Parduotuvės pilnos įvairiausių kiaušinių lipdukų ir dažų iš cheminių medžiagų. GRYNAS.lt rekomenduoja Velykas švęsti ekologiškai.

Iki XX a. pradžios, margučiai buvo dažomi vien augaliniais dažais – svogūnų lukštais, ąžuolo ir juodalksnio žievėmis, beržų lapais, uogomis, žolėmis ir panašiai. Natūraliomis priemonėmis būdavo išgaunami įvairiausi atspalviai. Dabar taip pat galima atrasti ekologiškų kiaušinių dažymo būdų.

Ruda spalva. Į vandenį sudėkite šieno arba svogūnų lukštų ir virkite apie valandą. Tada sudėkite kiaušinius. Dar tamsesnę rudą spalvą gausite, jei kiaušinius virsite su kava (maždaug 250 ml kavos į puodą).

Raudona/rožinė spalva. Nuluptus burokėlius suberkite į vandenį ir išvirkite. Ištraukę burokėlius, į vandenį sudėkite kiaušinius. Taip pat, norint išgauti rožinę spalvą, kiaušinius galima dėti į spanguolių sultis.

Geltona spalva. Kiaušinius virkite stipriame ramunėlių nuovire. Yra ir dar vienas būdas: verdančiu vandeniu užplikykite apelsino žieveles ir įpilkite du šaukštus acto. Atvėsinkite ir įmerkite kiaušinius.

Aukso spalva. Į karštą vandenį įberkite 2-3 šaukštus geltonojo imbiero miltelių ir užvirinkite.

Žalia spalva. Žalios spalvos margučius gausite kiaušinius išvirę dilgėlių nuovire.

Violetinė spalva. Į karštą vandenį pamerkite žibuoklių ir palikite pastovėti per naktį. Kitą dieną į šį nuovirą pamerkti kiaušiniai nusidažys violetine spalva. Jei norite išgauti kiek šviesesnę violetinę spalvą, kiaušinius mirkykite vynuogių sultyse.

Melsva spalva. Kambario temperatūros vandeniu užpilkite šaldytas mėlynės. Palaukę, kol atšils, sudėkite kiaušinius į vandenį.

Jei nenorite vienspalvių margučių, galite juos paįvairinti ornamentais.

Su lapeliu. Norimą augalo lapelį vandeniui atspariais klijais priklijuokite prie išvirto ir nusausinto kiaušinio. Merkite į dažus, o išėmę, lapelį nugrandykite peiliuku.

Su svogūnų lukštais. Į nedidelę medžiagos skiautę pabarstykite svogūnų lukštų, įdėkite kiaušinį ir suriškite siūlu. Tuomet panardinkite į norimos spalvos vandenį (patartina karštą) ir palaikykite. Šiuo būdu marginti kiaušiniai visuomet bus skirtingi.

Su vašku. Paimkite smailą daiktą, kuriuo piešite ant kiaušinio. Vašką ištirpinkite ir laikykite ant silpnos ugnies (dėmesio: paprasta parduotuvėje pirkta žvakė, kurioje daug parafino, netinka, nes parafinas vandenyje nusiplauna). Norimus raštus pieškite ant dar šilto kiaušinio. Palaukite, kol vaškas sustings ir kiaušinį įmerkite į šiltus (ne karštus) dažus. Išėmę kiaušinį, vašką nugrandykite peiliuku arba pašildę nuvalykite servetėle. Jei norite gauti kelių spalvų ornamentus, vėl pieškite ant to paties kiaušinio ir pamerkite į kitą spalvą.

Su gumutėmis. Apvyniokite kiaušinį keliomis plonomis gumutėmis ir pamerkite į norimą spalvą. Ištraukę kiaušinį, palaukite, kol nudžius, ir nuimkite gumutes.

Su vaškinėmis kreidelėmis. Ant kiaušinio vaškinėmis kreidelėmis nupieškite paveiksliukus ir pamerkite į norimą spalvą. Spalva piešinį išryškins. Šis būdas turėtų labiausiai patikti vaikams.

Skutinėjimas. Ant jau nudažyto ir nudžiuvusio kiaušinio smailu daiktu (pvz. peiliuku) išraižykite norimus ornamentus. Kiaušinis atrodys įspūdingiau, jei raižysite ant tamsesne spalva nudažyto kiaušinio. Beje, šiam marginimo būdui labiau tinka rudieji kiaušiniai, nes jų lukštas stipresnis nei baltųjų.