Šviežių grybų mėgėjai jau gali traukti į miškus – ėmė dygti pavasarinės balteklės, liaudiškai vadinamos avižėlėmis. Dėl šių skanių grybų 80-metis Semionas kas dieną dviračiu nuvažiuoja daugiau nei 40 kilometrų.

Garbaus amžiaus panevėžietis prie vienos Panevėžio maisto prekių parduotuvės šiomis dienomis siūlo pirkti šviežių grybų – avižėlių. Už plastikiniame indelyje sudėtą daugiau nei litrą rusvų grybų vyras prašo 4 litų.

Avižėlių miškuose dairytis reikia pradėti tuomet, kai žydi šermukšniai ir pakalnutės. Semionas šiuos grybus renka jau maždaug savaitę.

Grybautoją džiugina pastarosiomis dienomis Aukštaitijoje vyraujantys apniukę orai. Semiono teigimu, karštomis dienomis avižėlės kur kas smarkiau kirmija ir greitai perauga.

Pavasarinės balteklės ir ankstyvos, ir vertingos

Pavasarinė balteklė, dar vadinama avižėle, jurgiaguote, greitgrybiu – kupstabudinių šeimos, balteklių genties grybų rūšis.

Šių grybų augimo vieta – jaunuolynai, pamiškės, parkai, paežerės, paupiai, krūmingos ganyklos. Gali augti pavieniai arba grupėmis.

Tai vienas ankstyviausių ir vertingiausių pavasarinių grybų. Anksčiau už juos Lietuvoje pradeda dygti tik briedžiukai.