Iš pirmo žvilgsnio masinis eglių kirtimas prieš Kalėdas ir Naujuosius metus neigiamai atsiliepia ekologijai. Tačiau, JAV mokslininkų nuomone, dirbtinės žaliosios gražuolės dar daug didesnę žalą padaro aplinkai.

Kaip aiškina ekologai, visos dirbtinės elgės gaminamos iš plastiko - polivinilchlorido, į kurio sudėtį gali įeiti pavojingų toksinų, pavyzdžiui, švino. Maža to, kaip rodo JAV prekybos departamento duomenys, apie 80 proc. dirbtinių eglių JAV rinkoje gaminama Kinijoje, kur pagrindinis energijos šaltinis yra deginama anglis, laikoma "nešvariausiu" energijos šaltiniu.

Ekologijos požiūriu, pastebi amerikiečių mokslininkai, dirbtiniai medžiai yra pranašesni už gyvuosius tik tada, jeigu naudojami ne mažiau kaip dešimt kalėdinių sezonų. Tačiau, kaip rodo praktika, šios sąlygos paprastai niekad nesilaikoma.

"Vidutiniškai plastikinė eglė laikoma penkerius šešerius metus, o vėliau išmetama. Be to, jai būtinas specialus utilizavimas, nes pats plastikas nesiskaido", - pažymi Niujorko ekologinės organizacijos "Apsaugokim gamtą" direktorius.

GRYNAS.lt rašė, kad lygiai tokios pačios nuomonės yra ir Lietuvos miškininkai, kurie sakė, kad gyva eglutė namuosė pranašesnė visais atžvilgiais.

Pasak jo, "bet kuri ekologinė organizacija ir kiekvienas mokslininkas jums pasakys, kad šventėms būtina pasirūpinti gyva egle, o ne dirbtine. Apie tai net nediskutuojama. Šia tema diskutuoja tik dirbtinių eglių pardavėjai".

Lietuvoje gyvų kalėdinių eglučių prekyba jau prasidėjo. Automobilių aikštelėse šalia didžiųjų prekybos centrų, kai kuriose urėdijose jau galima įsigyti eglučių. 

Taip pat jau trečius metus iš eilės miškininkai dovanos Lietuvos gyventojams kalėdines eglių šakas. Šiemet akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ vyks gruodžio 21 dieną nuo 14 val. visoje Lietuvoje, didžiųjų miestų ir miestelių centrinėse aikštėse, prie papuoštų miestų eglių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją