artimiausiu metu planuoju tapti vegane. Domiuosi tuo jau daug metų. Dabar laukiu tinkamiausio momento. Mėnulio kalendorius rodo, kad netrukus tam bus tinkamas laikas.

„Aš galiu patvirtinti, kad žmogus tikrai gali gyventi be mėsos. Pažįstu daug žmonių, kurie pasirinko veganišką mitybą. Ji nėra tokia sudėtinga kaip daugeliui gali atrodyti. Daugelis stebisi, iš kur tiek valios. Aš tai pasirinkau pirmiausia dėl sveikatos. Bet dabar man nemažiau rūpi gyvūnų likimas“, - atskleidė studentas.

Akcija susidomėjusi vilnietė Julija teigiamai įvertino asociacijos iniciatyvą. Be to, ji prasitarė pati esanti vegetarė. Tiesa, visai netrukus jauna mergina planuoja tapti vegane. „Daug metų esu vegetarė, bet artimiausiu metu planuoju tapti vegane. Domiuosi tuo jau daug metų. Dabar laukiu tinkamiausio momento. Mėnulio kalendorius rodo, kad netrukus tam bus tinkamas laikas“, - pasakojo Julija.

Pašnekovė tikino dabar apie mėsos patiekalus negalinti nė pagalvoti, nes visų pirma šie jai atrodo neestetiškai. Galiausiai ji pridūrė, kad Lietuvoje trūksta vegetarams skirtų parduotuvių ir kavinių. Taip pat jai nuostabą kelia lietuvių tolerancijos stoka:

„Ne visi žmonės yra tolerantiški. Kartą pasakiau parduotuvėj, kad nevalgau mėsos, o kai tai išgirdo kiti klientai, jie ėmė stebėtis. Žmonės taip pasakė: po 10 metų tau iškris dantys, tai žinosi, ką reiškia būti vegetare, “ - teigė moteris.

Dėl kailio kasmet nužudoma 40 mln. žvėrelių

GRYNAS.lt primena, kad siekiant atkreipti dėmesį į gyvūnų teises, nuo 1998-ųjų gruodžio 10 d. minima Tarptautinė gyvūnų teisių diena. Kasmet šią dieną visame pasaulyje vykdomos akcijos, kuriose dėmesys skiriamas gyvūnų teisėms į gyvybę, laisvę ir gerovę. Lietuvoje Tarptautinė gyvūnų teisių diena minima nuo 2005 metų.
Justas
Aš galiu patvirtinti, kad žmogus tikrai gali gyventi be mėsos. Pažįstu daug žmonių, kurie pasirinko veganišką mitybą. Ji nėra tokia sudėtinga kaip daugeliui gali atrodyti.

Per metus pasaulyje maistui nužudoma daugiau nei 58 milijardai sausumos gyvūnų. Kailių pramonės aukomis kasmet tampa apie 40 milijonų kailinių žvėrelių. Daugybė gyvūnų visame pasaulyje naudojami laboratoriniams tyrimams. Gyvūnai taip pat išnaudojami ir pramogoms - cirkuose, delfinariumuose, žirgų ar šunų lenktynėse, koridose, rodeo bei daug kur nelegaliose gyvūnų kautynės. 

Žmonių mitybai, aprangai ar pramogoms išnaudojami gyvūnai neturi laisvės patenkinti esminius savo poreikius ir dažnai kenčia dėl jiems netinkamų, nenatūralių laikymo ir veisimo sąlygų.